Cambios

Resumen Agricultura en vasconia/eu

34 bytes añadidos, 08:33 19 jul 2019
m
FuzzyBot trasladó la página Agricultura en vasconia RESUMEN/eu a Resumen Agricultura en vasconia/eu sin dejar una redirección: Parte de la página traducible «Agricultura en vasconia RESUMEN»
''Nekazaritza Euskal Herrian ''Etniker Euskalerria Taldeek egindako ikerketa etnografiko baten emaitza da. Lana Ander Manterolaren zuzendaritzapean egin da. Liburuki hau On José Miguel de Barandiaranek diseinatu eta abiarazitako ''Atlas Etnografikoa ''lanari batu zaion zortzigarren ekarpena izan da. Honezkero, honako liburukiak argitaratu dira: ''Etxeko elikadura ''(1990), ''Haur jolasak ''(1993), ''Heriotza ohikuneak ''(1995), ''Jaiotzatik ezkontzara arteko ohikuneak ''(1998), ''Abeltzaintza eta ar tzaintza ''(2000), ''Herri medikuntza ''(2004) eta ''Etxea eta familia Euskal Herrian ''(2011).
El Atlas Etnográfico estudia el grupo humano de Vasconia en sus diversas manifestacionesEtnografikoak Euskal Herriko giza taldeak ditu aztergai, askotariko adierazpenetan; era berean, kultura tradizionala aintzat hartzen du, teniendo en cuenta la cultura tradicional tal y como ha sido registrada a lo largo de los siglos XX y . mendetik XXI y las transformaciones operadas. La investigación de campo se ha llevado a cabo en el territorio de Vasconiamendera arte erregistratu izan den legez, bai eta egindako eraldaketak ere. Landa-azterketa Euskal Herriko lurraldean egin da, situado en el occidente de EuropaEuropako mendebaldean, que ocupa un área que se extiende entre los ríos Adour al norte y Aturri ibaiaren (iparraldean) eta Ebro al suribaiaren (hegoaldean) artean zabaltzen den esparruan. Está integrado por dos administraciones políticas englobadas en el Estado español Batetik, Estatu espainiarrean bildutako administrazio politiko bik osatzen dute (Comunidad Autónoma del País Vasco y Comunidad Foral de NavarraEuskal Autonomia Erkidegoa eta Nafarroako Foru Erkidegoa) y una parte del departamento francés de Pirineos Atlánticos, eta, bestetik, Pirinio Atlantikoetako departamendu frantsesaren zati batek. El conjunto suma una superficie de Guztira, 20 531 km<sup>2</sup> y cuenta con una población de -ko azalera du, eta 3 199 042 habitantes biztanle ditu (censo 20162016ko erroldako datuak).
El trabajo de campo se realizó en los años Landa-lana 2003 y . eta 2004 en . urteetan egin zen, 56 localidades distribuidas por Álava udalerritan; udalerriak honela daude banatuta lurraldeen arabera: Araba (14), Bizkaia (13), Gipuzkoa (7), Navarra Nafarroa (16) y Vasconia continental eta Euskal Herri kontinentala (6). Para la selección de las poblaciones encuestadas se ha atendido a la diversidad regional del territorioInkestak egiteko udalerriak hautatzeko, lurraldearen eskualde-aniztasuna hartu da aintzat. Erabilitako galdera-sorta etnografikoa Barandiaranek 1974. El cuestionario etnográfico utilizado figura en la urtean argitaratutako ''Guía para una encuesta etnográfica''lanean dago jasota, publicada por Barandiaran en 1974, y corresponde a los datos recogidos como respuesta de las preguntas 1 a 35 del apartado quinto sobre explotación agrícolaeta nekazaritza-ustiapenari dagokion bosgarren ataleko 1etik 35erako galderei dagokie. La redacción y elaboración de la obra se han llevado a cabo en el Departamento de Etnografía de Lana bera eta idazketa Labayru FundazioaFundazioko Etnografia Arloan egin da. Edukia nekazaritza-arloari buruzko landa-azterketan eskuratutako datuetan oinarritzen da. Su contenido se basa en los datos obtenidos de la investigación propia de campo referida al mundo agrícolaAurrez argitaratutako liburuki batzuen osagarri da, que se complementa con otros volúmenes anteriores dedicados a la ganadería y el pastoreobesteak beste, y a la casa y la abeltzaintza eta ar tzaintza eta etxea eta familiajorratzen dituzten lanena; izan ere, ya que los tres ofrecen una visión de conjunto del modo de vida agrícola-ganaderohirurek nekazaritza eta abeltzaintza giroko bizimoduaren gaineko ikuspegi osoago bat eskaintzen dute.
