Cambios

Saltar a: navegación, buscar

LA ALIMENTACION EN IPARRALDE/eu

442 bytes eliminados, 07:25 11 jul 2019
sin resumen de edición
<div style="margin-left:0cm;"></div>
<div class="mw-translate-fuzzy">
<div style="margin-left:0cm;"></div>
</div>
<div style="margin-left:0cm;"></div>
<div style="margin-left:0cm;"></div>
<div class="mw-translate-fuzzy">
<div style="margin-left:0cm;"></div>
</div>
Los quesos blancos eran planos y redondos<div style="margin-left:0cm; los quesos rojos tenían una decena de centímetros de grosor y también eran redondos. Estos últimos se exponían a las llamas del fuego bajo (posteriormente se hacía con gas) para crear una corteza que evitara que se endurecieran. Los quesos se conservaban en alguna estancia fresca o en el sótano, ''sotoan''."></div>
<div style="margin-left:0cm;"></div>
<div style="margin-left:0cm;"></div>
<div class="mw-translate-fuzzy">
<div style="margin-left:0cm;"></div>
</div>
<div style="margin-left:0cm;"></div>
Herrietako biztanleak ohituta zeuden elikadurako dendetara, eta dieta askotarikoagoa zeukaten. Hala ere, diruaren mende zeuden ogia, ardoa, hestebeteak, lekaleak... erosteko. Landa eremuko jendeak zailtasun ekonomiko gutxiago zuen elikatzeko, baratzeei, txerriei eta eskortei esker beharrezko janari batzuez hornituta zegoelako.
Nekazariek beren lanarekin ekoizten zutena errentagarri bihurtzeko beharra izan zuten, eta horrek beren ekoizpenetan espezializatzera bultzatu zituen, halako moldez non, 60ko 1960ko hamarkadako urteetatik aurrera, langileek eta herrietako biztanleek zeukatenaren antzeko sistema bat bereganatu zuten elikagaiak eskuratzeko eta jateko.
== Otorduen antolaketa ==
XX. mendearen hasieran koilararekin, ''kuilera'', eta sardexkarekin, ''furtxeta'', jaten zen, baina landa eremuan adin handiko pertsona batzuek ez zituzten sekula tresna horiek erabili, eta atzamarrekin, ''erhiekin'', jaten zuten beti.
=== Okasio partikularrei partikular eta egutegiko sasoiei lotutako otorduak eta egutegiko denborak ===
Landa eremuan, norbait hiltzen zenean otordu bat egiten zen hildakoaren etxean, eta horretara auzokideak eta familiako kideak joaten ziren; auzokideek enkargatzen zituzten mezak. Bazkari oparoa izaten zen: zopa, behi edo txahal okela edo arroza oiloarekin, gazta, esnekia azken buruko moduan, kafea eta alkohol pixka bat.
=== Okela ===
Urtean zehar kontsumitutako okelaren zati handiena txerri okela izaten zen. Bereziki landa eremuan, gutxi ziren beren txerria hiltzen ez zutenak, ''xerria'' o edo ''urdia''.
Hauek ziren txerritik eskuratutako produktuak: odolkiak edo tripotak, txorizo txikiak, ''xauxixak'', txorizoak, ''lukainkak'', gantxigorrak, ''ganxigorrak'', gibel-orea, urdaiazpikoak, ''azpiak'', besoak, ''espaldak'', hankak, ''xerri xangoak'', gibela, azpizunak, ''lunkak''…
127 728
ediciones