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Página creada con «Behinola, ekoizpen-estrategia aniztasunean zegoen oinarrituta: era guztietako laborantzak, laborantza bakoitzaren barietateak, hazitako animaliak... Gaur egun, nabarmen haz...»
Landa-auzoetako baserri askok bertan behera utzi dute nekazaritzako jarduera. Auzoak apurka-apurka “urbanizatu” dira, eta, etxeak zaharberritzeko orduan sarritan hiriko irizpideak kontuan hartu direnez, honako hauexen arteko uztarketa-prozesu bitxia gertatu da: hiriko etxebizitzetako “erosotasunak” zeuzkan etxea eduki nahi zuten landa-biztanleak eta eurena landetxe ideala lortu nahian eraikitzen zuten hiritar etorri berriak. Horren ondorioz, bi eratako etxeek antzekotasun susmagarria dute<ref>Euskal Herriko etxeari eta familiari eskainitako eta Atlas hau baino lehenago argitaratutako liburuki batean, aldaketa horiek aztertzen dira.</ref>.
En tiempos pasados la Behinola, ekoizpen-estrategia productiva se basaba en la diversidadaniztasunean zegoen oinarrituta: de cultivosera guztietako laborantzak, de variedades de cada cultivolaborantza bakoitzaren barietateak, de animales criadoshazitako animaliak... Gaur egun, etc. Hoy en día ha crecido notablemente la especializaciónnabarmen hazi da espezializazioa, no solo en cuanto a los productos cultivados sino incluso en las técnicas y maquinarias empleadasereindako produktuei eta erabilitako teknikei zein makinei dagokienez. Esto supone un alejamiento progresivo de la naturalezaHori dela eta, donde prima la biodiversidadbiodibertsitatea lehenesten duen naturatik bertatik urrundu gara apurka-apurka. La especialización y la reducción de la diversidad generan una especie de “monocultivo de las ideas”Espezializatzean eta aniztasuna murriztean nolabaiteko “ideien monolaborantza” sortzen denez, dificultando la posibilidad de apreciar nuevos enfoques y formas de producción distintasoso zaila da beste ikuspegi batzuk eta ekoizteko beste modu batzuk preziatzea.
Los cambios acontecidos en los cultivos a lo largo del siglo XX han acarreado modificaciones del paisaje a todos los niveles, llegando a producir incluso una pérdida cromática en la vertiente atlántica, donde el verde tradicional estaba salpicado por el dorado de los cereales en sazón, el azul del lino florecido, el amarillo de los nabos al final del invierno o los variados colores otoñales del arbolado autóctono, transformándose hoy en la monótona uniformidad de las plantaciones de pino insignis, con su verde oscuro, o el verde más deslavado de los eucaliptales que dominan el paisaje de amplias superficies de Bizkaia y Gipuzkoa, reflejo del fracaso de la actividad agrícola y ganadera.
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