Cambios

Saltar a: navegación, buscar
Página creada con «Nekazaritzako ustiategien tamaina apurkaapurka hazi den neurrian, nekazaritzako jarduera bertan behera utzi dutenen kopuruak gora egin du, gero eta konplexuagoa delako, err...»
Landa-inguruneko ekoizleek oso goiz jasan zituzten globalizazio ekonomikoaren eta tokiko merkatuen hausturaren ondorioak. Hori dela eta, ez da harritzekoa horren aurkako erantzuna globala izana. Dena dela, merkatu ekonomikoetako eta nekazaritza-industriako joera berdintzailearen aldean, era guztietako laborantzak eta kulturak errespetatzea da haien asmoa.
Paralelo al paulatino crecimiento en tamaño de las explotaciones agrícolasNekazaritzako ustiategien tamaina apurkaapurka hazi den neurrian, aumenta también el número de personas que abandonan la actividad agraria dada su creciente complejidadnekazaritzako jarduera bertan behera utzi dutenen kopuruak gora egin du, escasa rentabilidad y carencia de descendientes que tengan interés por sucederles cuando lleguen a la edad de jubilacióngero eta konplexuagoa delako, errentagarritasuna urria delako eta erretiratzeko adina iristen zaienean jaraunslea izan nahi duen ondorengorik ez dutelako. Nolanahi ere, horrek ez du esan nahi lurrarekin egindako lana behin betiko baztertzen dutenik. Pero eso no conlleva que arrinconen definitivamente el trabajo con la tierraOro har, por lo regular siguen produciendo alimentos para la casa en alguna huerta o terreno más próximo a la mismaetxerako elikagaiak ekoizten jarraitzen dute bertatik hurbilago dagoen lursail edo baratzeren batean. En el ámbito atlántico donde el fenómeno ha sido parejo pero con la ganaderíaIsurialde atlantikoan, gauza berbera gertatu da abeltzaintzarekin, baina, oraindik ere, también son muchos los que continúan cultivando una huertaasko dira baratzea landatzen jarraitzen dutenak.
Durante los tiempos de bonanza económica se observa un retroceso en esta actividad hortícola, ya que no compensa el esfuerzo que conlleva este trabajo con las posibilidades para adquirir variados alimentos, pero cuando se producen períodos de crisis económica se reactiva la producción doméstica de comida que contribuya a compensar la caída de los ingresos familiares.
127 728
ediciones