Cambios

Cuestionario Agricultura en vasconia/eu

810 bytes eliminados, 15:54 3 mar 2020
Actualizando para coincidir con nueva versión de la página fuente
<languages></languages>
Landa-ikerketarako erabilitako galdera-sorta José Miguel Barandiaranek argitaratutako ''Guía para una encuesta etnográfica ''lanetik hartu da. Bertan, nekazaritza-ustiapenari buruzko galderak izen bereko atalean agertzen dira, 1-35. galderak. {{ #pageLangs: es | eu | fr }}
VLanda-ikerketarako erabilitako galdera-sorta José Miguel Barandiaranek argitaratutako ''Guía para una encuesta etnográfica ''lanetik hartu da. EXPLOTACIÓN AGRÍCOLABertan, nekazaritza-ustiapenari buruzko galderak izen bereko atalean agertzen dira, 1-35. galderak.<br/><br/>
1. Nombre de la casa o de las casas y familias ogrupos que tienen como medio principal de vida la explotación agrícolaV.NEKAZARITZA-USTIAPENA
21. Establecimientos agrícolas: habitación, establos, graneros, pajares, estercoleros, silos, eras, etcNekazaritza-ustiapena ogibide nagusi duenetxearen edo etxeen eta familien edo taldeen izena.
32. Su situaciónNekazaritza-ustiategiak: logela, atendiendo al suelokortak, al climaaletegiak, asus tierraslastategiak, a los terrenos comunalessimaurtegiak, garaiak, larrainak eta abar.
43. Establecimientos complementarios: granjasKokapena,chozas y otros albergueslurzoruaren, hornosklimaren, garajes, etclurreneta lursail komunalen arabera.
54. Tierras explotadasEstablezimendu osagarriak: piezas labradasetxaldeak, herbalestxabolak eta bestelako aterpetxeak,bosques y tierras incultas con sus nombreslabeak, situación con respecto al centro de la explotación, a los caminos y a los ríos, dimensiones de tales parcelas, vallados de muros, de setos, de plantas y otros modos de cercados. Mojones: sus clases y sus testigosgarajeak eta abar.
65. Espesor de las tierrasUstiatutako lurrak: landutako alorrak, su calidad –arcillosaszelaiak,arenosasbasoak eta landu gabeko lurrak, pedregosas– y facilidades para ser removidas o tratadas con la azadahonako datuekin: izena; kokapena, el aradoustiategiari, el tractorbideei eta ibaiei dagokienez; partzelen neurriak; harresiak, etcoholesiak, heskaiak eta bestelako hesiak. Mugarriak: motak eta lekukoak.
76. Huertas: su situación con respecto a la casaa la que perteneceLurren lodiera, sus dimensioneskalitatea (buztina, harea, harria) eta iraultzeko edo aitzurraz, goldeaz, traktoreaz eta abarrez lantzeko erraztasuna.
87. ¿Cómo se designan diversas parcelas de terrenoOrtuak: kokapena, atendiendo a sus cultivosetxeari dagokionez, a sus cercados y a su situación?¿Qué instalaciones de regadío existen? ¿Qué métodos de riego? ¿Qué cultivos se riegan?etaneurriak.
98. ¿Qué se siembra en los camposNola izendatzen dira lursailak, en las heredadeslaborantzak, en las huertas y en los jardineshesiak eta kokapena kontuan hartuta? ¿Se cultiva linoZer ureztatze-instalazio dago? ¿Qué hierbas crecen y se utilizan en los pradosZer ureztatze-sistema dago? ¿Qué operaciones se efectúan en éstos? ¿Abonarlas, segarlas y retirarlas? ¿En silos, o ya secas, depositarlas, en el henil o apilarlas en almiaresZer laborantza ureztatzen dira?
