Cambios

Indice Alimentacion domestica en vasconia/eu

1672 bytes añadidos, 11:31 6 feb 2020
sin resumen de edición
== I. [[ORGANIZACION_DE_LA_INGESTA_OTORDUAK/eu|JANARIAREN ANTOLAKETA. OTORDUAK]] ==
=== [[#Comidas_domesticas_en_dias_laborables|Etxeko janariak lanegunetan]] ===
*==== [[#Distribucion_de_las_comidas|Janarien banaketa]]====
*==== [[#Horarios|Ordutegiak]]====
*==== [[#Composicion_de_cada_comida|Jatordu bakoitzaren osaketa]]====
*==== [[#Refecciones_matutinas_Barausia_Gosaria_Amaiketakoa|Goizeko mokaduak: Barausia. Gosaria. Hamaiketakoa]]====
*==== [[#Comida_Bazkaria|Bazkaria]]====
*==== [[#Merienda|Askaria]]====
*==== [[#Cena_Afaria|Afaria]]====
=== [[#Comidas_fuera_del_hogar_pastores_pescadores_y_otros|Etxetik kanpoko jatorduak: artzainak, arrantzaleak eta beste]] ===
=== [[#Comidas_de_domingo|Igandeetako otorduak]] ===
=== [[#Secuencia_de_los_diversos_platos|Plateren sekuentzia]] ===
=== [[#Colocacion_de_los_comensales|Jankideen kokapena]] ===
=== [[#La_mesa|Mahaia]] ===
=== [[#Del_plato_comun_al_plato_individual|Plater komunetik banakakora]] ===
=== [[#Los_cubiertos|Mahai-tresnak]] ===&emspensp;
== II. [[PLEGARIAS_EN_LA_MESA_FAMILIAR/eu|ETXEKO FAMILIAREN MAHAIKO OTOITZAK]] ==
=== [[#Vigencia_de_la_bendicion|Bedeinkapenaren iraupena]] ===
=== [[#Oraciones_familiares|Familia-otoitzak]] ===
=== [[#El_rito_de_la_bendicion_de_la_mesa|Mahaia bedeinkatzearen erritua]] ===
=== [[#Plegarias_de_bendicion|Bedeinkapen-otoitzak]] ===
*==== [[#Formulas_de_bendicion_en_euskera|Bedeinkapen-formulak euskaraz]]====
*==== [[#Formulas_de_bendicion_en_castellano|Bedeinkapen-formulak gaztelaniaz]]====
*==== [[#Recuerdo_de_los_familiares_difuntos|Hildako ahaideen oroitzapena]]====
*==== [[#Oraciones_despues_de_las_comidas|Jatorduen ondorengo otoitzak]]====
*==== [[#Formulas_de_cortesia|Kortesia-formulak]]====
*==== [[#Bendiciones_jocosas|Bedeinkapen barregarriak]]====&emspensp;
== III. [[LA_ELABORACION_TRADICIONAL_DEL_PAN/eu|OGIA EGITEKO MODU TRADIZIONALA]] ==
=== [[#Generalidades|Oinarrizko jakingarriak]] ===
*==== [[#Periodicidad_de_la_hornada|Labealdien maiztasuna]]====
*==== [[#Las_harinas|Irinak]]====
=== [[#Preparacion_del_horno_Labasua|Labearen prestakuntza. Labesua]] ===
*==== [[#Utensilios_empleados_y_operaciones_efectuadas_en_el_horno_Carga_encendido_y_limpieza_dispersión_y_acumulación_de_las_brasas_barrido_de_la_solera_introducción_y_extracción_de_los_panes|Labean erabiltzen diren tresnak eta operazioak: kargatzea, piztea eta garbitzea, txingarren sakabanaketa eta metaketa, azpiharria erraztatzea, ogiak sartzea eta ateratzea]]====
