Cambios

Saltar a: navegación, buscar

Elikadura lrulegin (Iparralde)

29 bytes eliminados, 08:21 13 dic 2018
sin resumen de edición
  ELIKADURA IRULEGIN (Iparraldea) rik, haurrak beren mahian jaten zuten, bainan barne '''I.37, 38, 39. ZER JATEN ETA EDATEN ZEN USAIAN ETXETAN? '''
Denboran, jeiki eta: kafia 6-ak irian, gero askaiteko, 8-ak irian, baratxuri salda zonbait aldiz, eta xingar ta arroltze edo gasna; etxe batzuetan, egun guzuz, bazen baratxuri salda eta xingar ta arroltze.
Eguerditan, bazen beti salda eta haragirik ez; zon- bait aldiz llar salsa eta arroltze bat barnian edo xingar puxka batekin (lukainka zonbait aldiz), lur-sagar sal- tsa bazen edo lur-sagar fritak, haragia igandetan bai- zikbaizik; ez zen desertarik, balin bazen: igandetan: krema edo irris esnea; zonbait lekuetan gasna bazen: ardi edo behi gasna, gasna xuria.
Arratsaldetan ogi ta gasna erreximetarekin jaten zen.
Arratsetan, bazen salsa eta esnia taliarekin edo ar- toarekinartoarekin. Esnia egosten zen goizetan; afaiteko, esnia ezartzen ginien esnearen gaina edo taloa boskatzen ere berdin; eguerditan ere taloa zonbait aldiz jan du- gudugu.
Jateko bagintien azitak bai eta ere furtxetak eta koi- lerakkoilerak; arratsetan goporra zen, arraro zen jakia: etxe haundi zonbaitzuetan jaten zuten. Ardurenian, arratsetan salsa, arto eta esne, zonbait aldiz kafe esnia ere bai; sasoinian salda ta gaztainak.
Goizetan, haurrek kafe esnea hartzen zuten askaite- ko, zonbait aldiz xokolet esnia, ez baitzen xokoletik metaka. Askaiteko ez zen burririk, ordian beti talo ta esne edo arto ta esne zen; oroitzen niz amak emanik talo ta esne, eta aitak ikusi taloa ez niela hain gogotik jaten, eman zadatan xokolet mutturbat!
 '''I.40. NOLA PRESTATZEN DIRA JANARIAK? '''
Diela hiruetan hogoi bat urte, furnegua ukan dugu: tolazko furnego beltze batzu, harotzak ekar arazten zitien eta gero arranjatzen.
Emeki-emeki, su pazterra ez zen pizten, negian sa- lu. Lehen, supazterrian salda egiten zen eltze batian: lurrezkoak ziren lehen, arrailtzen ziren eta gatinak ezartzen ziren, savia bezala egiten zuten ingurian. Jen- de Jende batzu (bohamiak edo hola) pasatzen ziren etxetan kaxolen eta eltzeen arranjatzeko.   '''I.44. NOLA JESARTZEN DIRA MAHAIKIDEAK MA HAIARFN INGURUAN? NOR DA MAHAIBURUA?'''
IApairutan, maztiak haurrekin jaten zuten, berex, bazterrago, mahain ttipi batian; asteko ttipiak zirelarik, haurrak beren mahian jaten zuten, bainan barne berian, gizonak mahain haundian.44. NOLA JESARTZEN DIRA MAHAIKIDEAK MA HAIARFN INGURUAN? NOR DA MAHAIBURUA?
Apairutan, maztiak haurrekin jaten zuten, berex, bazterrago, mahain ttipi batian; asteko ttipiak zirela- berian, gizonak mahain haundian.
'''I.49. OTOITZA JAN AINTZINEAN ALA JAN ETA GERO? NORK ZUZENTZEN DU? '''
Jan aintzin bazen otoitza, amak manatzen zien: le- henik lehenik zeina eta gero otoitza egin; otoitz denboran gi- zonek gizonek boneta kentzen zuten eta berriz ezartzen jate- kojateko.
Arratsetan, afal eta, otoitzak egiten gintuen belau- niko lurrian, denak elgarrekin, arrosarioak eta de- nakdenak... zonbait aldiz lo eta sunka batzu gibeletik ukai- ten ukaiten gintuen: ez otoitza gogoan, gaztiak te!
Mahaian, jateko, gizonek boneta atxikitzen zuten; kentzen zuten anjelusaren dako eta otoitzaren dako, jan aintzin.
jan aintzin.
'''I.47. FURTXETA, KOILERA ETA GANIBETA '''
Eguerditan, jateko furtxeta eta koilera baziren, ardurenian gizonek beren ganibeta bazituzten, Arratse- tan, baginien egurrezko ''oporrak ''(edo ''goporrak) ''esnearen edateko; baziren lurrezkoak ere.
127 728
ediciones