Cambios

Saltar a: navegación, buscar

Cuestionario Agricultura en vasconia/eu

783 bytes eliminados, 15:54 3 mar 2020
Actualizando para coincidir con nueva versión de la página fuente
<languages></languages>
{{ #pageLangs: es | eu | fr }} Landa-ikerketarako erabilitako galdera-sorta José Miguel Barandiaranek argitaratutako ''Guía para una encuesta etnográfica ''lanetik hartu da. Bertan, nekazaritza-ustiapenari buruzko galderak izen bereko atalean agertzen dira, 1-35. galderak. <br/><br/>
V. NEKAZARITZA-USTIAPENA
4. Establezimendu osagarriak: etxaldeak, txabolak eta bestelako aterpetxeak, labeak, garajeak eta abar.
5. Tierras explotadasUstiatutako lurrak: piezas labradaslandutako alorrak, herbaleszelaiak,bosques y tierras incultas con sus nombresbasoak eta landu gabeko lurrak, situación con respecto al centro de la explotación, a los caminos y a los ríoshonako datuekin: izena; kokapena, dimensiones de tales parcelasustiategiari, vallados de murosbideei eta ibaiei dagokienez; partzelen neurriak; harresiak, de setosoholesiak, de plantas y otros modos de cercadosheskaiak eta bestelako hesiak. MojonesMugarriak: sus clases y sus testigosmotak eta lekukoak.
6. Espesor de las tierrasLurren lodiera, su calidad –arcillosaskalitatea (buztina,arenosasharea, pedregosas– y facilidades para ser removidas o tratadas con la azadaharria) eta iraultzeko edo aitzurraz, el aradogoldeaz, el tractor, etctraktoreaz eta abarrez lantzeko erraztasuna.
7. HuertasOrtuak: su situación con respecto a la casaa la que pertenecekokapena, sus dimensionesetxeari dagokionez, etaneurriak.
8. ¿Cómo se designan diversas parcelas de terrenoNola izendatzen dira lursailak, atendiendo a sus cultivoslaborantzak, a sus cercados y a su situaciónhesiak eta kokapena kontuan hartuta?¿Qué instalaciones de regadío existenZer ureztatze-instalazio dago? ¿Qué métodos de riegoZer ureztatze-sistema dago? ¿Qué cultivos se rieganZer laborantza ureztatzen dira?
9. ¿Qué se siembra en los camposZer ereiten da zelai, en las heredadeslanda, en las huertas y en los jardinesortu eta lorategietan? ¿Se cultiva linoLihoa lantzen da? ¿Qué hierbas crecen y se utilizan en los pradosZer belar hazi eta erabiltzen dira larreetan? ¿Qué operaciones se efectúan en éstosZer ekintza egiten da horietan? ¿AbonarlasOngarritu, segarlas y retirarlasmoztu eta jaso? ¿En silosGaraietan edo, o ya secaslehor daudela, depositarlas, en el henil o apilarlas en almiaresbelartegian gorde edo belar-metetan bildu?
10. ¿Qué operaciones se efectúan en las piezascomo preparación para la siembra de cada cultivo y qué para su ulterior desarrolloZer ekintza gauzatzen da piezetan, laborantzak ereiteko prestaketa gisa eta zer ekintza gauzatzen da horiek gerora garatzeko? Primera roturación de un terreno nunca cultivadoInoiz erein gabeko lursail bat lehenengo aldiz luberritzea: ¿Cómo se hace, con qué instrumentosNola egiten da? Zer tresnarekin? ¿Qué se siembra en élZer ereiten da bertan?
11. ¿Qué clases de legumbres se cultivanZer lekale mota ereiten da? ¿QuécerealesZer zereal? ¿Qué otros cultivos se conocenZerbeste laborantza mota? ¿Qué se siembra y se planta en la huertaZer ereiten eta landatzen da ortuan? Nombres de cada plantaLandare bakoitzaren izenak. Modos de siembra y de plantaciónEreiteko eta landatzeko moduak. EscardaJorraldia: sus modos y sus épocasmoduak eta garaiak.
12. Abonos naturales y mineralesOngarri naturalak eta mineralak.¿Cómo se obtiene el estiércolNola lortzen da simaurra? Clases de estiércolSimaur motak. ¿Dónde se amontonaNon pilatzen da?
1213. Rotación de los cultivosLurren txandakatzea. Su periodicidad yordenAldizkakotasuna eta ordena. Calendario de las operaciones agrícolasNekazaritza-ekintzen egutegia.
1314. Árboles frutalesFruta-arbolak. Su entretenimientoEntretenimendua. ¿Cuáles se injertan y cómoZein etanola txertatzen dira? ¿Cómo y cuándo se fabrica la sidraNola eta noiz ekoizten da sagardoa? ¿Y el aceiteEta olioa?
