Cambios

Saltar a: navegación, buscar

Presentacion Alimentacion domestica en vasconia/eu

705 bytes eliminados, 07:31 26 may 2020
sin resumen de edición
 
<languages></languages>
On Joxemiel Barandiaran eta Ander Manterola jaunen hitz jakintsuen, eta lan hau egin duten egileenen ondorenLiburuki honetan gai hauei erreparatzen zaie: etxeko janaria familiaren testuinguruan, nire aurkezpenak halabeharrez laburra eta mugatua izan behar Lehendabizi neure poza agertu nahi nuke Atlas Etnografikoaren argitaralpenari hasiera eman zaiolako. Kultura eta Turismo Sailak azken urteotan kultura-azpiegituraren garran­tzia behin eta berriro aipatu eta gogoratu izan badu erealderdi erritualak, horrek ez du esan nahi kultura­-ekintzetarako behar diren etxe ospakizunak eta egoitzen beharra dagoela bakarrik; gure kulturarenezaguera oso baterako oinarriak finkatzeari ere ekin behar zaiobizimoduak.
Ikuspegi honetatikAlderdi hauek lantzen dira: janariaren antolaketa; familiako mahaiko otoitzak; ogia egiteko modu tradizionala; etxeko animalien hilketa; esne motak eta haien eratorriak, Atlas Etnografikoa kultura-balio handiko azpiegitura-lana dugu. Are gehiagobereziki gazta; produktu begetalen kontsumoa eta kontserbazioa; arrautzen prestaketa eta kontserbazioa; uretako animalien kontsumoa, euskal kulturak gaur duen arriskurik latzena, erbesteko eredu hala itsasokoak nola ur gezakoak; perretxikoak eta barraskiloak; etxeko otorduen prestaketa; edari motak; tabakoa; elikadura eta egituren mime­tismoan erortzea delakootordu erritualak. Laburbilduz, sarritan geure-geure kultura ezagutzen ez dugula elikadura tradizionalak familiaren testuinguruan eta gainera gut­xietsiXX. mendean etxeko elikadura erregimenean izandako aldaketak.
Atlas Etnografikoa argitaratzeari hasiera ematean, gure gogoa hau litzateke: geure kultu­ra maite izaten eta ondo ezagutzen ikas dezagula, aldi berean beste kultura batzutara ere irekitzen garela; eta horrela, hartueman horrek sortzen duen aberastasunari bultzada berri bat ematea, txaubinismo eta bestelako mimetismoetan erori gabe.<p style="text-div align: right;">Vitoria-Gasteiz, 1990ko Ekaina</p> <p style="text-align: right;center"><span style="font-size:smaller;">'''Joseba Arregi Aranburu'''<br/nowiki> Kultura eta Turismo Sailburua* * *</spannowiki></pdiv>{{DISPLAYTITLE: Aurkezpena}}&emspnbsp;
Contenidos de la Presentación74 herritan egindako landa lana (Araba:13; Bizkaia: 19; Gipuzkoa: 8; Nafarroa: 21; Euskal Herri kontinentala: 13). 1987an egindako ikerketa kanpaina. Liburuaren argitalpena: 1990, berrargitalpena: 1999.
<div class="subindice">
=== [[Prologo_Alimentacion_domestica_en_vasconiaProemio_Alimentacion_domestica_en_vasconia/eu|PrólogoAitzin solasa. Barandian'go Joxemiel]] ===
=== [[Introduccion_Alimentacion_domestica_en_vasconia</div> {{DISPLAYTITLE: Aurkezpena}} {{#bookTitle:Etxeko Elikadura Euskal Herrian |Introducción]] ===Alimentacion_domestica_en_vasconia/eu}}
<div style=== [[El_medio_natural_y_humano_Alimentacion_domestica_en_vasconia|El medio natural y humano]] ==="margin-left:0cm;"></div>
<div style=== [[Introduccion_historica_a_la_alimentacion_Alimentacion_domestica_en_vasconia|Introducción histórica a la alimentación en Vasconia]] ==="margin-left:0cm;"></div> {{#bookTitle:Alimentación doméstica en Vasconia | Alimentacion_domestica_en_vasconia}}
127 728
ediciones