Cambios

Saltar a: navegación, buscar

Agricultura en vasconia/eu

521 bytes añadidos, 11:01 25 feb 2020
Página creada con «===[agricultura|Nekazaritza Euskal Herrian|/atlas/agricultura.png|Nekazaritza tradizionalaren ezaugarriak eta XX. mendeko azken hamarkadetan izan ziren eraldaketa sakonak,...»
<languages></languages>
_LABAYRU_LANDING_
{{DISPLAYTITLE: Agricultura en Vasconia}}
 
{{#bookTitle:Agricultura en Vasconia | Agricultura_en_vasconia}}
 
==[landing]==
 
===[agricultura|Nekazaritza Euskal Herrian|/atlas/agricultura.png|Nekazaritza tradizionalaren ezaugarriak eta XX. mendeko azken hamarkadetan izan ziren eraldaketa sakonak, mekanizazioa besteak beste.]===
====[ Agricultura_en_vasconia | Nekazaritza Euskal Herrian]====
====[/atlas/agricultura/Andreak-asto-gainean-astotzarekin.jpg|Andreak asto gainean astotzarekin. Iturria: Bizkaiko Elizaren Histori Artxiboa: Urkiolako Santutegia Funtsa.|Gure arbasoek ezagutu zuten nekazaritza gizatiarragoa zen, ikuspegi holistikoagotik garatutakoa. Azken batean, etekina ez ezik, jaten ematen digun bizia lantzeko prozesuan oinarritutako jardueran inplikatuta dauden izaki bizidunen eta faktore fisikoen sare konplexua ere hartzen zen kontuan.||]====
====[/atlas/agricultura/Acarreando-hierba-verde-Carranza-1977.jpg|Belarretan. Karrantza (B), 1977. Iturria: Miguel Sabino Díaz, Etniker Euskalerria Taldeak.|Lurrarekiko lotura sakonaren ondorioz sortzen zen [nekazaritza tradizionalari buruzko] herri-jakituria hori, autohornikuntzan oinarritutako ekonomian, lurra errespetatu behar zen ezinbestean, biziraupena bera haren menpean zegoen-eta.||]====
====[/atlas/agricultura/Vinedo-de-Obanos-2011.jpg|Mahastia. Obanos (N), 2011. Iturria: M.ª Amor Beguiristain, Etniker Euskalerria Taldeak.|Tente nublo, tente en ti,<br />no te caigas sobre mí,<br />guarda el pan, guarda el vino,<br />guarda los campos que están floridos.<br />Trumoi-hodeien kontrako konjurua||]====
====[/atlas/agricultura/Siega-de-trigo-Gesaltza-1950.jpg|Gari-igitatzea. Gesaltza (G), c. 1950. Iturria: Gasteizko Udal Artxiboa: Enrique Guinea Funtsa.|Satsitu ta jorratu ta garia hartu.||]====
====[/atlas/agricultura/Andreak-asto-gainean-astotzarekin.jpg|Lecheras. Fuente: Archivo Histórico Eclesiástico de Bizkaia: Fondo Santuario de Urkiola.|Nuestros antepasados conocieron y practicaron una agricultura cuya escala era más humana y con una visión más holística, donde no solo se tenía en cuenta el rendimiento sino también la compleja red de factores físicos y seres vivos implicados en una actividad que en definitiva se basa en cultivar la vida que nos da alimento.||]==== ====[/atlas/agricultura/Acarreando-hierba-verde-Carranza-1977.jpg|Acarreando hierba verde. Carranza (B), 1977. Fuente: Miguel Sabino Díaz, Grupos Etniker Euskalerria.|Este saber [agrícola tradicional] nacía del profundo vínculo que se establecía con la tierra, y es que en una economía basada en el autoabastecimiento no cabía más posibilidad que ser respetuoso con la misma.||]==== ====[/atlas/agricultura/Vinedo-de-Obanos-2011.jpg|Viñedo de Obanos (N), 2011. Fuente: M.ª Amor Beguiristain, Grupos Etniker Euskalerria.|Tente nublo, tente en ti,<br />no te caigas sobre mí,<br />guarda el pan, guarda el vino,<br />guarda los campos que están floridos.<br />Conjuro contra nublados||]==== ====[/atlas/agricultura/Siega-de-trigo-Gesaltza-1950.jpg|Siega de trigo. Gesaltza (G), c. 1950. Fuente: Archivo Municipal de Vitoria-Gasteiz: Fondo Enrique Guinea.|Satsitu ta jorratu ta garia hartu. Estercolar y escardar y recoger trigo.||]==== ====[/atlas/agricultura/Desgranando-semilla-Zerain-1961.jpg|Hazia aletzenDesgranando semilla. Zerain (G), 1961. IturriaFuente: Karmele Goñi, Grupos Etniker Euskalerria Taldeak.|Hazien aukeraketa funtsezko jarduera izan da betidanikLa selección de semillas ha sido de siempre una actividad fundamental. Uzta bakoitzetik hazirik onena aukeratzen zen, gordeDe cada cosecha se elegía la mejor semilla, eta hurrengo ereintzan erabiltzekopara conservarla y utilizarla en la siguiente siembra.||]====
====[/atlas/agricultura/Laietan-Zeanurin-1920.jpg|Laietan Layando Zeanurin (B), 1920. IturriaFuente: Archivo Fotográfico Labayru Fundazioaren Argazki ArtxiboaFundazioa: Fondo Felipe Manterola Funtsa.|LaiakLas layas, goldeaklos arados, eskuareaklas rastras, igitaiaklas hoces, segak eta narrak ezinbesteko lanabesak ziren nekazaritzako lanetarakolas guadañas y los trillos eran los útiles imprescindibles para los trabajos agrícolas.||]====
