Diferencia entre revisiones de «Presentacion Alimentacion domestica en vasconia/eu»

De Atlas Etnográfico de Vasconia
Saltar a: navegación, buscar
(Página creada con «Lehendabizi neure poza agertu nahi nuke Atlas Etnografikoaren argitaralpenari hasiera eman zaiolako. Kultura eta Turismo Sailak azken urteotan kultura-azpiegituraren gar...»)
 
(No se muestran 38 ediciones intermedias de 2 usuarios)
Línea 1: Línea 1:
 
 
<languages></languages>
 
<languages></languages>
{{DISPLAYTITLE: Aurkezpena}}
+
Liburuki honetan gai hauei erreparatzen zaie: etxeko janaria familiaren testuinguruan, alderdi erritualak, ospakizunak eta bizimoduak.
 
 
On Joxemiel Barandiaran  eta Ander Manterola jaunen  hitz jakintsuen,  eta lan hau egin duten egileenen ondoren, nire aurkezpenak halabeharrez  laburra eta mugatua izan behar.
 
 
 
Lehendabizi neure poza agertu nahi nuke Atlas Etnografikoaren  argitaralpenari hasiera eman zaiolako. Kultura eta Turismo Sailak azken urteotan  kultura-azpiegituraren  garran­ tzia behin  eta berriro aipatu eta gogoratu izan badu ere, horrek ez du esan nahi kultura­ ekintzetarako  behar  diren  etxe  eta egoitzen  beharra  dagoela  bakarrik;  gure  kulturaren
 
ezaguera oso baterako oinarriak finkatzeari ere ekin behar zaio.
 
  
Desde esta perspectiva, el Atlas Etnográfico supone una obra de infraestructura de indudable valor cultural. Tanto más cuanto el peligro básico que se cierne sobre la cultura hoy es el del mimetismo de modelos y esquemas extraños, basado en el desconocimiento e infravaloración de la propia cultura.
+
Alderdi hauek lantzen dira: janariaren antolaketa; familiako mahaiko otoitzak; ogia egiteko modu tradizionala; etxeko animalien hilketa; esne motak eta haien eratorriak, bereziki gazta; produktu begetalen kontsumoa eta kontserbazioa; arrautzen prestaketa eta kontserbazioa; uretako animalien kontsumoa, hala itsasokoak nola ur gezakoak; perretxikoak eta barraskiloak; etxeko otorduen prestaketa; edari motak; tabakoa; elikadura eta otordu erritualak. Laburbilduz, elikadura tradizionalak familiaren testuinguruan eta XX. mendean etxeko elikadura erregimenean izandako aldaketak.
  
Espero que el comienzo de la publicación del Atlas Etnográfico suponga un nuevo aliento en el esfuerzo de abrirse al enriquecimiento que supone la aportación de otras culturas a partir del conocimiento profundo y estima de la propia, sin caer ni en chauvinis­ mos ni en mimetismos varios.
+
<div align="center"><nowiki>* * *</nowiki></div>&nbsp;
<p style="text-align: right;">Vitoria-Gasteiz, Junio 1990</p>
 
<p style="text-align: right;"><span style="font-size:smaller;">''Joseba Arregi Aranburu''<br/> Consejero de Cultura del Gobierno Vasco</span></p>  
 
  
Contenidos de la Presentación:
+
74 herritan egindako landa lana (Araba: 13; Bizkaia: 19; Gipuzkoa: 8; Nafarroa: 21; Euskal Herri kontinentala: 13). 1987an egindako ikerketa kanpaina. Liburuaren argitalpena: 1990, berrargitalpena: 1999.
 
<div class="subindice">
 
<div class="subindice">
=== [[Prologo_Alimentacion_domestica_en_vasconia|Prólogo]] ===
+
== [[Proemio_Alimentacion_domestica_en_vasconia/eu|Aitzin solasa. Barandian'go Joxemiel]] ==
  
=== [[Introduccion_Alimentacion_domestica_en_vasconia|Introducción]] ===
+
</div>
 +
{{DISPLAYTITLE: Aurkezpena}} {{#bookTitle:Etxeko Elikadura Euskal Herrian | Alimentacion_domestica_en_vasconia/eu}}
  
=== [[El_medio_natural_y_humano_Alimentacion_domestica_en_vasconia|El medio natural y humano]] ===
+
<div style="margin-left:0cm;"></div>
 
 
=== [[Introduccion_histórica_a_la_alimentacion_Alimentacion_domestica_en_vasconia|Introducción histórica a la alimentación en Vasconia]] ===
 
</div>  
 
  
{{#bookTitle:Alimentación doméstica en Vasconia | Alimentacion_domestica_en_vasconia}}
+
<div style="margin-left:0cm;"></div>

Revisión actual del 07:31 26 may 2020

Otros idiomas:
Inglés • ‎Español • ‎Euskera • ‎Francés

Liburuki honetan gai hauei erreparatzen zaie: etxeko janaria familiaren testuinguruan, alderdi erritualak, ospakizunak eta bizimoduak.

Alderdi hauek lantzen dira: janariaren antolaketa; familiako mahaiko otoitzak; ogia egiteko modu tradizionala; etxeko animalien hilketa; esne motak eta haien eratorriak, bereziki gazta; produktu begetalen kontsumoa eta kontserbazioa; arrautzen prestaketa eta kontserbazioa; uretako animalien kontsumoa, hala itsasokoak nola ur gezakoak; perretxikoak eta barraskiloak; etxeko otorduen prestaketa; edari motak; tabakoa; elikadura eta otordu erritualak. Laburbilduz, elikadura tradizionalak familiaren testuinguruan eta XX. mendean etxeko elikadura erregimenean izandako aldaketak.

* * *
 

74 herritan egindako landa lana (Araba: 13; Bizkaia: 19; Gipuzkoa: 8; Nafarroa: 21; Euskal Herri kontinentala: 13). 1987an egindako ikerketa kanpaina. Liburuaren argitalpena: 1990, berrargitalpena: 1999.