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Proemio Alimentacion domestica en vasconia/eu

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Gure herriak, aintzina-aintzinako ezaugarriak baditu ere, ez du ordea bere buruaren berri eman dezaken Atlas kulturala. Atlas honen bitartez Euskal Herriak bere buruaren berri eman eta honekin batera bisitariek edo ezagutu nahi dutenek gure bizimodua eta edestia ikasi eta inguruko beste herriengandik bereiztu eta hobeki ikertuko dute.
El año 1963 se me encomendó la cátedra de cultura vasca en la Universidad de Navarra donde trabajé durante diecisiete años. Como complemento de aquella labor docente organicé en Navarra un grupo de investigaciónurtean Nafarroako Unibertsitatean euskal kultura alorreko katedra-arduradun izendatu ninduten, al que denominé eta bertan egin nuen hamasei bat urte. Irakaskuntza-lan haren osagarri legez ikerlari talde bat hezi nuen Nafarroan bertan, eta ETNIKERizena eman, término éste que viene a significar «investigación étnica»hau da: Etniaren ikerketan jardungo zuen taldea. El grupo Nafarroako ETNIKER de Navarra quedó adscrito al Seminario de Arqueología de la mencionada Universidadhura bertako Unibertsitateak babestu zuen ordutik aitzina. Poco después se fueron formandoUrteak joan urteak etorri, al amparo de diversas institucioneseta hainbat erakunderen babesean, grupos de investigación en otras regiones de VasconiaEuskal Herriko beste hainbeste ikerlari-talde eratu zen: ETNIKER de Gipuzkoa en la Sociedad de Ciencias , AranzadiZientzia-Elkartearen itzalpean, ETNIKER de Bizkaia en el Instituto Labayru y Ikastegiaren kerizpean eta ETNIKER de Alava actualmente adscrito al Seminario Alavés de EtnografíaAraba, gaur egun Arabako Etnografia-mintegia abaro duela. Mas recientemente se ha organizado el Grupo ETNIKER de Iparralde que tiene su sede en Bayona en la Association Azken urteotan ETNIKERko beste talde bat antolatu dugu Iparraldean, Baionako LauburuElkartearen babesean.
Todos estos Grupos ETNIKER que trabajan federadamente tienen como objetivo el estudio de la cultura tradicional del Pueblo Vascotalde guzti hauen antolakuntza federala da, eta Euskal Herriaren ohizko kultura dute ikasgai. Se trata de recoger la cultura materialEuren eginkizun nagusia biziera-gaiak, ohiturak eta herri-siniskerak, las costumbres y el mundo de los valores tal como aparecen en la vida de nuestros pueblosgure herrietan ageri diren modu berberean, señalando también su transición contemporáneaeta baita egun bizi duten aldaeraren berri ematea da.
Así se ha ido poniendo en marcha una de nuestras iniciativas del año 1921urtearen aldera, cuando tratando de realizar estudios de la cultura vascaeginkizun hauetan hasiberri ginelarik, organizamos nuestra labor primordial o trabajo sobre el terreno mediante cuestionarios basados en otros que eran utilizados por sociedades etnográficas de varios paísesgure lehenengoetariko asmo bat zera izan zen: inguruko beste herri batzuetako elkarte etnografikoek erabili izan zituzten galdekizunak hartu eta berton tokian tokiko itaunketak egitea, gure lanetarako lehen-gaia finkatuz. A fin de intensificar tales estudios y asegurar su continuidad procuré la formación de colaboradoresHalako lanetan jarduteko eta ikerketen jarraipena ziurtatzeko adituen trebakuntza izan nuen helburu, creando la Sociedad de eta horretarako Eusko Folkloreerakundea sortu. Nuestras búsquedas ibanOrduko gure ikerketak, entonces como ahoraoraingoak bezela, hacia la investigación de los modos de pensarpentsakera, de sentir y de actuar de la gentesentikera eta egikerari buruz ziren, sobre todo de aquélla que se encuentra vinculada a los modos de vida tradicionalesbatipat ohizko bizierak kontuan hartuz.
Es urgente registrar las manifestaciones de la vida tradicional antes que se desfiguren o sean eliminadas por los nuevos modos de existenciaAintzinako euskal bizierak jasotea derrigorrezkoa dugu, egungo bizimoduak hauek guztiz itxuraldatu eta desagerrerazi baino lehen. Por eso considero de una gran importancia la publicación de monografías que tienen como base investigaciones sistemáti­cas efectuadas en las diversas comarcas del territorio vascoHorregaitik ezinbestekoa deritzaiot euskal lurraldeetako eskualde ezberdinetan egindako monografiak argitaratzeari. A este efecto elaboramos en Hori zela-ta, 1969 la .ean, eta lau urte lehenago Europan Nazioarteko Konferentziak ezarritakoari jarraituz, ''Guía para una encuesta etnográfica'' conforme al plan que la Conferencia Internacional Europea formuló el año 1965. Es éste el cuestionario con el que trabajan los Grupos  egin nuen: Berau dugu ETNIKER en todas las regiones de Vasconiataldeek Euskal Herriko lau alderdietan erabili izan duten inkesta.
