127 728
ediciones
Cambios
m
Texto reemplazado: «=== [[##» por «=== [[#»
=== [[#Comidas_domesticas_en_dias_laborables|Etxeko janariak lanegunetan]] ===
==== [[##Distribucion_de_las_comidas|Janarien banaketa]] ====
==== [[#Horarios|Ordutegiak]] ====
==== [[##Composicion_de_cada_comida|Jatordu bakoitzaren osaketa]] ====
==== [[#Refecciones_matutinas_Barausia_Gosaria_Amaiketakoa|Goizeko mokaduak: Barausia. Gosaria. Hamaiketakoa]] ====
==== [[##Comida_Bazkaria|Bazkaria]] ====
==== [[##Merienda|Askaria]] ====
==== [[##Cena_Afaria|Afaria]] ====
=== [[#Comidas_fuera_del_hogar_pastores_pescadores_y_otros|Etxetik kanpoko jatorduak: artzainak, arrantzaleak eta beste]] ===
=== [[#Comidas_de_domingo|Igandeetako otorduak]] ===
=== [[##Secuencia_de_los_diversos_platos|Plateren sekuentzia]] ===
=== [[#Colocacion_de_los_comensales|Jankideen kokapena]] ===
=== [[##La_mesa|Mahaia]] ===
=== [[#Del_plato_comun_al_plato_individual|Plater komunetik banakakora]] ===
==== [[#Formulas_de_bendicion_en_castellano|Bedeinkapen-formulak gaztelaniaz]] ====
==== [[##Recuerdo_de_los_familiares_difuntos|Hildako ahaideen oroitzapena]] ====
==== [[##Oraciones_despues_de_las_comidas|Jatorduen ondorengo otoitzak]] ====
==== [[##Formulas_de_cortesia|Kortesia-formulak]] ====
==== [[##Bendiciones_jocosas|Bedeinkapen barregarriak]] ====
 
=== [[#Generalidades|Oinarrizko jakingarriak]] ===
==== [[##Periodicidad_de_la_hornada|Labealdien maiztasuna]] ====
==== [[##Las_harinas|Irinak]] ====
=== [[#Preparacion_del_horno_Labasua|Labearen prestakuntza. Labesua]] ===
==== [[#Utensilios_empleados_y_operaciones_efectuadas_en_el_horno_Carga_encendido_y_limpieza_dispersión_y_acumulación_de_las_brasas_barrido_de_la_solera_introducción_y_extracción_de_los_panes|Labean erabiltzen diren tresnak eta operazioak: kargatzea, piztea eta garbitzea, txingarren sakabanaketa eta metaketa, azpiharria erraztatzea, ogiak sartzea eta ateratzea]] ====
==== [[##El_combustible|Errekina]] ====
==== [[##Otros_usos_del_horno|Labearen beste erabilera batzuk]] ====
=== [[#El_pan_de_trigo_Ogia|Gari-ogia. Ogia]] ===
==== [[##La_levadura_Azkarria_Origen_conservacion_y_preparacion|Legamia. Hazkarria: Jatorria, kontserbazioa eta prestaketa]] ====
==== [[##Amasamiento_y_elaboracion_de_las_piezas_de_pan_Ogia_ezarri|Orea egitea eta ogi-piezak egitea. Ogia ezarri]] ====
**Oramahaia
**Zikiro-ogia. Zikiro ogia
==== [[##Forma_y_peso_del_pan_Tipos_de_panes|Ogiaren forma eta pisua. Ogi motak]] ====
**Ogia
**Ogia arrautzarekin edo lukainkarekin. Arrautzopila
==== [[##El_pan_en_la_actualidad|Ogia, gaur egun]] ====
=== [[#La_harina_de_maiz|Artirina]] ===
==== [[##El_pan_de_maiz_Artoa|Artoa]] ====
**Kontsumo-arloa
**Artoaren kontsumoa
==== [[##El_talo|Taloa]] ====
**Taloaren kontsumoa
**Taloarekin kontsumitzen ziren jakiak
==== [[##El_morokil_y_papillas_similares|Morokila eta antzeko beste ahi batzuk]] ====
=== [[##Ritos_y_creencias_asociados_al_pan|Ogiari lotutako errituak eta sinesmenak]] ===
==== [[##Tratamiento_ritual_del_pan_domestico|Etxeko ogiaren tratamendu errituala]] ====
