Cambios

Saltar a: navegación, buscar

LA ALIMENTACION EN IPARRALDE/eu

2 bytes eliminados, 13:43 8 jul 2019
sin resumen de edición
XX. mendearen hasieran koilararekin, ''kuilera'', eta sardexkarekin, ''furtxeta'', jaten zen, baina landa eremuan adin handiko pertsona batzuek ez zituzten sekula tresna horiek erabili, eta atzamarrekin, ''erhiekin'', jaten zuten beti.
=== Okasio partikularrei partikular eta egutegiko sasoiei lotutako otorduak eta egutegiko denborak ===
Landa eremuan, norbait hiltzen zenean otordu bat egiten zen hildakoaren etxean, eta horretara auzokideak eta familiako kideak joaten ziren; auzokideek enkargatzen zituzten mezak. Bazkari oparoa izaten zen: zopa, behi edo txahal okela edo arroza oiloarekin, gazta, esnekia azken buruko moduan, kafea eta alkohol pixka bat.
=== Okela ===
Urtean zehar kontsumitutako okelaren zati handiena txerri okela izaten zen. Bereziki landa eremuan, gutxi ziren beren txerria hiltzen ez zutenak, ''xerria'' o edo ''urdia''.
Hauek ziren txerritik eskuratutako produktuak: odolkiak edo tripotak, txorizo txikiak, ''xauxixak'', txorizoak, ''lukainkak'', gantxigorrak, ''ganxigorrak'', gibel-orea, urdaiazpikoak, ''azpiak'', besoak, ''espaldak'', hankak, ''xerri xangoak'', gibela, azpizunak, ''lunkak''…
127 728
ediciones