1415. Recolección de cerealesZerealak, de forraje, de frutasbazka eta frutak biltzea. Descríbanse las operaciones con sus nombresDeskribatu eta izendatu ekintzak. GavillasAzaoak, hacesespalak, almiaresbelar-metak. Recolección de la patataPatata-bilketa.
1516. La vid y sus clasesMahatsondoa eta mahatsondo motak. ¿Qué cuidados requierela viñaZerzainketa behar du mahatsondoak? ¿Quiénes intervienen en ellosNork hartzen du parte? El proceso de la vendimiaMahats-bilketaren prozesua. ¿Cómo es el lagarNolakoa da dolarea? ¿Quiénes y cómo trabajan en élNork eta nola egiten dute lan bertan? ¿Qué clase de vinos se obtienenZer ardo mota lortzen da? Nombres de estas operacionesEkintza horien izenak.
1617. ¿Existen procedimientos para proteger loscampos de los malos tiemposBadago prozedurarik zelaiak eguraldi txarretik, de los insectos y de los pájarosintsektuetatik eta txorietatik babesteko? ¿Cómo son los espantapájarosZelakoak dira txorimaloak? Sus formas y sus nombresHorien formak eta izenak.
1718. Mobiliario agrícolaNekazaritzako altzariak. Instrumentos que seemplean en las labores agrícolasNekazaritza-lanetanerabiltzen diren tresnak. Sus nombresIzenak. Descríbanse las layasDeskribatu laiak, el aradogoldeak, la gradaareak, la guadañasega, la hozigitaia, la podaderagurguilua, el rastrilloeskuarea, el bieldosardea, la azadaaitzurra, el hachaaizkora, pinzaspin tzak eta bestelako tresnak, y otras herramientas, señalando sus varias clases y apuntando sus formas o modos de utilizaciónmotak adieraziz eta erabilera moduak jasoz. Modo de tratarlos y de aguzarlosTratatzeko eta zorrozteko modua. Casos de sustitución de estos aperos por los actuales instrumentos y máquinas industrialesTresna horiek egungo tresna eta industria-makinekin ordezteko kasuak. Unidades de medida usadasErabiltzen diren neurketa-unitateak.
1819. El trilloNarra, sus formasformak, sus piezas y su usopiezak eta erabilera.¿Cómo se trilla actualmenteNolajotzen da garia? ¿Cómo se hace el desgrane del maízNola aletzen dira artoa, del habababak, de la alubia y de los guisantesindabak eta ilarrak?
1920. Clases de carro y su destinoGurdi motak eta erabilera. Descríbanse suspiezasGurdiaren piezak deskribatu. Caja del carroGurdiaren kutxa, barrotes y otras formas de cerramientobarroteak eta beste itxitura mota batzuk.
2021. Trineos y usosLerak eta leren erabilerak. Sus formasFormak. Descríbanse lasnarriasDeskribatu narrak, las angarillasangailak, las espuertasotzarak, las cestassaskiak, las almadías y las balsasalmadiak eta baltsak, señalando sus materiales y apuntando sus formas de utilización con sus nombresmaterialak adieraziz eta erabilerak eta izenak jasoz.
2122. Tipos de energía utilizada en la agriculturaNekazaritzan erabilitako energia motak.Personal dedicado normalmente a una explotación agrícola Nekazaritza-ustiategi (casa labradoralaborantza-etxea)bateko langileak: sus funciones en la casa y en el campohorien funtzioak etxean eta landan. Personal en casos de mutua asistencia vecinalAuzotarren arteko laguntza kasuak. Aplicación directa de la fuerza humana en el trabajo con sus manosEskuekin giza indarra zuzenean aplikatzea, con azadaaitzurrarekin, bieldosardearekin, rastrillosaskiekin, cestossegarekin, guadañasigitaiarekin, hoz, layas, etclaiarekin eta abarrekin. Vestidos utilizados en estas faenasLan horietan erabilitako jantziak.
223. Fuerza animalAnimalien indarra: bueyesidiak, caballoszaldiak, asnosastoak. ¿En qué casos y cómo son utilizadosZein kasutan eta nola erabiltzen dira? Animales utilizados para transportes y para tirar el aradoGarraiorako eta golde, carro y trineogurdi eta leratik tira egiteko erabilitako animaliak. Monturas y sus clasesZela eta zela motak. Yugo y sus formas y sus decoracionesUztarria eta uztarriaren formak eta apaingarriak.
2324. Fuerzas naturalesNaturaren indarra: tractorestraktoreak, máquinasmakinak, segadorassega-makinak, cosechadoras; molino harinerouzta-makinak, irin-errota. La mecanización de la agriculturaNekazaritzaren mekanizazioa.
2425. Servicios exterioresKanpo-zerbitzuak: molinos vecinalesauzo errotak, máquinas en sociedadsozietatekomakinak, abrevaderos comunesauzoko uraskak.