==== [[#El_pan_ofrecido_a_los_mendigos|Eskaleei emandako ogia]] ====
==== [[##Reparto_de_pan_en_la_iglesia|Ogiaren banaketa elizan]] ====
==== [[##El_pan_de_ofrendas_Olata_En_el_funeral_en_la_sepultura_familiar_en_Todos_los_Santos_y_el_Dia_de_Difuntos|Ofrendetako ogia. Olata: hiletan, familiaren hilobian, Domu Santu egunean eta Hildakoen egunean]] ====
 
==== [[#Engorde|Gizentzea]] ====
==== [[##Tiempo_de_la_matanza_y_creencias_Azeguna|Hilketen garaia eta sinesmenak. Azeguna]] ====
==== [[##Sacrificio_Txerri_hiltzea|Sakrifizioa. Txerri-hiltzea]] ====
==== [[##El_chamuscado|Erreskaldatzea]] ====
==== [[#Vaciamiento|Hustea]] ====
==== [[##Enfriamiento_y_reposo|Hoztea eta uztea]] ====
==== [[#Pesada_y_despiece|Pisatzea eta zatikatzea]] ====
==== [[##Los_embutidos|Hestebeteak]] ====
**Odolkiak: egiteko modua eta motak
**Beste hestebete batzuk: saltxitxak, saltxitxoia, butifarra, basurde-burua, buru-gasna
==== [[##Conservacion_de_otras_partes_del_cerdo|Txerriaren beste atal batzuen kontserbazioa]] ====
**Urdaiazpikoak
**Solomoak, saiheskiak, belarriak, hankak eta muturrak
==== [[##Obsequios_con_ocasion_de_la_matanza|Hiltzearen ondorengo opariak]] ====
==== [[##Transformaciones_en_la_matanza_domestica_del_cerdo|Etxeko txerria hiltzean izandako aldaketak]] ====
=== [[#Ovejas_y_corderos_Ardikia|Ardiak eta arkumeak. Ardikia]] ===
==== [[##Sacrificio|Sakrifizioa]] ====
==== [[##Embutidos|Hestebeteak]] ====
=== [[##Cabras_y_cabritos|Ahuntzak eta antxumeak]] ===
=== [[#Ganado_mayor|Azienda larria]] ===
==== [[#Ganado_vacuno_La_cecina_Arakia|Ganado vacuno. Behi-azienda. Zezina]] ====
==== [[##Caballos|Zaldiak]] ====
=== [[#Conejos|Untxiak]] ===
=== [[#Aves_domesticas|Etxeko hegaztiak]] ===
==== [[##Gallinas_pollos_capones_y_gallos|Oiloak, oilaskoak, kapoiak eta oilarrak]] ====
==== [[##Pavos|Indioilarrak]] ====
==== [[#Palomas_y_pichones|Usoak eta usakumeak]] ====
==== [[##Patos_y_ocas|Ahateak eta okak]] ====
=== [[#Carnes_de_caza|Ehizako okelak]] ===
== V. [[LA_LECHE_Y_SUS_DERIVADOS/eu|ESNEA ETA ESNEKIAK]] ==
=== [[##La_leche|Esnea]] ===
==== [[##Tipos_consumo_y_comercializacion|Motak, kontsumoa eta komertzializazioa]] ====
**Ardi-esnea
==== [[#La_leche_perdida|Galdutako esnea]] ====
==== [[##Piedras_rusientes_Esne_arriak|Esne-harriak]] ====
==== [[##La_nata|Esne-gaina]] ====
==== [[#El_calostro_Esne_barria|Esne berria]] ====
=== [[#El_queso|Gazta]] ===
==== [[##Los_quesos_en_funcion_del_tipo_de leche|Gaztak, esne motaren arabera]] ====
==== [[#Elaboracion_tradicional_del_queso_de_oveja|Ardi-esnea egiteko modu tradizionala]] ====
**Gatza gehitzea
==== [[##El_suero_Gazura|Gazura]] ====
==== [[##Maduracion_y_conservacion_de_los_quesos|Gaztak heltzea eta kontserbatzea]] ====
==== [[##Formas_y_tipos_de_queso|Gazta formak eta motak]] ====
==== [[#Comercializacion_del_queso|Gaztaren komertzializazioa]] ====
== VI. [[CONSUMO_Y_CONSERVACION_DE_PRODUCTOS_VEGETALES/eu|PRODUKTU BEGETALEN KONTSUMOA ETA KONTSERBAZIOA]] ==
=== [[##Consumo_de_productos_horticolas|Baratzeko produktuen kontsumoa]] ===
==== [[#Legumbres|Lekaleak]] ====
==== [[#Desecacion|Lehortzea]] ====