*==== [[#El_combustible|Errekina]]====
*==== [[#Otros_usos_del_horno|Labearen beste erabilera batzuk]]====
=== [[#El_pan_de_trigo_Ogia|Gari-ogia. Ogia]] ===
*==== [[#La_levadura_Azkarria_Origen_conservacion_y_preparacion|Legamia. Hazkarria: Jatorria, kontserbazioa eta prestaketa]]====
*==== [[#Amasamiento_y_elaboracion_de_las_piezas_de_pan_Ogia_ezarri|Orea egitea eta ogi-piezak egitea. Ogia ezarri]]====
**Oramahaia
**Ogiaren kontserbazioa
*==== [[#Agregados_a_la_harina_de_trigo|Gari-irinari egindako gehikuntzak]]====
**Masaren ohiko osagaiak
**Zikiro-ogia. Zikiro ogia
*==== [[#Forma_y_peso_del_pan_Tipos_de_panes|Ogiaren forma eta pisua. Ogi motak]]====
**Ogia
**Ogia arrautzarekin edo lukainkarekin. Arrautzopila
*==== [[#El_pan_en_la_actualidad|Ogia, gaur egun]]====
=== [[#La_harina_de_maiz|Artirina]] ===
*==== [[#El_pan_de_maiz_Artoa|Artoa]]====
**Kontsumo-arloa
**Artoaren kontsumoa
*==== [[#El_talo|Taloa]]====
**Taloaren kontsumoa
**Taloarekin kontsumitzen ziren jakiak
*==== [[#El_morokil_y_papillas_similares|Morokila eta antzeko beste ahi batzuk]]====
=== [[#Ritos_y_creencias_asociados_al_pan|Ogiari lotutako errituak eta sinesmenak]] ===
*==== [[#Tratamiento_ritual_del_pan_domestico|Etxeko ogiaren tratamendu errituala]]====
*==== [[#El_pan_ofrecido_a_los_mendigos|Eskaleei emandako ogia]]====
*==== [[#Reparto_de_pan_en_la_iglesia|Ogiaren banaketa elizan]]====
*==== [[#El_pan_de_ofrendas_Olata_En_el_funeral_en_la_sepultura_familiar_en_Todos_los_Santos_y_el_Dia_de_Difuntos|Ofrendetako ogia. Olata: hiletan, familiaren hilobian, Domu Santu egunean eta Hildakoen egunean]]====&emspensp;
== IV. [[MATANZA_DOMESTICA_DE_ANIMALES/eu|ETXEKO ABEREEN HILTZEAKHILTZEA]] ==
=== [[#Matanza_del_cerdo|Txerri-hiltzea]] ===
*==== [[#Engorde|Gizentzea]]====
*==== [[#Tiempo_de_la_matanza_y_creencias_Azeguna|Hilketen garaia eta sinesmenak. Azeguna]]====
*==== [[#Sacrificio_Txerri_hiltzea|Sakrifizioa. Txerri-hiltzea]]====
*==== [[#El_chamuscado|Erreskaldatzea]]====
*==== [[#Vaciamiento|Hustea]]====
*==== [[#Enfriamiento_y_reposo|Hoztea eta uztea]]====
*==== [[#Pesada_y_despiece|Pisatzea eta zatikatzea]]====
*==== [[#Los_embutidos|Hestebeteak]]====
**Odolkiak: egiteko modua eta motak
**Beste hestebete batzuk: saltxitxak, saltxitxoia, butifarra, basurde-burua, buru-gasna
*==== [[#Conservacion_de_otras_partes_del_cerdo|Txerriaren beste atal batzuen kontserbazioa]]====
**Urdaiazpikoak
**Solomoak, saiheskiak, belarriak, hankak eta muturrak
*==== [[#Obsequios_con_ocasion_de_la_matanza|Hiltzearen ondorengo opariak]]====
