Cambios

Saltar a: navegación, buscar

CULTIVO DEL OLIVO Y LA VID/eu

41 bytes eliminados, 17:17 16 nov 2019
sin resumen de edición
<languages></languages>
<div class="mw-translate-fuzzy">
== Olibondoa ==
Mahastiek 1840 eta 1890 artean izan zuten zabalkunderik handiena, Frantziatik iritsitako ardo eskaeraren ondorioz, Frantziako mahastiak asko murriztu baitziren oidioaren eraginez, baina hortik aurrera behera egin zuen ardogintzari eskainitako espazioak, hainbat gaitz agertu zirelako, hala nola, oidioa bera, gure herrira geroago iritsia, mildiua eta, batez ere, filoxera; Nafarroako mahastien azalera osoa 50.000 ha izatetik 700 ha izatera iragan zen horien ondorioz, eta mahastiek galdutako azalera zerealek hartu zuten gero, eta, neurri apalagoan, azukre-erremolatxak. XX. mendean, Nafarroako Foru Aldundiaren jarduera prebentiboak, landako aurrezki kutxen agerpenak eta kooperatibismoaren bultzadak mahatsondoaren laborantza berriro suspertzea eragin zuten: lagungarri izan ziren merkatuen liberalizazioaren inguruko neurriak ere, bai eta Espainia Europako Ekonomia Erkidegoan sartzetik eratorritako produktuen eskaintza eta eskaera batu beharra ere; horrek Nafarroako upategien modernizazioa ekarri zuen, partikularrena zein kooperatiboena (azken horietan egiten da Nafarroako ardoaren % 80).
 
{{DISPLAYTITLE: X. OLIBONDOAREN ETA MAHATSONDOAREN LABORANTZA}} {{#bookTitle:Nekazaritza Euskal Herrian|Agricultura_en_vasconia/eu}}
</div>
127 728
ediciones