==== [[##Conservacion_con_azucar|Azukrearekin kontserbatzea]] ====
==== [[#Conservacion_en_vinagre|Ozpinetan kontserbatzea]] ====
==== [[#Legumbres_Conservacion|Lekaleak]] ====
==== [[##Hortalizas|Barazkiak]] ====
=== [[##La_congelacion|Izoztea]] ===
==== [[##Legumbres_Congelacion|Lekaleak]] ====
==== [[#Verduras|Barazkiak]] ====
==== [[#Cocinados_en_aceite|Oliotan prestatuak]] ====
==== [[##Acompañando_a_otros_ingredientes|Beste osagai batzuen lagungarri]] ====
==== [[#Otras_aplicaciones|Beste aplikazio batzuk]] ====
==== [[#Diferentes_actitudes_ante_el_consumo_de_caracoles|Jokabideak barraskiloen kontsumoan]] ====
==== [[##Mantenimiento_de_los_caracoles_recogidos|Bildutako barraskiloak kontserbatzea]] ====
==== [[#Limpieza_de_los_caracoles|Barraskiloak garbitzea]] ====
==== [[##Coccion_de_los_caracoles|Barraskiloak egostea]] ====
==== [[#Preparacion_de_los_caracoles|Barraskiloak prestatzea]] ====
=== [[#Ensaladas|Entsaladak]] ===
=== [[##Arroz|Arroza]] ===
=== [[#Pastas|Pastak]] ===
=== [[#Aves_Egaztiak|Hegaztiak]] ===
=== [[##Platos_de_caza|Ehizakiak]] ===
=== [[##Fritos|Frijituak]] ===
=== [[#Pescados1|Arrainak]] ===
=== [[#Postres|Postreak]] ===
=== [[##Condimentos|Gozagarriak]] ===
==== [[#Condimentos_vegetales|Gozagarri begetalak]] ====
==== [[##Aceites|Olioak]] ====
==== [[##Condimentos_de_origen_animal|Animaliengandik eratorritako gozagarriak]] ====
==== [[##Otros_condimentos|Beste gozagarri batzuk]] ====
 
=== [[#La_limonada|Limonada]] ===
=== [[##El_vino_Ardoa|Ardoa]] ===
==== [[#Consumo|Kontsumoa]] ====
**Ardoaren ontzi-aldatzea
==== [[##Clases_de_vino|Ardo motak]] ====
=== [[#Txakolina_El_chacoli|Txakolina]] ===
=== [[#Sagardoa_La_sidra|Sagardoa]] ===
==== [[##Recogida_de_la_manzana|Sagar-biltzea]] ====
==== [[#El_lagar_Dolara|Dolarea]] ====
==== [[#Elaboracion_de_la_sidra|Sagardoa egitea]] ====
==== [[##Consumo_y_embotellado|Kontsumoa eta botilaratzea]] ====
==== [[##Pitarra|Pitarra]] ====
=== [[#La_cerveza|Garagardoa]] ===
=== [[#Licores_Aguardiente_pacharan_y_otros|Likoreak: aguardienta, patxarana eta beste batzuk]] ===
=== [[##Otras_bebidas1|Beste edari batzuk]] ===
=== [[#El_cafe|Kafea]] ===
=== [[##Las_infusiones|Infusioak]] ===
 
=== [[#Iniciacion_en_el_habito_de_fumar|Erretzeko ohitura hartzea]] ===
=== [[##Sucedaneos_del_tabaco|Tabakoaren suzedaneoak]] ===
=== [[#Cultivo_y_elaboracion_domesticos_del_tabaco|Tabakoa etxean landatzea eta egitea]] ===
=== [[#Petacas_y_pitilleras|Tabako-ontziak eta zigarro-kaxak]] ===
=== [[##Encendedores|Pizkailuak]] ===
 
=== [[#Comidas_ligadas_a_festividades_y_tiempos_del_calendario|Jaiei eta egutegiko aroei lotutako otorduak]] ===
==== [[##El_ciclo_de_la_Navidad|Gabonetako zikloa]] ====
**Elikagaiak oparitzea: kolazioak eta gabonsariak
==== [[#Postres_navideños_lntxaursaltza_compota_sopa_cana_turrones_y_mazapanes_almendras_garrapiñadas|Gabonetako postreak: intxaur-saltsa, konpota, kapoi-salda, turroiak eta mazapanak, almendra almibarreztatuak]] ====
==== [[##Natividad_Eguberri_Nochevieja_Gabonzar_Año_Nuevo_Urteberri_Dia_de_Reyes_Erregena|Natividad/Eguberri, Nochevieja/Gabonzahar, Año Nuevo/Urteberri, Día de Reyes/Errege Eguna]] ====