*==== [[#Transformaciones_en_la_matanza_domestica_del_cerdo|Etxeko txerria hiltzean izandako aldaketak]]====
=== [[#Ovejas_y_corderos_Ardikia|Ardiak eta arkumeak. Ardikia]] ===
*==== [[#Sacrificio|Sakrifizioa]]====
*==== [[#Embutidos|Hestebeteak]]====
=== [[#Cabras_y_cabritos|Ahuntzak eta antxumeak]] ===
=== [[#Ganado_mayor|Azienda larria]] ===
*==== [[#Ganado_vacuno_La_cecina_Arakia|Ganado vacuno. Behi-azienda. Zezina]]====
*==== [[#Caballos|Zaldiak]]====
=== [[#Conejos|Untxiak]] ===
=== [[#Aves_domesticas|Etxeko hegaztiak]] ===
*==== [[#Gallinas_pollos_capones_y_gallos|Oiloak, oilaskoak, kapoiak eta oilarrak]]====
*==== [[#Pavos|Indioilarrak]]====
*==== [[#Palomas_y_pichones|Usoak eta usakumeak]]====
*==== [[#Patos_y_ocas|Ahateak eta okak]]====
=== [[#Carnes_de_caza|Ehizako okelak]] ===&emspensp;
== V. [[LA_LECHE_Y_SUS_DERIVADOS/eu|ESNEA ETA ESNEKIAK]] ==
=== [[#La_leche|Esnea]] ===
*==== [[#Tipos_consumo_y_comercializacion|Motak, kontsumoa eta komertzializazioa]]====
**Ardi-esnea
**Asteme-esnea
*==== [[#La_leche_perdida|Galdutako esnea]]====
*==== [[#Piedras_rusientes_Esne_arriak|Esne-harriak]]====
*==== [[#La_nata|Esne-gaina]]====
*==== [[#El_calostro_Esne_barria|Esne berria]]====
=== [[#El_queso|Gazta]] ===
*==== [[#Los_quesos_en_funcion_del_tipo_de leche|Gaztak, esne motaren arabera]]====
*==== [[#Elaboracion_tradicional_del_queso_de_oveja|Ardi-esnea egiteko modu tradizionala]]====
**Jeztea
**Gatza gehitzea
*==== [[#El_suero_Gazura|Gazura]]====
*==== [[#Maduracion_y_conservacion_de_los_quesos|Gaztak heltzea eta kontserbatzea]]====
*==== [[#Formas_y_tipos_de_queso|Gazta formak eta motak]]====
*==== [[#Comercializacion_del_queso|Gaztaren komertzializazioa]]====
*==== [[#Utensilios_empleados_en_la_elaboracion_del_queso|Gazta egiteko erabiltzen diren tresnak]]====
=== [[#Otros_derivados_lacteos|Beste esneki batzuk]] ===
*==== [[#Requeson_Zenbera|Zenbera]]====
*==== [[#La_cuajada_Mamia_Gatzatua|Mamia. Gatzatua]]====
*==== [[#Mantequilla|Gurina]]====
*==== [[#Yogur|Jogurta]]====&emspensp;
== VI. [[CONSUMO_Y_CONSERVACION_DE_PRODUCTOS_VEGETALES/eu|PRODUKTU BEGETALEN KONTSUMOA ETA KONTSERBAZIOA]] ==
=== [[#Consumo_de_productos_horticolas|Baratzeko produktuen kontsumoa]] ===
*==== [[#Legumbres|Lekaleak]]====
*==== [[#Verduras_y_otros_productos_vegetales|Berdurak eta beste produktu begetal batzuk]]====
=== [[#Metodos_domesticos_de_conservacion|Etxeko kontserbazio-metodoak]] ===
*==== [[#Desecacion|Lehortzea]]====
*==== [[#Conservacion_con_azucar|Azukrearekin kontserbatzea]]====
