Cambios

Saltar a: navegación, buscar

Presentacion Agricultura en vasconia/eu

94 bytes añadidos, 07:48 25 jun 2019
m
Texto reemplazado: «{{#bookTitle:Nekazaritza Euskal Herrian | Agricultura_en_vasconia/eu}}» por «{{#bookTitle:Nekazaritza Euskal Herrian|Agricultura_en_vasconia/eu}}»
__NOTOC__
<languages></languages>
Esta investigación está centrada en la agricultura tradicional y las transformaciones que ha sufrido a partir de los últimos decenios del siglo Ikerketa honek nekazaritza tradizionala eta nekazaritza mota horrek XX que han desembocado en una profunda mecanización de la misma. mendearen azken hamarkadetatik aurrera izandako aldaketak ditu gai nagusi; aldaketa horiek nekazaritzaren mekanizazio sakona ekarri dute.
Se abordan los distintos paisajes agrarios y las clases de terrenos cultivadosNekazaritzako paisaiak eta landutako lursailen motak lantzen dira. Los cultivos en sus distintos aspectos: el calendario agrícolaLaboreak beren alderdi ugarietan; nekazaritzako egutegia, la forma de preparar la tierralurra prestatzeko modua, la siembra y los cuidados que precisan tanto los cultivos para consumo humano como animalereintza eta giza kontsumorako zein animalien kontsumorako laboreek behar dituzten zainketak, así como su recolección y almacenamientobai eta horiek jasotzeko eta biltegian gordetzeko behar direnak ere. También la cultura desarrollada respecto a la hierba y los otros forrajes sobre todo en la vertiente atlántica donde la ganadería ha desempeñado un lugar preeminenteBelarraren eta beste bazka batzuen inguruan garatutako kultura guztia ere lantzen dira, batez ere isurialde atlantikoan, zeinean abeltzaintzak leku nagusia izan duen. También se abordan los antiguos cultivos de lino y cáñamoLihoaren eta kalamuaren antzinako laborantzaren berri ere ematen da.
Otro bloque lo conforman los árboles frutales y en especial el cultivo del olivo y la vidBeste bloke bat fruta-arbolek osatzen dute, tan importantes en la vertiente mediterráneaeta, y la producción de aceite y de vinobereziki, olibondoaren eta mahatsondoaren laborantzak, hain garrantzitsuak isurialde mediterraneoan, eta olioaren eta ardoaren ekoizpenak.
También las herramientas y los aperos para trabajar la tierraLurra lantzeko tresnak eta lanabesak ere lantzen dira, las unidades de medidaneurtzeko unitateak, la fuerza de trabajo que incluye la mano de obra humana y animal empleadasgizakien esku-lana zein animaliena uztartzen dituen lan-indarra, el carro y otros sistemas de transportegurdia eta beste garraio mota batzuk. Se aborda además la creciente mecanizaciónMekanizazio gero eta handiagoa ere lantzen da.
Se trata el aprovechamiento propio y el comercio agrícola y el régimen de propiedadNorberarentzako aprobetxamendua eta nekazaritzako merkataritza lantzen da, bai eta jabetza-erregimena ere. Finalmente las creencias y ritos practicados para la protección de los cultivosAzkenik, laboreak babesteko praktikatutako sineskeriak eta errituak lantzen dira.
<div align="center"><nowiki>* * *</nowiki></div>&nbsp;
<div class="mw-translate-fuzzy">58 herritan egindako landa lana (Araba: 13; Bizkaia: 13; Gipuzkoa: 7; Nafarroa: 20; Euskal Herri kontinentala: 5). 2002 eta 2003an egindako ikerketa kanpainak. Liburukiaren argitalpena: 2017.
<div class="subindice">
=== [[Introduccion_Agricultura_en_vasconia/eu|Sarrera]] ===</div>
<div style=== [[El_medio_natural_y_humano_Agricultura_en_vasconia|Natur eta giza ingurunea]] ==="margin-left:0cm;"></div>
=== [[Consideraciones_generales_sobre_la_agricultura_Agricultura_en_vasconia/eu|Nekazaritzari buruz oro har kontuan hartu beharrekoak]] ===</div>  {{DISPLAYTITLE: Aurkezpena}} {{#bookTitle:Nekazaritza Euskal Herrian | Agricultura_en_vasconia/eu}}
127 728
ediciones