109. ¿Qué operaciones se efectúan en las piezascomo preparación para la siembra de cada cultivo y qué para su ulterior desarrolloZer ereiten da zelai, landa, ortu eta lorategietan? Lihoa lantzen da? Primera roturación de un terreno nunca cultivado: ¿Cómo se haceZer belar hazi eta erabiltzen dira larreetan? Zer ekintza egiten da horietan? Ongarritu, con qué instrumentosmoztu eta jaso? ¿Qué se siembra en élGaraietan edo, lehor daudela, belartegian gorde edo belar-metetan bildu?
1110. ¿Qué clases de legumbres se cultivanZer ekintza gauzatzen da piezetan, laborantzak ereiteko prestaketa gisa eta zer ekintza gauzatzen da horiek gerora garatzeko? ¿QuécerealesInoiz erein gabeko lursail bat lehenengo aldiz luberritzea: Nola egiten da? ¿Qué otros cultivos se conocenZer tresnarekin? ¿Qué se siembra y se planta en la huertaZer ereiten da bertan? Nombres de cada planta. Modos de siembra y de plantación. Escarda: sus modos y sus épocas.
1211. Abonos naturales y mineralesZer lekale mota ereiten da? Zer zereal? Zerbeste laborantza mota? Zer ereiten eta landatzen da ortuan? Landare bakoitzaren izenak.¿Cómo se obtiene el estiércol? Clases de estiércolEreiteko eta landatzeko moduak. Jorraldia: moduak eta garaiak. ¿Dónde se amontona?
12. Rotación de los cultivosOngarri naturalak eta mineralak. Su periodicidad yorden. Calendario de las operaciones agrícolasNola lortzen da simaurra? Simaur motak.Non pilatzen da?
13. Árboles frutalesLurren txandakatzea. Su entretenimientoAldizkakotasuna eta ordena. Nekazaritza-ekintzen egutegia. ¿Cuáles se injertan y cómo? ¿Cómo y cuándo se fabrica la sidra? ¿Y el aceite?
14. Recolección de cereales, de forraje, de frutasFruta-arbolak. Descríbanse las operaciones con sus nombres. Gavillas, haces, almiares. Recolección de la patataEntretenimendua.Zein etanola txertatzen dira? Nola eta noiz ekoizten da sagardoa? Eta olioa?
15. La vid y sus clasesZerealak, bazka eta frutak biltzea. ¿Qué cuidados requierela viña? ¿Quiénes intervienen en ellos? El proceso de la vendimiaDeskribatu eta izendatu ekintzak. ¿Cómo es el lagar? ¿Quiénes y cómo trabajan en él? ¿Qué clase de vinos se obtienen? Nombres de estas operacionesAzaoak, espalak, belar-metak. Patata-bilketa.
16. ¿Existen procedimientos para proteger loscampos de los malos tiempos, de los insectos y de los pájarosMahatsondoa eta mahatsondo motak. Zerzainketa behar du mahatsondoak? ¿Cómo son los espantapájarosNork hartzen du parte? Sus formas y sus nombresMahats-bilketaren prozesua. Nolakoa da dolarea? Nork eta nola egiten dute lan bertan? Zer ardo mota lortzen da? Ekintza horien izenak.
17. Mobiliario agrícola. Instrumentos que seemplean en las labores agrícolas. Sus nombres. Descríbanse las layasBadago prozedurarik zelaiak eguraldi txarretik, el arado, la grada, la guadaña, la hoz, la podadera, el rastrillo, el bieldo, la azada, el hacha, pinzas, y otras herramientas, señalando sus varias clases y apuntando sus formas o modos de utilización. Modo de tratarlos y de aguzarlos. Casos de sustitución de estos aperos por los actuales instrumentos y máquinas industriales. Unidades de medida usadasintsektuetatik eta txorietatik babesteko? Zelakoak dira txorimaloak? Horien formak eta izenak.