*==== [[#Conservacion_en_vinagre|Ozpinetan kontserbatzea]]====
*==== [[#Envasado|Poteratzea]]====
*==== [[#Conservacion_en_frio|Hotzean kontserbatzea]]====
=== [[#Productos_conservados|Kontserbatutako produktuak]] ===
*==== [[#Frutas|Frutak]]====
*==== [[#Frutos_secos|Fruitu lehorrak]]====
*==== [[#Legumbres_Conservacion|Lekaleak]]====
*==== [[#Hortalizas|Barazkiak]]====
=== [[#La_congelacion|Izoztea]] ===
*==== [[#Legumbres_Congelacion|Lekaleak]]====
*==== [[#Verduras|Barazkiak]]====
*==== [[#Frutas_Congelacion|Frutak]]====
*==== [[#Setas|Perretxikoak]]====
*==== [[#Otros_productos_no_vegetales|Begetalak ez diren beste produktu batzuk]]====
*==== [[#Alimentos_cocinados|Prestatutako elikagaiak]]====
*==== [[#Alimentos_congelados|Izoztutako elikagaiak]]====&emspensp;
== VII. [[PREPARACION_Y_CONSERVACION_DE_HUEVOS/eu|ARRAUTZEN PRESTAKETA ETA KONTSERBAZIOA ETA PRESTAKETA]] ==
=== [[#Preparacion_de_huevos|Arrautzen prestaketa]] ===
*==== [[#Asados|Egosiak]]====
*==== [[#Cocinados_en_agua|Uretan prestatuak]]====
*==== [[#Cocinados_en_aceite|Oliotan prestatuak]]====
*==== [[#Acompañando_a_otros_ingredientes|Beste osagai batzuen lagungarri]]====
*==== [[#Otras_aplicaciones|Beste aplikazio batzuk]]====
=== [[#Conservacion_de_huevos|Arrautzen kontserbazioa]] ===
*==== [[#Conservacion_en_cal|Karetan kontserbatzea]]====
*==== [[#Conservacion_en_sal|Gatzetan kontserbatzea]]====
*==== [[#Otros_procedimientos_de_conservacion|Beste kontserbazio-prozedura batzuk]]====&emspensp;
== VIII. [[CONSUMO_DE_ANIMALES_ACUATICOS/eu|URETAKO ANIMALIEN KONTSUMOA]] ==
=== [[#Animales_marinos|Itsasoko animaliak]] ===
*==== [[#Mariscos|Itsaskiak]]====
**Moluskuak
**Krustazeoak
*==== [[#Pescados|Arrainak]]====
**Maiz kontsumitutako espezieak
**Gutxitan kontsumitutako espezieak
*==== [[#Las_angulas_Pesca_y_preparacion|Angulak: arrantza eta prestaketa]]====
=== [[#Animales_de_agua_dulce|Ur gezako animaliak]] ===
*==== [[#Peces_de_rio|Ibaiko arrainak]]====
*==== [[#Crustaceos|Krustazeoak]]====
*==== [[#Las_ranas|Igelak]]====&emspensp;
== IX. [[CONSUMO_DE_SETAS_Y_CARACOLES/eu|PERRETXIKOEN ETA BARRASKILOEN KONTSUMOA]] ==
=== [[#Las_setas|Perretxikoak]] ===
*==== [[#Toxicidad|Toxikotasuna]]====
*==== [[#Conservacion1|Kontserbazioa]]====
*==== [[#Cultivo_del_champiñón|Txanpiñoiak landatzea]]====
*==== [[#Preparacion_de_las_setas|Perretxikoak prestatzea]]====
*==== [[#Introduccion_de_nuevas_especies|Espezie berriak jasotzea]]====
*==== [[#Recogida|Bilketa]]====
*==== [[#Descripcion_de_especies|Espezieen deskribapena]]====
**Kontsumo handieneko perretxikoak
**Zehaztu gabeko perretxikoak
=== [[#Los_caracoles|Barraskiloak]] ===