====[/atlas/agricultura/Acarreo-de-los-haces-de-trigo-1940.jpg|Garia garraiatzenAcarreo de los haces de trigo. ArabaÁlava, c. 1940. IturriaFuente: Gasteizko Udal ArtxiboaArchivo Municipal de Vitoria-Gasteiz: Fondo Enrique Guinea Funtsa.|Makineria modernoa sartu arteTanto la fuerza humana como la animal, gizakien indarrak eta animalienak eragin erabakigarria izan dute lan egiteko moduan eta laboreetanhasta la introducción de la maquinaria moderna, han tenido una influencia decisiva en la forma de trabajar y en los cultivos.||]====
====[/atlas/agricultura/Recoleccion-de-oliva-a-ordeno-Moreda-2015.jpg|Olibondoen jezteaRecolección de oliva a ordeño. Moreda (A), 2015. IturriaFuente: José Ángel Chasco, Grupos Etniker Euskalerria Taldeak.|Uzta garaian lokartzen, miserian irazartzeniratzartzen. El que duerme en tiempo de cosecha se despierta en la miseria.||]====
====[/atlas/agricultura/Utillaje-para-trabajar-el-lino-Zeanuri-1931.jpg|Liho eta harigintzarako tresneriaUtillaje para trabajar el lino. Zeanuri (B), 1931. IturriaFuente: Archivo Fotográfico Labayru Fundazioaren Argazki ArtxiboaFundazioa: Fondo Felipe Manterola Funtsa.|Linoaren atsekabeak, amaigabeak. El trabajo del lino no es fino.||]====
====[/atlas/agricultura/Maizal.-Carranza--2016.jpg|ArtasoroaMaizal. Karrantza Carranza (B), 2016. IturriaFuente: Luis Manuel Peña, Grupos Etniker Euskalerria Taldeak.|San Jurgi, artoak ereiteko goizegi; San Markos, artoak ereinda balegoz. Para sembrar el maíz, el día de San Jorge es temprano, y el día de San Marcos es ya tarde.||]====
====[/atlas/agricultura/Trilladora-y-costales-de-trigo-Navarra-1960.jpg|Gari-jotzeaTrilladora y costales de trigo. NafarroaNavarra, c. 1960. IturriaFuente: Nafarroako Museoaren ArtxiboaArchivo Museo de Navarra: Fondo Nicolás Ardanaz Funtsa.|Maiatz luzea, gosea; garagarrilak ekarriko du asea. Mayo hortelano, mucha paja y poco grano.||]====
====[/atlas/agricultura/Vecinos-trabajando-en-las-eras-Alegria-Dulantzi-1940.jpg|Larrainetan auzolaneanVecinos trabajando en las eras. Alegría-Dulantzi (A), c. 1940. IturriaFuente: Gasteizko Udal ArtxiboaArchivo Municipal de Vitoria-Gasteiz: Fondo Enrique Guinea Funtsa.|Elur asko den urtean, garia; eta erle asko dugunean, eztia. Año de nieves, año de bienes.||]====
====[/atlas/agricultura/Sembrando-patata-a-azada-Abadino-2009.jpg|Patata aitzurrez ereitenSembrando patata a azada. Abadiño (B), 2009. IturriaFuente: Rosa M.ª Ardanza, Grupos Etniker Euskalerria Taldeak.|Liho-sailak eta baratzeak ziren nekazaritza-guneko piezarik delikatuenakTanto los linares como los huertos constituían las piezas más delicadas del espacio agrícola, kutunenak nekazariaren jabetza partikularraren ikuskeranlas más entrañables en la concepción de la propiedad particular del agricultor, haren familia-ondarean gehien sartuta zeudenaklas más incorporadas a su patrimonio familiar.||]====
====[/atlas/agricultura/Molino-de-Carranza-1977.jpg|Karrantzako Molino de Carranza (B) errota, 1977. IturriaFuente: Miguel Sabino Díaz, Grupos Etniker Euskalerria Taldeak.|1950eko hamarkadara arte, irinHasta la década de los años 1950 el molino harinero era un elemento indispensable en la economía grícola-errota ezinbestekoa izan zen gure herrietako nekazaritzako eta abeltzaintzako ekonomianganadera de nuestros pueblos.||]====
====[/atlas/agricultura/Descargando-el-grano-en-el-remolque-Argandona-2003.jpg|Gari-garau atoian deskargatzenDescargando el grano en el remolque. Argandoña (A), 2003. IturriaFuente: Juan José Galdos, Grupos Etniker Euskalerria Taldeak.|Ezkur urte, labor laborte urte. Año de bellota, año de bienes.||]====
==[related]==
===Eduki aipagarriak===
====[/images/thumb/e/e9/8.39_Sembrando._Alava_1917.jpg/1200px-8.39_Sembrando._Alava_1917.jpg|Nekazaritza Euskal Herrian|Laboreen banaketa eta txandakatzea. Nekazaritzako egutegia|[[DISTRIBUCION_Y_ROTACION_DE_CULTIVOS._CALENDARIO_AGRICOLA/eu]]]====
====[/images/thumb/4/47/8.55_Maquinando_con_arado_braban._Hondarribia_(G)_1977.jpg/1200px-8.55_Maquinando_con_arado_braban._Hondarribia_(G)_1977.jpg|Nekazaritza Euskal Herrian|Laborantzako lurraren prestaketa|[[PREPARACION_DE_LA_TIERRA_DE_CULTIVO/eu]]]====
====[/images/thumb/2/21/8.203_Perales_en_flor._Uharte_(N)_1975.jpg/1200px-8.203_Perales_en_flor._Uharte_(N)_1975.jpg|Nekazaritza Euskal Herrian|Fruta arbolen laborantza|[[CULTIVO_DE_ARBOLES_FRUTALES/eu]]]====
====[/images/thumb/c/ce/8.249_Vendimiando._Moreda_(A)_2015.jpg/1200px-8.249_Vendimiando._Moreda_(A)_2015.jpg|Nekazaritza Euskal Herrian|Olioaren, ardoaren, txakolinaren eta sagardoaren ekoizpena|PRODUCCION_DE_ACEITE_VINO_TXAKOLI_Y_SIDRA/eu]====
 
