Diferencia entre revisiones de «Presentacion Alimentacion domestica en vasconia/eu»

De Atlas Etnográfico de Vasconia
Saltar a: navegación, buscar
 
(No se muestran 31 ediciones intermedias de 2 usuarios)
Línea 1: Línea 1:
 
 
<languages></languages>
 
<languages></languages>
On Joxemiel Barandiaran  eta Ander Manterola jaunen  hitz jakintsuen, eta lan hau egin duten egileenen ondoren, nire aurkezpenak halabeharrez  laburra eta mugatua izan behar.
+
Liburuki honetan gai hauei erreparatzen zaie: etxeko janaria familiaren testuinguruan, alderdi erritualak, ospakizunak eta bizimoduak.
  
Lehendabizi neure poza agertu nahi nuke Atlas Etnografikoaren  argitaralpenari hasiera eman zaiolako. Kultura eta Turismo Sailak azken urteotan  kultura-azpiegituraren  garran­tzia behin  eta berriro aipatu eta gogoratu izan badu ere, horrek ez du esan nahi kultura­-ekintzetarako  behar  diren  etxe  eta egoitzen  beharra  dagoela  bakarrik; gure  kulturaren
+
Alderdi hauek lantzen dira: janariaren antolaketa; familiako mahaiko otoitzak; ogia egiteko modu tradizionala; etxeko animalien hilketa; esne motak eta haien eratorriak, bereziki gazta; produktu begetalen kontsumoa eta kontserbazioa; arrautzen prestaketa eta kontserbazioa; uretako animalien kontsumoa, hala itsasokoak nola ur gezakoak; perretxikoak eta barraskiloak; etxeko otorduen prestaketa; edari motak; tabakoa; elikadura eta otordu erritualak. Laburbilduz, elikadura tradizionalak familiaren testuinguruan eta XX. mendean etxeko elikadura erregimenean izandako aldaketak.
ezaguera oso baterako oinarriak finkatzeari ere ekin behar zaio.
 
  
Ikuspegi honetatik, Atlas Etnografikoa kultura-balio handiko azpiegitura-lana dugu. Are gehiago, euskal kulturak gaur duen arriskurik latzena, erbesteko eredu eta egituren mime­tismoan erortzea delako, sarritan geure-geure kultura ezagutzen ez dugula eta gainera gut­xietsi.
+
<div align="center"><nowiki>* * *</nowiki></div>&nbsp;
  
Atlas Etnografikoa argitaratzeari hasiera ematean, gure gogoa hau litzateke: geure kultu­ra maite izaten eta ondo ezagutzen ikas dezagula, aldi berean beste kultura batzutara ere irekitzen garela; eta horrela, hartueman horrek sortzen duen aberastasunari bultzada berri bat ematea, txaubinismo eta bestelako mimetismoetan erori gabe.
+
74 herritan egindako landa lana (Araba: 13; Bizkaia: 19; Gipuzkoa: 8; Nafarroa: 21; Euskal Herri kontinentala: 13). 1987an egindako ikerketa kanpaina. Liburuaren argitalpena: 1990, berrargitalpena: 1999.
<p style="text-align: right;">Vitoria-Gasteiz, 1990ko Ekaina</p>
 
<p style="text-align: right;"><span style="font-size:smaller;">'''Joseba Arregi Aranburu'''<br/> Kultura eta Turismo Sailburua</span></p>
 
{{DISPLAYTITLE: Aurkezpena}}
 
Contenidos de la Presentación:
 
 
<div class="subindice">
 
<div class="subindice">
=== [[Prologo_Alimentacion_domestica_en_vasconia|Prólogo]] ===
+
== [[Proemio_Alimentacion_domestica_en_vasconia/eu|Aitzin solasa. Barandian'go Joxemiel]] ==
  
=== [[Introduccion_Alimentacion_domestica_en_vasconia|Introducción]] ===
+
</div>
 
+
{{DISPLAYTITLE: Aurkezpena}} {{#bookTitle:Etxeko Elikadura Euskal Herrian | Alimentacion_domestica_en_vasconia/eu}}
=== [[El_medio_natural_y_humano_Alimentacion_domestica_en_vasconia|El medio natural y humano]] ===
 
  
=== [[Introduccion_historica_a_la_alimentacion_Alimentacion_domestica_en_vasconia|Introducción histórica a la alimentación en Vasconia]] ===
+
<div style="margin-left:0cm;"></div>
</div>  
 
  
{{#bookTitle:Alimentación doméstica en Vasconia | Alimentacion_domestica_en_vasconia}}
+
<div style="margin-left:0cm;"></div>

Revisión actual del 07:31 26 may 2020

Otros idiomas:
Inglés • ‎Español • ‎Euskera • ‎Francés

Liburuki honetan gai hauei erreparatzen zaie: etxeko janaria familiaren testuinguruan, alderdi erritualak, ospakizunak eta bizimoduak.

Alderdi hauek lantzen dira: janariaren antolaketa; familiako mahaiko otoitzak; ogia egiteko modu tradizionala; etxeko animalien hilketa; esne motak eta haien eratorriak, bereziki gazta; produktu begetalen kontsumoa eta kontserbazioa; arrautzen prestaketa eta kontserbazioa; uretako animalien kontsumoa, hala itsasokoak nola ur gezakoak; perretxikoak eta barraskiloak; etxeko otorduen prestaketa; edari motak; tabakoa; elikadura eta otordu erritualak. Laburbilduz, elikadura tradizionalak familiaren testuinguruan eta XX. mendean etxeko elikadura erregimenean izandako aldaketak.

* * *
 

74 herritan egindako landa lana (Araba: 13; Bizkaia: 19; Gipuzkoa: 8; Nafarroa: 21; Euskal Herri kontinentala: 13). 1987an egindako ikerketa kanpaina. Liburuaren argitalpena: 1990, berrargitalpena: 1999.