18. El trilloNekazaritzako altzariak. Nekazaritza-lanetanerabiltzen diren tresnak. Izenak. Deskribatu laiak, goldeak, areak, sega, igitaia, sus formasgurguilua, sus piezas y su uso.¿Cómo se trilla actualmente? ¿Cómo se hace el desgrane del maízeskuarea, sardea, aitzurra, aizkora, del habapin tzak eta bestelako tresnak, de la alubia y de los guisantes?motak adieraziz eta erabilera moduak jasoz. Tratatzeko eta zorrozteko modua. Tresna horiek egungo tresna eta industria-makinekin ordezteko kasuak. Erabiltzen diren neurketa-unitateak.
19. Clases de carro y su destinoNarra, formak, piezak eta erabilera. Descríbanse suspiezas. Caja del carroNolajotzen da garia? Nola aletzen dira artoa, babak, barrotes y otras formas de cerramiento.indabak eta ilarrak?
20. Trineos y usosGurdi motak eta erabilera. Sus formasGurdiaren piezak deskribatu. Descríbanse lasnarriasGurdiaren kutxa, las angarillas, las espuertas, las cestas, las almadías y las balsas, señalando sus materiales y apuntando sus formas de utilización con sus nombresbarroteak eta beste itxitura mota batzuk.
21. Tipos de energía utilizada en la agriculturaLerak eta leren erabilerak.Personal dedicado normalmente a una explotación agrícola (casa labradora): sus funciones en la casa y en el campoFormak. Personal en casos de mutua asistencia vecinal. Aplicación directa de la fuerza humana en el trabajo con sus manosDeskribatu narrak, con azadaangailak, bieldootzarak, rastrillosaskiak, cestosalmadiak eta baltsak, guadañas, hoz, layas, etc. Vestidos utilizados en estas faenasmaterialak adieraziz eta erabilerak eta izenak jasoz.
222. Fuerza animalNekazaritzan erabilitako energia motak. Nekazaritza-ustiategi (laborantza-etxea) bateko langileak: bueyeshorien funtzioak etxean eta landan. Auzotarren arteko laguntza kasuak. Eskuekin giza indarra zuzenean aplikatzea, aitzurrarekin, sardearekin, saskiekin, caballossegarekin, asnos. ¿En qué casos y cómo son utilizados? Animales utilizados para transportes y para tirar el aradoigitaiarekin, carro y trineo. Monturas y sus claseslaiarekin eta abarrekin. Yugo y sus formas y sus decoracionesLan horietan erabilitako jantziak.
23. Fuerzas naturalesAnimalien indarra: tractoresidiak, máquinaszaldiak, segadorasastoak.Zein kasutan eta nola erabiltzen dira? Garraiorako eta golde, cosechadoras; molino harinerogurdi eta leratik tira egiteko erabilitako animaliak. Zela eta zela motak. La mecanización de la agriculturaUztarria eta uztarriaren formak eta apaingarriak.
24. Servicios exterioresNaturaren indarra: molinos vecinalestraktoreak, máquinas en sociedadmakinak, abrevaderos comunessega-makinak, uzta-makinak, irin-errota. Nekazaritzaren mekanizazioa.
25. Lugares de compra de instrumentosKanpo-zerbitzuak: auzo errotak, de semillassozietatekomakinak, de plantas, de abonos minerales. Lugares de reparación de aperosauzoko uraskak.
26. Venta de productosTresnak, haziak, landareak, ongarri mineralak eta abar erosteko tokiak. Mercados y ferias. Carnicería. Servicios a domicilio (artesanos y comerciantes)Tresnak konpontzeko tokiak.
27. Vías de comunicaciónProduktuen salmenta. Caminos vecinales,sendas y pistasMerkatuak eta azokak. Área de contactos socialesHarategia. Etxez etxeko zerbitzua (artisauak eta merkatariak).
28. Actividades complementarias: fabricaciónde piezas de madera para los aperosKomunikazio-bideak. Auzo bideak, de cestas, de hilo, etcbidexkak eta mendi-bideak. Gizarte-harremanen arloa.