{{DISPLAYTITLE: Nekazaritza Euskal Herrian}} ===Contenidos destacados==={{#bookTitle:Nekazaritza Euskal Herrian====[/images/thumb/e/e9/8.39_Sembrando._Alava_1917.jpg/1200px-8.39_Sembrando._Alava_1917.jpg|Agricultura_en_vasconiaAgricultura en Vasconiaia|Distribución y rotación de cultivos. Calendario agrícola|[[DISTRIBUCION_Y_ROTACION_DE_CULTIVOS._CALENDARIO_AGRICOLA]]]========[/eu}}images/thumb/4/47/8.55_Maquinando_con_arado_braban._Hondarribia_(G)_1977.jpg/1200px-8.55_Maquinando_con_arado_braban._Hondarribia_(G)_1977.jpg|Agricultura en Vasconia|Preparación de la tierra de cultivo|[[PREPARACION_DE_LA_TIERRA_DE_CULTIVO]]]========[/images/thumb/2/21/8.203_Perales_en_flor._Uharte_(N)_1975.jpg/1200px-8.203_Perales_en_flor._Uharte_(N)_1975.jpg|Agricultura en Vasconia|Cultivo de árboles frutales|[[CULTIVO_DE_ARBOLES_FRUTALES]]]========[/images/thumb/c/ce/8.249_Vendimiando._Moreda_(A)_2015.jpg/1200px-8.249_Vendimiando._Moreda_(A)_2015.jpg|Agricultura en Vasconia|Producción de aceite, vino, txakolí y sidra|PRODUCCION_DE_ACEITE_VINO_TXAKOLI_Y_SIDRA]====
127 728
ediciones