Cambios

Saltar a: navegación, buscar

Presentacion Alimentacion domestica en vasconia/eu

666 bytes eliminados, 07:31 26 may 2020
sin resumen de edición
 
<languages></languages>
{{DISPLAYTITLELiburuki honetan gai hauei erreparatzen zaie: Aurkezpena}} On Joxemiel Barandiaran eta Ander Manterola jaunen hitz jakintsuen, eta lan hau egin duten egileenen ondorenetxeko janaria familiaren testuinguruan, nire aurkezpenak halabeharrez laburra eta mugatua izan behar. Lehendabizi neure poza agertu nahi nuke Atlas Etnografikoaren argitaralpenari hasiera eman zaiolako. Kultura eta Turismo Sailak azken urteotan kultura-azpiegituraren garran­tzia behin eta berriro aipatu eta gogoratu izan badu erealderdi erritualak, horrek ez du esan nahi kultura­-ekintzetarako behar diren etxe ospakizunak eta egoitzen beharra dagoela bakarrik; gure kulturarenezaguera oso baterako oinarriak finkatzeari ere ekin behar zaiobizimoduak.
Ikuspegi honetatikAlderdi hauek lantzen dira: janariaren antolaketa; familiako mahaiko otoitzak; ogia egiteko modu tradizionala; etxeko animalien hilketa; esne motak eta haien eratorriak, Atlas Etnografikoa kultura-balio handiko azpiegitura-lana dugu. Are gehiagobereziki gazta; produktu begetalen kontsumoa eta kontserbazioa; arrautzen prestaketa eta kontserbazioa; uretako animalien kontsumoa, euskal kulturak gaur duen arriskurik latzena, erbesteko eredu hala itsasokoak nola ur gezakoak; perretxikoak eta barraskiloak; etxeko otorduen prestaketa; edari motak; tabakoa; elikadura eta egituren mime­tismoan erortzea delakootordu erritualak. Laburbilduz, sarritan geure-geure kultura ezagutzen ez dugula elikadura tradizionalak familiaren testuinguruan eta gainera gut­xietsiXX. mendean etxeko elikadura erregimenean izandako aldaketak.
Espero que el comienzo de la publicación del Atlas Etnográfico suponga un nuevo aliento en el esfuerzo de abrirse al enriquecimiento que supone la aportación de otras culturas a partir del conocimiento profundo y estima de la propia, sin caer ni en chauvinis­ mos ni en mimetismos varios.<p style="text-div align: right;">Vitoria-Gasteiz, Junio 1990</p> <p style="text-align: right;center"><span style="font-size:smaller;"nowiki>''Joseba Arregi Aranburu''* * *<br/nowiki> Consejero de Cultura del Gobierno Vasco</span></pdiv> &nbsp;
Contenidos de la Presentación74 herritan egindako landa lana (Araba:13; Bizkaia: 19; Gipuzkoa: 8; Nafarroa: 21; Euskal Herri kontinentala: 13). 1987an egindako ikerketa kanpaina. Liburuaren argitalpena: 1990, berrargitalpena: 1999.
<div class="subindice">
=== [[Prologo_Alimentacion_domestica_en_vasconiaProemio_Alimentacion_domestica_en_vasconia/eu|PrólogoAitzin solasa. Barandian'go Joxemiel]] ===
=== [[Introduccion_Alimentacion_domestica_en_vasconia</div> {{DISPLAYTITLE: Aurkezpena}} {{#bookTitle:Etxeko Elikadura Euskal Herrian |Introducción]] ===Alimentacion_domestica_en_vasconia/eu}}
<div style=== [[El_medio_natural_y_humano_Alimentacion_domestica_en_vasconia|El medio natural y humano]] === === [[Introduccion_histórica_a_la_alimentacion_Alimentacion_domestica_en_vasconia|Introducción histórica a la alimentación en Vasconia]] ==="margin-left:0cm;"></div>
{{#bookTitle<div style="margin-left:Alimentación doméstica en Vasconia | Alimentacion_domestica_en_vasconia}}0cm;"></div>
127 728
ediciones