Cambios

Saltar a: navegación, buscar
Página creada con «Beste kapitulu batean, aztertutako lurraldean agertzen diren era guztietako laborantzak izango dira hizpide, baita funtsean zereal, lekale eta ortuarietan banatutako landar...»
Laborantzari berari dagokionez, era guztietako gaiak izango dira hizpide: laborantzako epealdiak, ilargiak omen duen eragina, laborantzen banaketa era guztietako soroetan, laborantzen txandaketa, nekazaritzako egutegia eta hazien nahiz hazitegien hautaketa, kontserbazioa zein prestaketa. Era berean, beste gai ba - tzuk ere izango dira aztergai: lurra lehen aldiz nola luberritzen den, landatutako lurrak nola prestatzen diren, ongarri organikoaren erabilera tradizionala nolakoa den, karezko medeagarriak nola erabiltzen diren eta ongarri kimikoak nola sartu diren.
En otro capítulo se recoge la diversidad de cultivos que se observa en el territorio estudiado y la siembra o plantación de las distintas especies vegetales agrupadas básicamente en cerealesBeste kapitulu batean, legumbres y hortalizasaztertutako lurraldean agertzen diren era guztietako laborantzak izango dira hizpide, baita funtsean zereal, lekale eta ortuarietan banatutako landare-espezieen ereintza edo landaketa ere. Se diferencia entre los cultivos destinados a la alimentación humana y los que se emplean para el ganadoGizakiei eta ganaduari jaten emateko erabilitako laboran - tzak bereiziko dira, teniendo en cuenta que en la sociedad tradicional no se desperdiciaba nadagizarte tradizionalean ezer botatzen ez zutela kontuan hartuta, ya que los alimentos de consumo humano sobrantes y los restos de su preparación servían a su vez para alimentar al ganado domésticogiza kontsumorako soberako janaria eta elikagaiak prestatzean sortutako hondakinak etxeko ganaduari jaten emateko ere erabiltzen zirelako. También se hace hincapié en lo que llamamos cultivos industrialesHorrez gain, laborantza industrialak ere nabarmenduko dira, siendo el caso más paradigmático la remolacha azucareraeta kasu paradigmatikoena azukreerremolatxarena da. Además se constatan los cuidados a los que se someten todos ellos para garantizar su correcto crecimientoHalaber, egiaztatu ahal izango dugu hori guztia nola zaintzen zuten, behar bezala hazten zela bermatzeko. En un capítulo posterior se aborda su recolección y los métodos tradicionales de conservaciónGeroagoko kapitulu batean, bilketa nola egiten zuten eta kontserbatzeko metodo tradizionalak zein ziren ere jorratuko dugu. Destacan aquí las labores de siega de los cereales y la posterior trilla y aventado del granoHemen, hain zuzen ere, zerealak segatzeko eta garaua jotzeko eta haizatzeko zereginak ere azpimarratuko dira.
Se dedica un capítulo a la hierba, producción más propia de la vertiente atlántica y de la zona de transición a la mediterránea, a la creación y mantenimiento de los prados y al aprovechamiento de la hierba mediante pastoreo, siega en verde y henificación. Asimismo se registran los cambios acontecidos a raíz de la progresiva introducción de maquinaria.
127 728
ediciones