Cambios

Saltar a: navegación, buscar

Presentacion Alimentacion domestica en vasconia/eu

699 bytes eliminados, 07:31 26 may 2020
sin resumen de edición
 
<languages></languages>
On Joxemiel Barandiaran eta Ander Manterola jaunen hitz jakintsuenLiburuki honetan gai hauei erreparatzen zaie: etxeko janaria familiaren testuinguruan, eta lan hau egin duten egileenen ondorenalderdi erritualak, nire aurkezpenak halabeharrez laburra ospakizunak eta mugatua izan beharbizimoduak.
Lehendabizi neure poza agertu nahi nuke Atlas Etnografikoaren argitaralpenari hasiera eman zaiolako. Kultura Alderdi hauek lantzen dira: janariaren antolaketa; familiako mahaiko otoitzak; ogia egiteko modu tradizionala; etxeko animalien hilketa; esne motak eta Turismo Sailak azken urteotan kultura-azpiegituraren garran­tzia behin haien eratorriak, bereziki gazta; produktu begetalen kontsumoa eta berriro aipatu kontserbazioa; arrautzen prestaketa eta gogoratu izan badu erekontserbazioa; uretako animalien kontsumoa, horrek ez du esan nahi kultura­-ekintzetarako behar diren etxe hala itsasokoak nola ur gezakoak; perretxikoak eta egoitzen beharra dagoela bakarrikbarraskiloak; gure kulturarenezaguera oso baterako oinarriak finkatzeari ere ekin behar zaioetxeko otorduen prestaketa; edari motak; tabakoa; elikadura eta otordu erritualak. Laburbilduz, elikadura tradizionalak familiaren testuinguruan eta XX. mendean etxeko elikadura erregimenean izandako aldaketak.
Ikuspegi honetatik, Atlas Etnografikoa kultura-balio handiko azpiegitura-lana dugu. Are gehiago, euskal kulturak gaur duen arriskurik latzena, erbesteko eredu eta egituren mime­tismoan erortzea delako, sarritan geure-geure kultura ezagutzen ez dugula eta gainera gut­xietsi.<div align="center"><nowiki>* * *</nowiki></div>&nbsp;
Atlas Etnografikoa argitaratzeari hasiera ematean, gure gogoa hau litzateke74 herritan egindako landa lana (Araba: geure kultu­ra maite izaten eta ondo ezagutzen ikas dezagula, aldi berean beste kultura batzutara ere irekitzen garela13; eta horrela, hartueman horrek sortzen duen aberastasunari bultzada berri bat ematea, txaubinismo eta bestelako mimetismoetan erori gabe.<p style="text-alignBizkaia: right19;">Vitoria-Gasteiz, 1990ko Ekaina</p> <p style="text-alignGipuzkoa: right8;"><span style="font-sizeNafarroa:smaller21;">'''Joseba Arregi Aranburu'''<br/> Kultura eta Turismo Sailburua</span></p>{{DISPLAYTITLEEuskal Herri kontinentala: Aurkezpena}}Contenidos de la Presentación13). 1987an egindako ikerketa kanpaina. Liburuaren argitalpena:1990, berrargitalpena: 1999.
<div class="subindice">
=== [[Prologo_Alimentacion_domestica_en_vasconiaProemio_Alimentacion_domestica_en_vasconia/eu|PrólogoAitzin solasa. Barandian'go Joxemiel]] ===
=== [[Introduccion_Alimentacion_domestica_en_vasconia|Introducción]] ===</div> === [[El_medio_natural_y_humano_Alimentacion_domestica_en_vasconia{{DISPLAYTITLE: Aurkezpena}} {{#bookTitle:Etxeko Elikadura Euskal Herrian |El medio natural y humano]] ===Alimentacion_domestica_en_vasconia/eu}}
<div style=== [[Introduccion_historica_a_la_alimentacion_Alimentacion_domestica_en_vasconia|Introducción histórica a la alimentación en Vasconia]] ==="margin-left:0cm;"></div>
{{#bookTitle<div style="margin-left:Alimentación doméstica en Vasconia | Alimentacion_domestica_en_vasconia}}0cm;"></div>
127 728
ediciones