2526. Lugares de compra de instrumentosTresnak, de semillashaziak, de plantaslandareak, de abonos mineralesongarri mineralak eta abar erosteko tokiak. Lugares de reparación de aperosTresnak konpontzeko tokiak.
2627. Venta de productosProduktuen salmenta. Mercados y feriasMerkatuak eta azokak. CarniceríaHarategia. Servicios a domicilio Etxez etxeko zerbitzua (artesanos y comerciantesartisauak eta merkatariak).
2728. Vías de comunicaciónKomunikazio-bideak. Caminos vecinalesAuzo bideak,sendas y pistasbidexkak eta mendi-bideak. Área de contactos socialesGizarte-harremanen arloa.
2829. Actividades complementariasJarduera osagarriak: fabricaciónde piezas de madera para los aperostresnentzako egurrezko, de cestas, de hilo, etczumezko eta harizko piezen fabrikazioa.
2930. Técnicas comercialesMerkataritza teknikak: preparación de losproductosproduktuak prestatzea, fórmulas usuales en la formalización de los contratoskontratuak formalizatzeko ohiko formulak, disensionesdesadostasunak, condiciones de pagoordainketa-baldintzak, palabras y gestos con los que se cierran los pactoshitzarmenak ixteko hitzak eta keinuak.
3031. Régimen de propiedadJabetza araubidea. Propiedad comunalJabetza komunala: pastizaleslarreak, bosques basoak (hayedospagadiak, robledaleshariztiak, etcetab.); construcciones eraikuntzak (casasetxeak, granjasetxaldeak, henilesbelartegiak, chozastxabolak, puenteszubiak, fuentesiturriak, etcetab.). Dimensiones de esta clase de propiedad y condiciones de aprovechamiento por parte de los vecinos y miembros de la comunidadJabetza mota horren neurriak, eta auzotarrek eta komunitateko kideek aprobetxatzeko baldintzak. Pasturajes comunales de altura y el régimen de su aprovechamientoGoialdeko larre komunalak eta aprobetxamendurako araubidea: faceríaspartzuergoak, uniones de pueblosherrien batzak.
3132. Propiedad colectiva Jabetza kolektiboa (de hornoslabeak, de molinoserrotak, de máquinas agrícolasnekazaritza-makinak, de animalesanimaliak).
3233. Propiedades de una casa o Etxe edo familiabaten jabetzak: habitaciónlogela, establoskortak, huertaortua, tierras de cultivolaborantzako lurrak, pradoslarreak, arboladozuhaiztiak, etcetab. ¿Cuántas hectáreas miden estas tierrasZenbat hektareako neurria dute lurrek? ¿Qué Zer neurri-sistema de medidas(lokala zein orokorra) erabiltzen da lursail, locales o generalesbaso, se emplean para expresar la extensión de un labrantío, de un bosque, de una viña mahasti eta horien gisakoen hedadura adierazteko (fanega, peonadagoldea, gizalangizalana, etcetab.)? ¿Cuál es su equivalenciaZein da horren baliokidea?
3334. Propietarios que explotan directamente sustierrasEuren lurrak zuzenean ustiatzen dituzten jabeak. ¿Cuántos hay en la localidadZenbat daude udalerrian? Propietarios que las explotan mediante inquilinos ¿En qué condiciones trabajan éstosMaizterren bitartez ustiatzen dituzten jabeak. Zein baldintzatan egiten dute lan? ¿Se paga el alquiler en especie o en dineroAlokairua jenerotan edo dirutan ordaintzen da? ¿En qué época del añoUrteko zein sasoitan?
3435. Imbricación de propiedadesJabetzen inbrikazioa: tierraslur, pastosy aguas comunales y árboles de propiedad privada; tierras cultivadas de propiedad privada y a intervaloslarre eta ur komunalak eta jabetza pribatuko zuhaitzak, entre la recolección y la época de la siembrajabetza pribatuko lur landuak eta, entregadas a la libre circulación y aprovechamiento del ganadotarteka, uzta-jasotze eta ereite garaien artean, zirkulazio librerako eta abereen aprobetxamendurako utzitakoak.
3536. DichosLaborantzei eta nekazaritza-ekintzei lotutako esaerak, creencias, ceremonias religiosas relacionadas con los cultivos y operaciones agrícolassineskerak eta elizkizunak. Bendición de las tierrasLurrak, de las cosechasuztak, de los granosaleak eta abar bedeinkatzea. Magia-praktikak, etc. Prácticas de magia para la obtención de buenas cosechas uzta ona jasotzeko (fuegos de San Juansuak).{{DISPLAYTITLE: CuestionarioGaldetegia}} {{#bookTitle:Agricultura en Vasconia Nekazaritza Euskal Herrian| Agricultura_en_vasconia/eu}}
9794
ediciones