Diferencia entre revisiones de «Presentacion Alimentacion domestica en vasconia/eu»

De Atlas Etnográfico de Vasconia
Saltar a: navegación, buscar
 
(No se muestran 30 ediciones intermedias de 2 usuarios)
Línea 1: Línea 1:
 
 
<languages></languages>
 
<languages></languages>
On Joxemiel Barandiaran  eta Ander Manterola jaunen  hitz jakintsuen,  eta lan hau egin duten egileenen ondoren, nire aurkezpenak halabeharrez  laburra eta mugatua izan behar
+
Liburuki honetan gai hauei erreparatzen zaie: etxeko janaria familiaren testuinguruan, alderdi erritualak, ospakizunak eta bizimoduak.
 
 
Lehendabizi neure poza agertu nahi nuke Atlas Etnografikoaren  argitaralpenari hasiera eman zaiolako. Kultura eta Turismo Sailak azken urteotan  kultura-azpiegituraren  garran­tzia behin  eta berriro aipatu eta gogoratu izan badu ere, horrek ez du esan nahi kultura­-ekintzetarako  behar  diren  etxe  eta egoitzen  beharra  dagoela  bakarrik;  gure  kulturaren
 
ezaguera oso baterako oinarriak finkatzeari ere ekin behar zaio.
 
  
Ikuspegi honetatik, Atlas Etnografikoa kultura-balio handiko azpiegitura-lana dugu. Are gehiago, euskal kulturak gaur duen arriskurik latzena, erbesteko eredu eta egituren mime­tismoan erortzea delako, sarritan geure-geure kultura ezagutzen ez dugula eta gainera gut­xietsi.
+
Alderdi hauek lantzen dira: janariaren antolaketa; familiako mahaiko otoitzak; ogia egiteko modu tradizionala; etxeko animalien hilketa; esne motak eta haien eratorriak, bereziki gazta; produktu begetalen kontsumoa eta kontserbazioa; arrautzen prestaketa eta kontserbazioa; uretako animalien kontsumoa, hala itsasokoak nola ur gezakoak; perretxikoak eta barraskiloak; etxeko otorduen prestaketa; edari motak; tabakoa; elikadura eta otordu erritualak. Laburbilduz, elikadura tradizionalak familiaren testuinguruan eta XX. mendean etxeko elikadura erregimenean izandako aldaketak.
  
Atlas Etnografikoa argitaratzeari hasiera ematean, gure gogoa hau litzateke: geure kultu­ra maite izaten eta ondo ezagutzen ikas dezagula, aldi berean beste kultura batzutara ere irekitzen garela; eta horrela, hartueman horrek sortzen duen aberastasunari bultzada berri bat ematea, txaubinismo eta bestelako mimetismoetan erori gabe.
+
<div align="center"><nowiki>* * *</nowiki></div>&nbsp;
<p style="text-align: right;">Vitoria-Gasteiz, 1990ko Ekaina</p>
 
<p style="text-align: right;"><span style="font-size:smaller;">'''Joseba Arregi Aranburu'''<br/> Kultura eta Turismo Sailburua</span></p>
 
{{DISPLAYTITLE: Aurkezpena}}
 
&emsp;
 
  
Contenidos de la Presentación:
+
74 herritan egindako landa lana (Araba: 13; Bizkaia: 19; Gipuzkoa: 8; Nafarroa: 21; Euskal Herri kontinentala: 13). 1987an egindako ikerketa kanpaina. Liburuaren argitalpena: 1990, berrargitalpena: 1999.
 
<div class="subindice">
 
<div class="subindice">
=== [[Prologo_Alimentacion_domestica_en_vasconia|Prólogo]] ===
+
== [[Proemio_Alimentacion_domestica_en_vasconia/eu|Aitzin solasa. Barandian'go Joxemiel]] ==
  
=== [[Introduccion_Alimentacion_domestica_en_vasconia|Introducción]] ===
+
</div>
 +
{{DISPLAYTITLE: Aurkezpena}} {{#bookTitle:Etxeko Elikadura Euskal Herrian | Alimentacion_domestica_en_vasconia/eu}}
  
=== [[El_medio_natural_y_humano_Alimentacion_domestica_en_vasconia|El medio natural y humano]] ===
+
<div style="margin-left:0cm;"></div>
  
=== [[Introduccion_historica_a_la_alimentacion_Alimentacion_domestica_en_vasconia|Introducción histórica a la alimentación en Vasconia]] ===
+
<div style="margin-left:0cm;"></div>
</div>  
 
{{#bookTitle:Alimentación doméstica en Vasconia | Alimentacion_domestica_en_vasconia}}
 

Revisión actual del 07:31 26 may 2020

Otros idiomas:
Inglés • ‎Español • ‎Euskera • ‎Francés

Liburuki honetan gai hauei erreparatzen zaie: etxeko janaria familiaren testuinguruan, alderdi erritualak, ospakizunak eta bizimoduak.

Alderdi hauek lantzen dira: janariaren antolaketa; familiako mahaiko otoitzak; ogia egiteko modu tradizionala; etxeko animalien hilketa; esne motak eta haien eratorriak, bereziki gazta; produktu begetalen kontsumoa eta kontserbazioa; arrautzen prestaketa eta kontserbazioa; uretako animalien kontsumoa, hala itsasokoak nola ur gezakoak; perretxikoak eta barraskiloak; etxeko otorduen prestaketa; edari motak; tabakoa; elikadura eta otordu erritualak. Laburbilduz, elikadura tradizionalak familiaren testuinguruan eta XX. mendean etxeko elikadura erregimenean izandako aldaketak.

* * *
 

74 herritan egindako landa lana (Araba: 13; Bizkaia: 19; Gipuzkoa: 8; Nafarroa: 21; Euskal Herri kontinentala: 13). 1987an egindako ikerketa kanpaina. Liburuaren argitalpena: 1990, berrargitalpena: 1999.