Cambios

Saltar a: navegación, buscar

Resumen Agricultura en vasconia/eu

25 bytes eliminados, 07:25 12 jul 2018
Página creada con «Liburuki hau 20 kapitulutan dago egituraturik. Lehenengoak nekazaritzari buruzko zenbait gogoeta orokor jasotzen ditu. Bigarrenak nekazaritza-paisaia desberdinen ikuspegia...»
Landa-lana 2003. eta 2004. urteetan egin zen, 56 udalerritan; udalerriak honela daude banatuta lurraldeen arabera: Araba (14), Bizkaia (13), Gipuzkoa (7), Nafarroa (16) eta Euskal Herri kontinentala (6). Inkestak egiteko udalerriak hautatzeko, lurraldearen eskualde-aniztasuna hartu da aintzat. Erabilitako galdera-sorta etnografikoa Barandiaranek 1974. urtean argitaratutako ''Guía para una encuesta etnográfica ''lanean dago jasota, eta nekazaritza-ustiapenari dagokion bosgarren ataleko 1etik 35erako galderei dagokie. Lana bera eta idazketa Labayru Fundazioko Etnografia Arloan egin da. Edukia nekazaritza-arloari buruzko landa-azterketan eskuratutako datuetan oinarritzen da. Aurrez argitaratutako liburuki batzuen osagarri da, besteak beste, abeltzaintza eta ar tzaintza eta etxea eta familia jorratzen dituzten lanena; izan ere, hirurek nekazaritza eta abeltzaintza giroko bizimoduaren gaineko ikuspegi osoago bat eskaintzen dute.
Este volumen está estructurado en Liburuki hau 20 capítuloskapitulutan dago egituraturik. Lehenengoak nekazaritzari buruzko zenbait gogoeta orokor jasotzen ditu. Bigarrenak nekazaritza-paisaia desberdinen ikuspegia eskaintzen du, de los que el primero contiene unas consideraciones generales sobre la agriculturaeta hirugarrenak laborantzarako zer lur mota dauden azaltzen du. El segundo ofrece una visión de conjunto de los distintos paisajes agrarios y el terceroGero, las distintas clases de tierras con que cuentan para los cultivoslaborantza-aldiak eta ilargiari zer-nolako indarra egotzi izan zaion aztertzen da. Más adelante se abordan los periodos de cultivo, la influencia atribuida a la lunaGainera, la distribución de los cultivos en los distintos tipos de heredadeslaboreak soro mota desberdinetan nola banantzen diren eta soroen txandakatzea nola egiten den ere lantzen da, la rotación de los mismosbai eta nekazaritzaegutegia, el calendario agrícolahaziei buruzkoak, lo relativo a las semillasluberritzea, la roturación de la tierra y su preparación con un apartado dedicado a los abonos orgánicos y los fertilizantes químicoslurraren prestaketa eta horretarako erabiltzen diren ongarri organikoak eta kimikoak ere. Un capítulo trata de la diversidad de cultivos, la siembra o plantación de las distintas especies vegetalesKapitulu batek laboreen aniztasunaz eta landare-espezieen ereite edo landatzeaz dihardu; bertan, diferenciando los destinados a la alimentación humana, ganadera y los cultivos industrialesdesberdindu egiten dira gizakia edo abereak elikatzera bideratutakoak eta laborantza industrialera zuzendurikoak. Se analizan los cuidados a los que son sometidos para garantizar su correcto crecimientoXeheki aztertzen dira zer zainketa egiten diren landareak egoki hazteko. En un capítulo posterior se abordan la recolección y los métodos tradicionales de conservaciónOndorengo kapitulu baten xedea da aztertzea bilketa nola egiten den, eta tradizioan zer metodo erabili izan den kontserbaziorako.
Se dedica un capítulo a la hierba y su aprovechamiento, registrándose los cambios introducidos con la nueva maquinaria. Los árboles frutales, su plantación y cuidados, el injertado, la poda, la recolección y el aprovechamiento de la fruta son también objeto de estudio.El olivo y la vid han merecido un tratamiento independiente dada la importancia que tienen en la zona meridional de Vasconia. En sendos capítulos se estudia su cultivo y la producción de aceite y vino en la vertiente mediterránea y de ''txakoli ''y sidra en la atlántica.El cultivo del lino y del cáñamo como producciones ligadas al autoabastecimiento de la casa en tiempos pasados son analizados en un capítulo propio.
127 728
ediciones