Los materiales que se aportan en esta publicación están referidos a un hecho de gran importancia en la vida humana cual es la alimentaciónArgitalkuntza honek giza-biziarentzat hain garrantzitsu den azkurriaren edo elikaduraren arloa dakarkigu hona. A esta primera contribución seguirán otras hasta completar los temas formulados en nuestro cuestionario etnográficoLehen urrats honen ondoren, eta gure galdekizuna guztiz osatu arte, agertuko dira beste lan batzuk hurrenez-hurren. En la elaboración de estos trabajosLan honeen osatzean, previa la requerida investigación de campotokian tokiko ikerketa egin eta, están participando de modo planificado los Grupos EUSKAL HERRIKO ETNIKER DE EUSKALERRIAtalde guztiek hari berberari darraiotela jokatu izan dute.
El conjunto de estos temas posibilitará un conocimiento en profundidad de la cultura tradicional de nuestro pueblo y de las transiciones que en ella se están produciendo y seráGai guztien bilketak euskaldunen egikeren ezagutza hobea ekarriko du, a la vezbai aintzinako ohiturazkoena, un seguro punto de vista para integrar la etnografía de los vascos en un estudio comparativo de las culturasbai beraiek egun bizi duten aldaerarena ere. Honekin batera, kultura ezberdinen ikerketan euskaldunen etnografia partaide izan dadin urrats ederra izango dela uste dut.
Han pasado muchos años desde que en Hainbat urte igaro da 1921 iniciamos esta tarea.ean eginkizun honi ekin genionetik, nahiz eta, gorago aipatu dudanez, aunque con el nombre actual y con nuevo método como hemos dejado señalado se reemprendió el año 1969beste izenburu bat eman eta ikerketabidea zertxobait aldatu dugun. Hoy gracias a la ayuda económica que nos ha prestado el Gobierno Vasco, podemos presentar este primer tomo del AtlasEusko Jaurlaritzaren laguntzari esker Atlasaren lehen liburu honek argia ikusi du oraingo honetan.
Afortunadamente los trabajos de investigación de campo son hoy más apreciadosZorionez tokian tokiko ikerlanek egunean egunean izen hobea hartuz doaz, promovidos y cultivados que antaño y por eso veo el futuro con optimismoaurrekoetan baino hobe suzpertu eta landu izan ohi dira, eta horregaitik arlo honen etorkizuna itxaropenez ikusten dut. Considero que los estudios etnográficos para la realización de este proyecto del Euskal Herriko Atlas Etnográfico de Vasconia se están llevando a cabo muy bienEtnografiko honek ekarri dituen ikerketa-lanei eredugarri deritzaiet. Nuestro plan se está realizandoGeure aintzinako egitasmoa gorpuztuz doala uste dut. Esto es debido al trabajo y al esfuerzo de los colaboradores de los Grupos Eta hau guzti hau ETNIKER extendidos por todo el territoriotaldeek egin izan duten jardu era trinkoari esker.
Lo básico de nuestro designio es el método de rebusca de hechosGure ekinbidearen xedea ekintzen bilatzean metodologia bati jarraitzea izan beharko luke, el trabajo sobre el terrenolekuan lekuko ikerlanean, el conocimiento del contorno al que nos hallamos estrechamente ligadoseta norbera bere ingurukoa ezagun duelarik. Esta ha sido nuestra andadura etnográfica desde sus comienzosHauxe izan dugu geure ekintzabide etnografikoaren iturburu, eta hauxe izan behar baita honen ondoren etorriko diren lantegien neurria. Que progresen por ese camino es lo que les deseo a los continuadores de nuestros trabajosHala izan dadila bada.<p style="text-align: right;"><span style="font-size:smaller;">'''José Miguel de BarandiaránBarandian'go Joxemiel'''<br/>Ataun, Mayo 19901990eko Maiatza</span></p> {{DISPLAYTITLE: ProemioAitzin solasa}}{{#bookTitle:Alimentación doméstica en Vasconia Etxeko Elikadura Euskal Herrian | Alimentacion_domestica_en_vasconia/eu}}
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