*==== [[#Variedades_recogidas|Jasotako motak]]====
*==== [[#Epocas_de_recogida|Biltzeko garaiak]]====
*==== [[#Diferentes_actitudes_ante_el_consumo_de_caracoles|Jokabideak barraskiloen kontsumoan]]====
*==== [[#Mantenimiento_de_los_caracoles_recogidos|Bildutako barraskiloak kontserbatzea]]====
*==== [[#Limpieza_de_los_caracoles|Barraskiloak garbitzea]]====
*==== [[#Coccion_de_los_caracoles|Barraskiloak egostea]]====
*==== [[#Preparacion_de_los_caracoles|Barraskiloak prestatzea]]====
*==== [[#Elaboracion_de_caldo_con_el_agua_de_coccion|Egosketako urarekin salda prestatzea]]====&emspensp;
== X. [[PREPARACION_DE_LAS_COMIDAS_DOMESTICAS/eu|ETXEKO JANARIEN PRESTAKETA]] ==
=== [[#El_fuego|Sua]] ===
=== [[#Los_utensilios|Tresnak]] ===
=== [[#Cultura_culinaria|Sukaldaritzaren kultura]] ===
=== [[#Caldos_y_sopas|Saldak eta zopak]] ===
=== [[#Cocidos_de_legumbres_Lapikokoak_Eltzekoak|Lekaleen egoskariak. Lapikokoak. Eltzekoak]] ===
=== [[#Cocidos_de_verduras_y_hortalizas|Berdura eta barazkien egoskariak]] ===
=== [[#Cocidos_de_patata|Patata-egoskariak]] ===
=== [[#Ensaladas|Entsaladak]] ===
=== [[#Arroz|Arroza]] ===
=== [[#Pastas|Pastak]] ===
=== [[#Carnes|Okelak]] ===
*==== [[#Carnes_de_ganado_porcino_Txarrikia|Txerri-aziendaren okelak. Txerrikia]]====
*==== [[#Carnes_de_ganado_ovino_Ardikia|Ardi-aziendaren okelak. Ardikia]]====
*==== [[#Carnes_de_ganado_bovino_Arakia|Behi-aziendaren okelak. Zezina]]====
=== [[#Aves_Egaztiak|Hegaztiak]] ===
=== [[#Platos_de_caza|Ehizakiak]] ===
=== [[#Fritos|Frijituak]] ===
=== [[#Pescados1|Arrainak]] ===
=== [[#Postres|Postreak]] ===
=== [[#Condimentos|Gozagarriak]] ===
*==== [[#Condimentos_vegetales|Gozagarri begetalak]]====
*==== [[#Aceites|Olioak]]====
*==== [[#Condimentos_de_origen_animal|Animaliengandik eratorritako gozagarriak]]====
*==== [[#Otros_condimentos|Beste gozagarri batzuk]]====&emspensp;
== XI. [[BEBIDAS/eu|EDARIAK]] ==
=== [[#El_agua|Ura]] ===
=== [[#La_limonada|Limonada]] ===
=== [[#El_vino_Ardoa|Ardoa]] ===
*==== [[#Consumo|Kontsumoa]]====
*==== [[#Area_de_produccion_y_clases_de_uva|Produkzio-arloa eta mahats motak]]====
*==== [[#Elaboracion_del_vino|Ardoa egitea]]====
**Bodega. Mahatsa zapaltzea dolarean
**Ardoaren ontzi-aldatzea
*==== [[#Clases_de_vino|Ardo motak]]====
=== [[#Txakolina_El_chacoli|Txakolina]] ===
*==== [[#Elaboracion_del_txakoli|Txakolina egitea]]====
=== [[#Sagardoa_La_sidra|Sagardoa]] ===
*==== [[#Recogida_de_la_manzana|Sagar-biltzea]]====
*==== [[#El_lagar_Dolara|Dolarea]]====
