Cambios

CULTIVO DE LINO Y CAÑAMO/eu

No hay cambio en el tamaño, 16:14 16 nov 2019
sin resumen de edición
Beste garai batzuetan lihoak estimazio handia izan zuen. Beren lurrak alokairuan ematen zituztenean, lur-jabe aberatsenek lursail bat erreserbatzen zuten beren lihoa lantzeko. Horrez gain, alokairuan emandako lurren errenta linazi-neurrietan ordaintzen zen.
Baztanen (N), Azkueren arabera, etxekoandreak, urteroko soldataz gain, bi lakari liho-hazi ematen zizkion neskameari bere eztei-arreoa osatzeko. Egile beraren arabera, Nafarroako haran batzuetan eta are Zuberoan ere emakumeak oso gazterik hasten ziren arreoa osatzen. Horretarako gurasoek lihoa ereiteko lursail bat ematen zieten. Ordutik aurrera neska gazteak bere lihoa iruten ikasten zuen<ref>Resurrección M.ª de AZKUE. ''Euskalerriaren Yakintza''. I. Liburukia. Bilbo: 1989, 272 eta 274. or.</ref>.
== Lihoa nekazaritza paisaian ==
Espartzua ez zen ereiten. Landare honen bedaxka basatiak abuztuan jasotzen ziren. 20 egunez lehortzen uzten ziren. Sortak kolpekatu eta birrindu egiten ziren zurmailu batekin. Xehatu eta gero, hezetu egiten ziren, eta zuntz lodi eta gogorra eskuratzen zen. Espartzuzko sokak eskuz iruten ziren eta abarketen zolak egiteko erabili ziren denbora askoan; baina zola horiek kalitate gutxikoak ziren kalamuarekin egindakoen aldean. Bere zakartasunarengatik, espartzua zoruak eta ontziak garbitzeko erabili zen.
 
{{DISPLAYTITLE: VIII. LIHOAREN ETA KALAMUAREN LABORANTZA}} {{#bookTitle:Nekazaritza Euskal Herrian|Agricultura_en_vasconia/eu}}
127 728
ediciones