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====[/atlas/casa/Senar-emazte-zaharrak-eta-gazteak-matrimonios-mayor-y-joven-Areatza-principios-del-siglo-20.jpg|Old and young husband and wife. Areatza (B), beginning of the 20th century. Source: Rubén de Las Hayas’ private archive.|The aim was to ensure that the family wealth, taken to be the farmstead and its belongings, would be passed on in full or only slightly diminished, and improved if possible, from parents to their offspring.||ENLACE]====
===[alimentacion|Alimentación Doméstica en VasconiaFamily Diet in the Basque Country|/atlas/alimentacion.png|La alimentación en el ámbito domésticoFood and eating habits in the family, aspectos ritualesritual meals, celebraciones y su relación con los modos de vidacelebrations and lifestyles.]=======[Alimentacion_domestica_en_vasconia | Alimentación Doméstica en VasconiaFamily Diet in the Basque Country]========[/atlas/alimentacion/Odol-usten.jpg|Odol ustenPig bleeding. FuenteSource: José Zufiaurre, Grupos Etniker EuskalerriaGroups.|''Odolosteak ordeaz. Con motivo de la matanza se regala ''<br /><br /> Neighbours and relatives are given black puddings and other pork cuts as a los vecinos y parientes morcillas y otras partes del cerdogift at pig slaughter time. Es un acto de cortesía y a la vez expresión de vinculación y relación que en ocasiones trasciende la simple proximidad física de vecindad y parentescoIt is an act of courtesy, an expression of the close bond shared with them, and part of an established exchange ritual.|]========[/atlas/alimentacion/Erraria-hornada-de-pan-Caserio-Ariztimuno-Onati-1995.jpg|Erraria, hornada de panBread baking. Caserío AriztimuñoFarmhouse. Oñati (G), 1955. FuenteSource: Antxon Aguirre, Grupos Etniker EuskalerriaGroups.|Ogi erre berri, etxe galgarri. Casa de pan tierno<br />''Soft bread at home, casa sin gobiernoan unruly household.''|]========[/atlas/alimentacion/Labartoa.jpg|LabartoaBushel of maize grain. FuenteSource: Ander Manterola, Grupos Etniker EuskalerriaGroups.|El maízMaize, a partir del siglo XVIIintroduced in the 17th century, y la patataand potatoes, del XIXin the 19th, revolucionaron la dieta de los vascoswould revolutionise the Basque diet.|]====
====[/atlas/alimentacion/Dando-brillo-al-pan.jpg|Dando brillo al pan. Fuente: Ander Manterola, Grupos Etniker Euskalerria.|Nolako irina, halako ogia.
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