29. Técnicas comercialesJarduera osagarriak: preparación de losproductostresnentzako egurrezko, fórmulas usuales en la formalización de los contratos, disensiones, condiciones de pago, palabras y gestos con los que se cierran los pactoszumezko eta harizko piezen fabrikazioa.
30. Régimen de propiedad. Propiedad comunalMerkataritza teknikak: pastizalesproduktuak prestatzea, bosques (hayedoskontratuak formalizatzeko ohiko formulak, robledalesdesadostasunak, etc.); construcciones (casasordainketa-baldintzak, granjas, heniles, chozas, puentes, fuentes, etc.). Dimensiones de esta clase de propiedad y condiciones de aprovechamiento por parte de los vecinos y miembros de la comunidad. Pasturajes comunales de altura y el régimen de su aprovechamiento: facerías, uniones de puebloshitzarmenak ixteko hitzak eta keinuak.
31. Propiedad colectiva Jabetza araubidea. Jabetza komunala: larreak, basoak (pagadiak, hariztiak, etab.); eraikuntzak (de hornosetxeak, etxaldeak, de molinosbelartegiak, de máquinas agrícolastxabolak, de animaleszubiak, iturriak, etab.). Jabetza mota horren neurriak, eta auzotarrek eta komunitateko kideek aprobetxatzeko baldintzak. Goialdeko larre komunalak eta aprobetxamendurako araubidea: partzuergoak, herrien batzak.
32. Propiedades de una casa o familia: habitación, establos, huerta, tierras de cultivo, prados, arbolado, etc. ¿Cuántas hectáreas miden estas tierras? ¿Qué sistema de medidas, locales o generales, se emplean para expresar la extensión de un labrantío, de un bosque, de una viña Jabetza kolektiboa (fanegalabeak, peonadaerrotak, gizalannekazaritza-makinak, etcanimaliak).)? ¿Cuál es su equivalencia?
33. Propietarios que explotan directamente sustierrasEtxe edo familia baten jabetzak: logela, kortak, ortua, laborantzako lurrak, larreak, zuhaiztiak, etab. ¿Cuántos hay en la localidadZenbat hektareako neurria dute lurrek? Propietarios que las explotan mediante inquilinos ¿En qué condiciones trabajan éstos? ¿Se paga el alquiler en especie o en dineroZer neurri-sistema (lokala zein orokorra) erabiltzen da lursail, baso, mahasti eta horien gisakoen hedadura adierazteko (goldea, gizalana, etab.)? ¿En qué época del añoZein da horren baliokidea?
34. Imbricación de propiedades: tierras, pastosy aguas comunales y árboles de propiedad privada; tierras cultivadas de propiedad privada y a intervalos, entre la recolección y la época de la siembra, entregadas a la libre circulación y aprovechamiento del ganadoEuren lurrak zuzenean ustiatzen dituzten jabeak.Zenbat daude udalerrian? Maizterren bitartez ustiatzen dituzten jabeak. Zein baldintzatan egiten dute lan? Alokairua jenerotan edo dirutan ordaintzen da? Urteko zein sasoitan?
35. DichosJabetzen inbrikazioa: lur, creenciaslarre eta ur komunalak eta jabetza pribatuko zuhaitzak, ceremonias religiosas relacionadas con los cultivos y operaciones agrícolasjabetza pribatuko lur landuak eta, tarteka, uzta-jasotze eta ereite garaien artean, zirkulazio librerako eta abereen aprobetxamendurako utzitakoak. Bendición de las tierras 36. Laborantzei eta nekazaritza-ekintzei lotutako esaerak, de las cosechassineskerak eta elizkizunak. Lurrak, de los granosuztak, etcaleak eta abar bedeinkatzea. Prácticas de magia para la obtención de buenas cosechas Magia-praktikak, uzta ona jasotzeko (fuegos de San Juansuak).{{DISPLAYTITLE: CuestionarioGaldetegia}} {{#bookTitle:Agricultura en Vasconia Nekazaritza Euskal Herrian| Agricultura_en_vasconia/eu}}
9794
ediciones