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Resumen Ganaderia y pastoreo en vasconia/en

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''Ganadería y Pastoreo en Vasconia (Cattle and Grazing in Vasconia) ''is the title of an ethnographic re- search research report by the ''Grupos Etniker Euskalerria ''under the direction of Ander Manterola. The report is part of the ''Atlas Etnográfico de Vasconia ''(Ethnographic Atlas of Vasconia) originally designed by José Miguel de Barandiaran and which has published four other works to date: ''La Alimentación Doméstica (Home Food) ''(1990, reprint 1999), ''Juegos Infantiles (Children’s Games) ''(1993)'', Ritos Funerarios (Funeral Rites) ''(1995) and ''Ritos del Nacimiento al Matrimonio (Rites from Birth to Marriage) ''(1998).
Research work was done in Vasconia, an area of western Europe that stretches either side of the Pyrenees from the river Adour in the north to the river Ebro in the south. It covers two political areas of Spain (the autonomous community of the Basque Country and the ''Foral'', or Chartered, community of Navarra) and part of the French Pyrénées Atlantiques department. In all, the region takes in 20,531 square kilometres and has a population of 2,910,276 inhabitants (1999).
Fieldwork was performed in the country, hills and mountains of Álava, Bizkaia, Gipuzkoa, Navarra, Baja-Navarra, Lapurdi and Zuberoa. Regional diversity within the overall area played a decisive role in the features of the people and places surveyed. The ethnographic questionnaire used figures in the ''Guía para una encuesta etnográfica (Guide for an ethnographic survey) ''(Chap. III. Groups of activity) by José Miguel de Barandiaran and, specifically, the questions referring to Cattle and Grazing (questions 1-55).
La elaboración de esta obra, así como su redacción, ha sido llevada a cabo en el Departamento de Etnografía del The report was prepared and written at the Instituto LabayruLabayru’s Ethnography Department.
Su contenido está referido al estudio de la ganadería tradicional y al pastoreo que se ha ejercitado en los montes y campos de The report itself takes a look at the traditional forms of cattle breeding and grazing in the mountains and fields of Vasconia. Los primeros capítulos The early chapters (I1-IV4) están dedicados al estudio de la crianza de animalesdeal with the rearing of animals, de sus tipos y razastheir types and pedigrees, y al trato que reciben de quienes los cuidanand the kind of treatment they receive from their keepers. Cabe destacar la diferencia existente entre las vertientes atlántica y mediterránea, tanto en los animales que se crían como en su hábitatMajor differences between the Atlantic and Mediterranean areas were observed in both the animals reared and their habitats.
Los capítulos siguientes The following chapters (V5-VII7) están referidos a la ubicación del ganado mayor y menor en establos y corraleslook at the sheds, a su alimentación y a su reproducciónstalls, yards and pens where larger and smaller cattle are kept, what they eat and their reproduction processes. En la vertiente cantábrica el establo ha formado parte de la casaIn the area overlooking the Bay of Biscay, the stall actually formed part of the house, al tiempo que en la zona mediterránea el corral se sitúa independiente de ellawhile in the Mediterranean area the pen was usually independent of the living quarters.
Los capítulos centrales (VIII-XIV) estudian el ganado de monteChapters 8 to 14 study mountain cattle, bien en estado libre o bien conducido en pastoreoboth free roaming and in controlled grazing. Aquí se describen extensamente el acceso a los pasturajes de alturaAccesses to the high pastures and mountain shepherding areas are extensively described, los establecimientos pastoriles en la montaña y sus características, las marcas de identificación que se imprimen a los animales y los diversos tipos de trashumancia en busca de pastostogether with animal branding marks and how flocks are moved in search of new pastures.
Los capítulos que siguen (XV-XVIII) se centran en la figura del pastor: sus diferentes clases según el régimen de pastoreoThe shepherd himself provides the central theme of chapters 15 to 18, la indumentaria necesaria para soportar la intemperiewhich deal with the different classes of shepherd according to the grazing system used, el ajuar de su choza o refugiothe clothes needed to survive life outdoors, sus actividades artesanales y la caza de animales dañinos para el rebañohow a shepherd’s hut or shelter was furnished, his crafts activities and how animals attacking the flock are hunted down. Un extenso apartado que abarca los capítulos XIX-XXIII está dedicado a los productos del pastoreo: la leche y sus derivadosAn extensive section covering chapters 19 to 23 is devoted to the produce of the pasture, la lanaincluding milk and dairy products, y el sacrificio de los animales y su venta; termina con una descripción de las ferias donde se compra el ganado y se renuevan los rebañoswool and the sacrifice and sale of the animals. El capítulo siguiente (XXIV) aborda la apicultura; hemos de tener en cuenta que esta actividad, en el mundo tradicionalThe section concludes with a description of cattle-buying fairs where herds and flocks are renewed. Chapter 24 looks at beekeeping, se encuadra dentro de la ganaderíawhich in the traditional world is seen as another part of cattle breeding.
Por últimoFinally, los capítulos finales (XXV-XXVI) versan sobre las creencias y símbolos relacionados con la protección de los animales domésticos; se termina con una corta incursión en el mundo lúdico de los pastores (XXVII)chapters 25 and 26 discuss the beliefs and symbols linked to the protection of domestic animals. The report ends in chapter 27 with a brief incursion into the shepherd’s leisure time activities.
Tanto los cuatro volúmenes anterioresLike the previous four volumes and a number of as yet unpublished reports, como este dedicado this study of cattle keeping and grazing is part of the ongoing Ethnographic Atlas project designed to provide both a la ganadería y el pastoreo y los posteriores que completarán el Atlas Etnográfico estudian el grupo humano de broad and detailed picture of life in Vasconia en sus diversas manifestaciones. Para ello se ha tenido en cuenta la cultura tradicional tal como ha sido registrada a lo largo del siglo XX y las transformaciones contemporáneas operadasThis explains the lingering focus on traditional culture in the 20th century and contemporary transformations.{{DISPLAYTITLE: ResumenSummary}} {{#bookTitle:Ganadería y pastoreo en VasconiaLivestock Farming and Shepherding in the Basque Country |Ganaderia_y_pastoreo_en_vasconia/en}}
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