Cambios

Saltar a: navegación, buscar

Main Page/eu

323 bytes eliminados, 12:04 27 ene 2020
Página creada con «====[/atlas/alimentacion/Dando-brillo-al-pan.jpg|Ogiak erre berritan. Iturria: Ander Manterola, Etniker Euskalerria Taldeak.|Nolako irina, halako ogia.||ENLACE]==== ====[/...»
====[/atlas/alimentacion/Labartoa.jpg|Labartoa. Iturria: Ander Manterola, Etniker Euskalerria Taldeak.|XVII. mendetik aurrera artoak eta XIX. mendetik aurrera patatak irauli egin zuten euskaldunen dieta.|]====
====[/atlas/alimentacion/Dando-brillo-al-pan.jpg|Dando brillo al panOgiak erre berritan. FuenteIturria: Ander Manterola, Grupos Etniker EuskalerriaTaldeak.|Nolako irina, halako ogia.Con mala harina mal pan se amasa.||ENLACE]==== ====[/atlas/alimentacion/Mercado-de-Navidad-Vitoria-Gasteiz-1977.jpg|Mercado de NavidadGabonetako azoka. Vitoria-Gasteiz, 1977. FuenteIturria: Fernando Díaz de Corcuera, Grupos Etniker EuskalerriaTaldeak.|Aza-olioak pil-pil, </br>bisigua zirt-zart, </br>gaztaina erreak pin-pan, </br>ahia goxo-goxo, epel-epel. Canción tradicional de Nochebuena</br></br>''Gabon-kanta''||ENLACE]==== ====[/atlas/alimentacion/Secado-Ispoure.jpg|SecadoTxorizoak zintzilik. Ispoure Izpura (NB). FuenteIturria: Peio Goïty, Grupos Etniker EuskalerriaTaldeak.|Ezkonduko urtea eta txarria hildako astea, onenak.El año en que uno se casa y la semana en que se mata el cerdo son los mejores.||ENLACE]==== ====[/atlas/alimentacion/Abriendo-los-cortes-tras-la-fermentacion.jpg|Abriendo los cortes tras la fermentaciónOgiak markatzen. FuenteIturria: Ander Manterola, Grupos Etniker EuskalerriaTaldeak.|Donde no hay ni pan ni pollos, el horno no está para bollos.</br>''Ogirik eta oilaskorik ez dagoen lekuan, ez da giro.''||ENLACE]==== ====[/atlas/alimentacion/Merienda-principios-del-siglo-20.jpg|MeriendaAskaria, principios del siglo XX. Fuentemendearen hasiera. Iturria: Gipuzkoako Foru Aldundiaren Artxiboa: Archivo Diputación Foral de Gipuzkoa. Foto Indalecio OjangurenFuntsa.|Goseak dagonarentzat, ogi gogorrik ez. A buena hambre, no hay pan duro.||ENLACE]==== ====[/atlas/alimentacion/Mercado-de-Santo-Tomas-Bilbao-1950.jpg|Mercado de la RiberaErriberako merkatua. BilbaoBilbo, principios del siglo XX. Fuentemendearen hasiera. Iturria: Archivo Fotográfico Labayru FundazioaFundazioaren Argazki Artxiboa.|Los alimentos se conseguían en la explotación agrícola familiar o se compraban en mercados próximos abastecidosElikagaiak familiako nekazaritza-ustiategian lortzen ziren, edo inguruko merkatuetan erosten ziren, horiek, a su vezaldi berean, con alimentos producidos en el entorno comarcaleskualdean ekoitzitako elikagaiekin hornitzen baitziren. Este autoabastecimiento doméstico o comarcal era complementado con unos pocos productosEtxeko edo eskualdeko autohornikuntza hori produktu gutxi batzuekin osatzen zen, casi siempre de carácter extraordinarioeta horiek ia beti ohiz kanpokoak izaten ziren.||ENLACE]==== ====[/atlas/alimentacion/Comida-a-bordo.jpg|Comida a bordoOtordua ontzian. FuenteIturria: Archivo AguirreArtxiboa.|Nahiz dala udea, nahiz dala negua, goizeko zortziretan, armozu ordua. Canción tradicionalHerri-kanta||ENLACE]==== ====[/atlas/alimentacion/Caserio-Olabide-Zerain-1982.jpg|Caserío Olabidebaserria. Zerain (G), 1982. FuenteIturria: Karmele Goñi, Grupos Etniker EuskalerriaTaldeak.|Sueteko laratzak jakiten dau etxeko barri. A cada uno se le conoce por cómo se muestra en casa.||ENLACE]==== ====[/atlas/alimentacion/Desgranando-habas.jpg|Desgranando habasBabak garantzen. FuenteIturria: Akaitze Kamiruaga, Grupos Etniker EuskalerriaTaldeak.|Alubias y habas han sido las legumbres más cultivadas y han constituido una Babarrunak eta babak izan dira gehien landatu diren lekaleak, eta dietaren parte importante de la dietagarrantzitsua osatu dute.||ENLACE]==== ====[/atlas/alimentacion/Mercado-de-Santo-Tomas-Bilbao-1950.jpg|Mercado de Santo TomásTomaseko azoka. BilbaoBilbo, 1950. FuenteIturria: Fundación Sancho el SabioFundazioa.|Gabon, bon-bon; Natibitate, ase eta bete; San Estebantxe, lehen letxe. Por Nochebuena se come en abundancia; por Navidad, hasta la saciedad; por San Esteban, vuelta a lo de antes.||ENLACE]==== ====[/atlas/alimentacion/Abrir-el-txotx-Gipuzkoa-1988.jpg|Abrir el txotxTxotxa. Gipuzkoa, 1988. FuenteIturria: Antxon Aguirre, Grupos Etniker EuskalerriaTaldeak.|On dagizula janak eta kalterik ez edanak. Que te aprovechen la comida y la bebida.||ENLACE]==== ====[/atlas/alimentacion/Ronda-del-rosco-el-dia-de-San-Cristobal-Oquina-1986.jpg|Ronda del rosco el Día de San CristóbalKristobal eguna. Oquina Okina (A), 1986. FuenteIturria: Gerardo López de Guereñu Iholdi, Grupos Etniker EuskalerriaTaldeak.|Con pan y vino se anda el caminoMendira doanak, ogi koxkorra eta txalma.||ENLACE]====
127 728
ediciones