=== [[#Comidas_del_tiempo_de_Carnaval|Aratusteei lotutako otorduak]] ===
==== [[#Candelaria_Tostadas|Kandelario. Ogi txigortuak]] ====
==== [[##San_Blas_Bendicion_de_alimentos|San Blas. Jakien bedeinkapena]] ====
==== [[#Postulaciones_y_comidas_colectivas|Postulazioak eta otordu kolektiboak]] ====
**Ostegun larderoa. Ostegun Zuri
==== [[##Carnavales_Ihauteriak|Inauteriak]] ====
==== [[##Platos_tradicionales_de_Carnaval|Inauterietako plater tradizionalak]] ====
=== [[##Ayunos_y_abstinencias|Barauak eta abstinentziak]] ===
==== [[#Legislacion_ canonica|Legedi kanonikoa]] ====
==== [[##La_alimentacion_en_los_dias_de_ayuno_y_abstinencia|Elikadura, barau eta abstinentzia egunetan]] ====
=== [[##Pascua_de_Resurreccion_Pazko_Eguna|Pazko Garizumakoa]] ===
==== [[#Ritos_con_el_pan_y_el_agua|Ogiarekin eta urarekin egindako errituak]] ====
==== [[##La_torta_pascual_Paskopilla_morrokoa_ranzopil|Pazko-opila. Paskopilla, morrokoa, ranzopila]] ====
=== [[##Banquetes_domesticos_y_comidas_colectivas_en_las_fiestas_patronales|Etxeko banketeak eta otordu kolektiboak, herriko jaietan]] ===
=== [[#Agapes_en_ermitas_y_santuarios|Oturuntzak ermita eta santutegietan]] ===
==== [[#Refaccion_a_la_conclusion_de_la_misa|Mokadua meza-irteeran]] ====
==== [[##Comidas_de_romeria|Erromerietako jatorduak]] ====
==== [[##Bendicion_de_alimentos_en_ermitas|Jakien bedeinkapena ermitetan]] ====
==== [[##Banquetes_de_Cofradias_y_Hermandades|Kofradia eta Ermandadeen banketeak]] ====
=== [[#Comidas_al_finalizar_trabajos_colectivos|Jatorduak, lan kolektiboak amaitzean]] ===
==== [[##Txarriboda_Matanza_del_cerdo|Txarriboda]] ====
==== [[##Bizkar_festa_Remate_del_tejado_de_una_casa|Bizkar-festa. Etxe baten teilatuaren errematea]] ====
==== [[#Comidas_de_auzolan_Trabajos_comunitarios|Auzolaneko otorduak. Auzolanak]] ====
==== [[#Comidas_a_la_conclusion_de_trabajos_de_colaboracion|Auzolanen amaierako otorduak]] ====
=== [[##Banquetes_en_los_ritos_de_pasaje|Banketeak igarotze-errituetan]] ===
==== [[##Parto_y_nacimiento|Erditzea eta jaiotza]] ====
==== [[##Bautizo|Bataioa]] ====
==== [[##Fiestas_de_cumpleaños_Urtebetetzeak|Urtebetetzeak]] ====
==== [[##Primeras_comuniones|Jaunartzeak]] ====
==== [[##Bodas_Ezteguak|Ezteiak. Ezteguak]] ====
==== [[#Agapes_funerarios|Hiletako oturuntzak]] ====
== XIV. [[TRANSFORMACIONES_OPERADAS_DURANTE_EL_PRESENTE_SIGLO_EN_EL_REGIMEN_ALIMENTARIO_DOMESTICO/eu|ETXEKO ELIKADURA ERREGIMENEAN MENDE HONETAN IZANDAKO ALDAKETAK]] ==
=== [[##De_la_monotonia_a_la_diversidad|Monotoniatik aniztasunera]] ===
==== [[#Perdida_de_la_autarquia|Autarkia galtzea]] ====
==== [[#Elaboraciones_domesticas|Etxean egindakoak]] ====
==== [[##Modificaciones_en_la_dieta_cotidiana|Aldaketak jateko ohituretan]] ====
==== [[#Actitudes_ante_a_la_alimentacion|Elikaduraren gaineko jarrera]] ====
==== [[##Transformaciones_del_contexto_social|Testuinguru sozialean aldaketak]] ====
==== [[##Nuevos_equipamientos|Ekipamendu berriak]] ====
==== [[##Transiciones_mas_recientes|Oraintsuagoko trantsizioak]] ====