Cambios

Saltar a: navegación, buscar

Resumen Agricultura en vasconia/eu

55 bytes añadidos, 07:26 12 jul 2018
Página creada con «Bestalde, kapitulu bat eskaini zaio belarrari, eta hura aprobetxatzeko dauden moduak azaltzeko; era berean, makineria berriak arlo horretan ekarri dituen aldaketak ikusteko...»
Liburuki hau 20 kapitulutan dago egituraturik. Lehenengoak nekazaritzari buruzko zenbait gogoeta orokor jasotzen ditu. Bigarrenak nekazaritza-paisaia desberdinen ikuspegia eskaintzen du, eta hirugarrenak laborantzarako zer lur mota dauden azaltzen du. Gero, laborantza-aldiak eta ilargiari zer-nolako indarra egotzi izan zaion aztertzen da. Gainera, laboreak soro mota desberdinetan nola banantzen diren eta soroen txandakatzea nola egiten den ere lantzen da, bai eta nekazaritzaegutegia, haziei buruzkoak, luberritzea, lurraren prestaketa eta horretarako erabiltzen diren ongarri organikoak eta kimikoak ere. Kapitulu batek laboreen aniztasunaz eta landare-espezieen ereite edo landatzeaz dihardu; bertan, desberdindu egiten dira gizakia edo abereak elikatzera bideratutakoak eta laborantza industrialera zuzendurikoak. Xeheki aztertzen dira zer zainketa egiten diren landareak egoki hazteko. Ondorengo kapitulu baten xedea da aztertzea bilketa nola egiten den, eta tradizioan zer metodo erabili izan den kontserbaziorako.
Se dedica un capítulo a la hierba y su aprovechamientoBestalde, registrándose los cambios introducidos con la nueva maquinariakapitulu bat eskaini zaio belarrari, eta hura aprobetxatzeko dauden moduak azaltzeko; era berean, makineria berriak arlo horretan ekarri dituen aldaketak ikusteko atal bat dago. Los árboles frutalesFrutaarbolak ere aztergai dira lanean, su plantación y cuidadosbai eta horien landaketa eta zaintza, el injertadotxertatzea, la podainaustea, la recolección y el aprovechamiento de la fruta son también objeto de estudiobilketa eta aprobetxamendua ere.El olivo y la vid han merecido un tratamiento independiente dada la importancia que tienen en la zona meridional de VasconiaOlibondoari eta mahatsondoari bereizitako trataera bat eman diogu, Euskal Herriaren hegoaldean daukan garrantzia dela-eta. En sendos capítulos se estudia su cultivo y la producción de aceite y vino en la vertiente mediterránea y de ''txakoli ''y sidra en la atlánticaBi kapitulutan ikertzen da haien laborantza eta olioaren eta ardoaren ekoizpena isurialde mediterraneoan, eta txakolinarena eta sagardoarena, isurialde atlantikoan.El cultivo del lino y del cáñamo como producciones ligadas al autoabastecimiento de la casa en tiempos pasados son analizados en un capítulo propioLihoaren eta kalamuaren hazkuntza ere berariaz landu dugu kapitulu batean, iraganean etxerako autohornikuntzarekin lotutako ekoizpenak zirenez gero.
El siguiente conjunto de capítulos se dedica a los aperos y herramientas necesarios para desempeñar la actividad agrícola y la mano de obra. Se trata sobre la importancia de la fuerza animal en tiempos pasados, con un capítulo dedicado al transporte animal. El último apartado aborda la mecanización de la agricultura.
127 728
ediciones