*==== [[#Elaboracion_de_la_sidra|Sagardoa egitea]]====
*==== [[#Consumo_y_embotellado|Kontsumoa eta botilaratzea]]====
*==== [[#Pitarra|Pitarra]]====
=== [[#La_cerveza|Garagardoa]] ===
=== [[#Licores_Aguardiente_pacharan_y_otros|Likoreak: aguardienta, patxarana eta beste batzuk]] ===
=== [[#Otras_bebidas1|Beste edari batzuk]] ===
=== [[#El_cafe|Kafea]] ===
=== [[#Las_infusiones|Infusioak]] ===&emspensp;
== XII. [[TABACO/eu|TABAKOA]] ==
=== [[#Iniciacion_en_el_habito_de_fumar|Erretzeko ohitura hartzea]] ===
=== [[#Sucedaneos_del_tabaco|Tabakoaren suzedaneoak]] ===
=== [[#Cultivo_y_elaboracion_domesticos_del_tabaco|Tabakoa etxean landatzea eta egitea]] ===
=== [[#Formas_de_presentacion_del_tabaco|Tabakoa aurkezteko moduak]] ===
=== [[#Ventajas_atribuidas_al_tabaco|Tabakoari egotzitako abantailak]] ===
=== [[#Pipas_y_boquillas|Pipak eta ahokoak]] ===
=== [[#Petacas_y_pitilleras|Tabako-ontziak eta zigarro-kaxak]] ===
=== [[#Encendedores|Pizkailuak]] ===&emspensp;
== XIII. [[ALIMENTOS_Y_COMIDAS_RITUALES/eu|ELIKAGAIAK ETA OTORDU JATORDU ERRITUALAK]] ==
=== [[#Comidas_ligadas_a_festividades_y_tiempos_del_calendario|Jaiei eta egutegiko aroei lotutako otorduak]] ===
*==== [[#El_ciclo_de_la_Navidad|Gabonetako zikloa]]====
**Elikagaiak oparitzea: kolazioak eta gabonsariak
***Gabon afaria gaur egungo inkesten arabera
*==== [[#Postres_navideños_lntxaursaltza_compota_sopa_cana_turrones_y_mazapanes_almendras_garrapiñadas|Gabonetako postreak: intxaur-saltsa, konpota, kapoi-salda, turroiak eta mazapanak, almendra almibarreztatuak]]====
*==== [[#Natividad_Eguberri_Nochevieja_Gabonzar_Año_Nuevo_Urteberri_Dia_de_Reyes_Erregena|Natividad/Eguberri, Nochevieja/Gabonzahar, Año Nuevo/Urteberri, Día de Reyes/Errege Eguna]]====
=== [[#Comidas_del_tiempo_de_Carnaval|Aratusteei lotutako otorduak]] ===
*==== [[#Candelaria_Tostadas|Kandelario. Ogi txigortuak]]====
*==== [[#San_Blas_Bendicion_de_alimentos|San Blas. Jakien bedeinkapena]]====
*==== [[#Postulaciones_y_comidas_colectivas|Postulazioak eta otordu kolektiboak]]====
**Santa Ageda gaua
**Ostegun larderoa. Ostegun Zuri
*==== [[#Carnavales_Ihauteriak|Inauteriak]]====
*==== [[#Platos_tradicionales_de_Carnaval|Inauterietako plater tradizionalak]]====
=== [[#Ayunos_y_abstinencias|Barauak eta abstinentziak]] ===
*==== [[#Legislacion_ canonica|Legedi kanonikoa]]====
*==== [[#La_alimentacion_en_los_dias_de_ayuno_y_abstinencia|Elikadura, barau eta abstinentzia egunetan]]====
=== [[#Pascua_de_Resurreccion_Pazko_Eguna|Pazko Garizumakoa]] ===
*==== [[#Ritos_con_el_pan_y_el_agua|Ogiarekin eta urarekin egindako errituak]]====