Este volumen está estructurado en Liburuki hau 20 capítuloskapitulutan dago egituraturik. Lehenengoak nekazaritzari buruzko zenbait gogoeta orokor jasotzen ditu. Bigarrenak nekazaritza-paisaia desberdinen ikuspegia eskaintzen du, de los que el primero contiene unas consideraciones generales sobre la agriculturaeta hirugarrenak laborantzarako zer lur mota dauden azaltzen du. El segundo ofrece una visión de conjunto de los distintos paisajes agrarios y el terceroGero, las distintas clases de tierras con que cuentan para los cultivoslaborantza-aldiak eta ilargiari zer-nolako indarra egotzi izan zaion aztertzen da. Más adelante se abordan los periodos de cultivo, la influencia atribuida a la lunaGainera, la distribución de los cultivos en los distintos tipos de heredadeslaboreak soro mota desberdinetan nola banantzen diren eta soroen txandakatzea nola egiten den ere lantzen da, la rotación de los mismosbai eta nekazaritzaegutegia, el calendario agrícolahaziei buruzkoak, lo relativo a las semillasluberritzea, la roturación de la tierra y su preparación con un apartado dedicado a los abonos orgánicos y los fertilizantes químicoslurraren prestaketa eta horretarako erabiltzen diren ongarri organikoak eta kimikoak ere. Un capítulo trata de la diversidad de cultivos, la siembra o plantación de las distintas especies vegetalesKapitulu batek laboreen aniztasunaz eta landare-espezieen ereite edo landatzeaz dihardu; bertan, diferenciando los destinados a la alimentación humana, ganadera y los cultivos industrialesdesberdindu egiten dira gizakia edo abereak elikatzera bideratutakoak eta laborantza industrialera zuzendurikoak. Se analizan los cuidados a los que son sometidos para garantizar su correcto crecimientoXeheki aztertzen dira zer zainketa egiten diren landareak egoki hazteko. En un capítulo posterior se abordan la recolección y los métodos tradicionales de conservaciónOndorengo kapitulu baten xedea da aztertzea bilketa nola egiten den, eta tradizioan zer metodo erabili izan den kontserbaziorako.
Se dedica un capítulo a la hierba y su aprovechamientoBestalde, registrándose los cambios introducidos con la nueva maquinariakapitulu bat eskaini zaio belarrari, eta hura aprobetxatzeko dauden moduak azaltzeko; era berean, makineria berriak arlo horretan ekarri dituen aldaketak ikusteko atal bat dago. Los árboles frutalesFrutaarbolak ere aztergai dira lanean, su plantación y cuidadosbai eta horien landaketa eta zaintza, el injertadotxertatzea, la podainaustea, la recolección y el aprovechamiento de la fruta son también objeto de estudiobilketa eta aprobetxamendua ere.El olivo y la vid han merecido un tratamiento independiente dada la importancia que tienen en la zona meridional de VasconiaOlibondoari eta mahatsondoari bereizitako trataera bat eman diogu, Euskal Herriaren hegoaldean daukan garrantzia dela-eta. En sendos capítulos se estudia su cultivo y la producción de aceite y vino en la vertiente mediterránea y de ''txakoli ''y sidra en la atlánticaBi kapitulutan ikertzen da haien laborantza eta olioaren eta ardoaren ekoizpena isurialde mediterraneoan, eta txakolinarena eta sagardoarena, isurialde atlantikoan.El cultivo del lino y del cáñamo como producciones ligadas al autoabastecimiento de la casa en tiempos pasados son analizados en un capítulo propioLihoaren eta kalamuaren hazkuntza ere berariaz landu dugu kapitulu batean, iraganean etxerako autohornikuntzarekin lotutako ekoizpenak zirenez gero.
El siguiente conjunto de capítulos se dedica a los aperos y herramientas necesarios para desempeñar la actividad agrícola y la mano de obraHurrengo kapituluen multzoan, lehenik, errepaso zabal bat egiten zaie nekazaritza-lanak egiteko lanabes eta tresnei, bai eta eskulanari ere. Se trata sobre la importancia de la fuerza animal en tiempos pasadosAnimalien indarrak iraganean zer garrantzi zeukan jorratzen da gero, con un capítulo dedicado al transporte animaleta kapitulu bat eskaintzen zaio animalien garraioari. El último apartado aborda la mecanización de la agriculturaAzken zatiak, berriz, nekazaritzaren mekanizazioaz dihardu.
Un capítulo más se dedica al aprovechamiento de la producción propia y el comercio agrícola y otro al régimen de propiedad de la tierraBeste kapitulu bat norbere ekoizpenaren aprobetxamenduari eta nekazaritza-produktuen merkataritzari eskaintzen zaie, eta beste bat lurren jabetza-erregimenari. El volumen concluye con las creencias y ritos vinculados en tiempos pasados a la agriculturaBukatzeko, iraganean nekazaritzarekin lotutako sinesmen eta errituei buruz hitz egiten da.
Tanto este tomo como los anteriores cuentan con un capítulo introductorio que explica el proyecto y metodología de la obraHala liburuki honek nola aurrekoek sarrera gisako kapitulu bat daukate. Bertan, así como apartados sobre el medio natural y humanoproiektua eta lanaren metodologia azaltzen dira, los datos geográficos de las localidades encuestadaseta ingurumenari eta gizakiari buruzko datuak, la bibliografía, e índices temáticoinkestak egin diren udalerriei buruzko datu geografikoak eta bibliografia ematen dira. Bestalde, analíticoaurkibide tematikoa, de ilustracionesanalitikoa eta ilustrazioen, y de los créditos fotográficos y de los dibujosargazki-kredituen eta marrazkien aurkibidea ere jasotzen dira kapitulu horretan.{{DISPLAYTITLE: ResumenLaburpena}} {{#bookTitle:Agricultura en Vasconia Nekazaritza Euskal Herrian| Agricultura_en_vasconia/eu}}
9794
ediciones