*==== [[#La_torta_pascual_Paskopilla_morrokoa_ranzopil|Pazko-opila. Paskopilla, morrokoa, ranzopila]]====
=== [[#Banquetes_domesticos_y_comidas_colectivas_en_las_fiestas_patronales|Etxeko banketeak eta otordu kolektiboak, herriko jaietan]] ===
=== [[#Agapes_en_ermitas_y_santuarios|Oturuntzak ermita eta santutegietan]] ===
*==== [[#Refaccion_a_la_conclusion_de_la_misa|Mokadua meza-irteeran]]====
*==== [[#Comidas_de_romeria|Erromerietako jatorduak]]====
*==== [[#Bendicion_de_alimentos_en_ermitas|Jakien bedeinkapena ermitetan]]====
*==== [[#Banquetes_de_Cofradias_y_Hermandades|Kofradia eta Ermandadeen banketeak]]====
=== [[#Comidas_al_finalizar_trabajos_colectivos|Jatorduak, lan kolektiboak amaitzean]] ===
*==== [[#Txarriboda_Matanza_del_cerdo|Txarriboda]]====
*==== [[#Bizkar_festa_Remate_del_tejado_de_una_casa|Bizkar-festa. Etxe baten teilatuaren errematea]]====
*==== [[#Comidas_de_auzolan_Trabajos_comunitarios|Auzolaneko otorduak. Auzolanak]]====
*==== [[#Comidas_a_la_conclusion_de_trabajos_de_colaboracion|Auzolanen amaierako otorduak]]====
=== [[#Banquetes_en_los_ritos_de_pasaje|Banketeak igarotze-errituetan]] ===
*==== [[#Parto_y_nacimiento|Erditzea eta jaiotza]]====
*==== [[#Bautizo|Bataioa]]====
*==== [[#Fiestas_de_cumpleaños_Urtebetetzeak|Urtebetetzeak]]====
*==== [[#Primeras_comuniones|Jaunartzeak]]====
*==== [[#Bodas_Ezteguak|Ezteiak. Ezteguak]]====
*==== [[#Agapes_funerarios|Hiletako oturuntzak]]====&emspensp<div style="margin-left:0cm;"></div>
== XIV. [[TRANSFORMACIONES_OPERADAS_DURANTE_EL_PRESENTE_SIGLO_EN_EL_REGIMEN_ALIMENTARIO_DOMESTICO/eu|ETXEKO ELIKADURA ERREGIMENEAN MENDE HONETAN IZANDAKO ALDAKETAK]] ==
=== [[#De_la_monotonia_a_la_diversidad|Monotoniatik aniztasunera]] ===
*==== [[#Perdida_de_la_autarquia|Autarkia galtzea]]====
*==== [[#Elaboraciones_domesticas|Etxean egindakoak]]====
*==== [[#Modificaciones_en_la_dieta_cotidiana|Aldaketak jateko ohituretan]]====
*==== [[#Actitudes_ante_a_la_alimentacion|Elikaduraren gaineko jarrera]]====
*==== [[#Transformaciones_del_contexto_social|Testuinguru sozialean aldaketak]]====
*==== [[#Nuevos_equipamientos|Ekipamendu berriak]]====
*==== [[#Transiciones_mas_recientes|Oraintsuagoko trantsizioak]]====&emspensp;
== XV. [[LA_ALIMENTACION_EN_EL_PAIS_VASCO_CONTINENTAL_O_IPARRALDE_(RESUMEN)LA_ALIMENTACION_EN_IPARRALDE/eu|ELIKADURA IPAR EUSKAL HERRIAN EDO IPARRALDEN (SINTESIA)]] ==
{{#bookTitle:Alimentación doméstica en Vasconia Etxeko Elikadura Euskal Herrian | Alimentacion_domestica_en_vasconia/eu}} {{DISPLAYTITLE: Eduki-taula}}
127 728
ediciones