Cambios

Saltar a: navegación, buscar

Indice Alimentacion domestica en vasconia/eu

1458 bytes añadidos, 10:12 21 feb 2019
m
Texto reemplazado: «\*\[\[(.*)\]\]» por «==== $1 ====»
=== [[Comidas_domesticas_en_dias_laborables|Etxeko janariak lanegunetan]] ===
*==== [[Distribucion_de_las_comidas|Janarien banaketa]]====
*==== [[Horarios|Ordutegiak]]====
*==== [[Composicion_de_cada_comida|Jatordu bakoitzaren osaketa]]====
*==== [[Refecciones_matutinas_Barausia_Gosaria_Amaiketakoa|Goizeko mokaduak: Barausia. Gosaria. Hamaiketakoa]]====
*==== [[Comida_Bazkaria|Bazkaria]]====
*==== [[Merienda|Askaria]]====
*==== [[Cena_Afaria|Afaria]]====
=== [[Comidas_fuera_del_hogar_pastores_pescadores_y_otros|Etxetik kanpoko jatorduak: artzainak, arrantzaleak eta beste]] ===
=== [[Plegarias_de_bendicion|Bedeinkapen-otoitzak]] ===
*==== [[Formulas_de_bendicion_en_euskera|Bedeinkapen-formulak euskaraz]]====
*==== [[Formulas_de_bendicion_en_castellano|Bedeinkapen-formulak gaztelaniaz]]====
*==== [[Recuerdo_de_los_familiares_difuntos|Hildako ahaideen oroitzapena]]====
*==== [[Oraciones_despues_de_las_comidas|Jatorduen ondorengo otoitzak]]====
*==== [[Formulas_de_cortesia|Kortesia-formulak]]====
*==== [[Bendiciones_jocosas|Bedeinkapen barregarriak]]====
 
=== [[Generalidades|Oinarrizko jakingarriak]] ===
*==== [[Periodicidad_de_la_hornada|Labealdien maiztasuna]]====
*==== [[Las_harinas|Irinak]]====
=== [[Preparacion_del_horno_Labasua|Labearen prestakuntza. Labesua]] ===
*==== [[Utensilios_empleados_y_operaciones_efectuadas_en_el_horno_Carga_encendido_y_limpieza_dispersión_y_acumulación_de_las_brasas_barrido_de_la_solera_introducción_y_extracción_de_los_panes|Labean erabiltzen diren tresnak eta operazioak: kargatzea, piztea eta garbitzea, txingarren sakabanaketa eta metaketa, azpiharria erraztatzea, ogiak sartzea eta ateratzea]]====
*==== [[El_combustible|Errekina]]====
*==== [[Otros_usos_del_horno|Labearen beste erabilera batzuk]]====
=== [[El_pan_de_trigo_Ogia|Gari-ogia. Ogia]] ===
*==== [[La_levadura_Azkarria_Origen_conservacion_y_preparacion|Legamia. Hazkarria: Jatorria, kontserbazioa eta prestaketa]]====
*==== [[Amasamiento_y_elaboracion_de_las_piezas_de_pan_Ogia_ezarri|Orea egitea eta ogi-piezak egitea. Ogia ezarri]]====
**Oramahaia
**Ogiaren kontserbazioa
*==== [[Agregados_a_la_harina_de_trigo|Gari-irinari egindako gehikuntzak]]====
**Masaren ohiko osagaiak
**Zikiro-ogia. Zikiro ogia
*==== [[Forma_y_peso_del_pan_Tipos_de_panes|Ogiaren forma eta pisua. Ogi motak]]====
**Ogia
**Ogia arrautzarekin edo lukainkarekin. Arrautzopila
*==== [[El_pan_en_la_actualidad|Ogia, gaur egun]]====
=== [[La_harina_de_maiz|Artirina]] ===
*==== [[El_pan_de_maiz_Artoa|Artoa]]====
**Kontsumo-arloa
**Artoaren kontsumoa
*==== [[El_talo|Taloa]]====
**Taloaren kontsumoa
**Taloarekin kontsumitzen ziren jakiak
*==== [[El_morokil_y_papillas_similares|Morokila eta antzeko beste ahi batzuk]]====
=== [[Ritos_y_creencias_asociados_al_pan|Ogiari lotutako errituak eta sinesmenak]] ===
*==== [[Tratamiento_ritual_del_pan_domestico|Etxeko ogiaren tratamendu errituala]]====
*==== [[El_pan_ofrecido_a_los_mendigos|Eskaleei emandako ogia]]====
*==== [[Reparto_de_pan_en_la_iglesia|Ogiaren banaketa elizan]]====
*==== [[El_pan_de_ofrendas_Olata_En_el_funeral_en_la_sepultura_familiar_en_Todos_los_Santos_y_el_Dia_de_Difuntos|Ofrendetako ogia. Olata: hiletan, familiaren hilobian, Domu Santu egunean eta Hildakoen egunean]]====
 
=== [[Matanza_del_cerdo|Txerri-hiltzea]] ===
*==== [[Engorde|Gizentzea]]====
*==== [[Tiempo_de_la_matanza_y_creencias_Azeguna|Hilketen garaia eta sinesmenak. Azeguna]]====
*==== [[Sacrificio_Txerri_hiltzea|Sakrifizioa. Txerri-hiltzea]]====
*==== [[El_chamuscado|Erreskaldatzea]]====
*==== [[Vaciamiento|Hustea]]====
*==== [[Enfriamiento_y_reposo|Hoztea eta uztea]]====
*==== [[Pesada_y_despiece|Pisatzea eta zatikatzea]]====
*==== [[Los_embutidos|Hestebeteak]]====
**Odolkiak: egiteko modua eta motak
**Beste hestebete batzuk: saltxitxak, saltxitxoia, butifarra, basurde-burua, buru-gasna
*==== [[Conservacion_de_otras_partes_del_cerdo|Txerriaren beste atal batzuen kontserbazioa]]====
**Urdaiazpikoak
**Solomoak, saiheskiak, belarriak, hankak eta muturrak
*==== [[Obsequios_con_ocasion_de_la_matanza|Hiltzearen ondorengo opariak]]====
*==== [[Transformaciones_en_la_matanza_domestica_del_cerdo|Etxeko txerria hiltzean izandako aldaketak]]====
=== [[Ovejas_y_corderos_Ardikia|Ardiak eta arkumeak. Ardikia]] ===
*==== [[Sacrificio|Sakrifizioa]]====
*==== [[Embutidos|Hestebeteak]]====
=== [[Cabras_y_cabritos|Ahuntzak eta antxumeak]] ===
=== [[Ganado_mayor|Azienda larria]] ===
*==== [[Ganado_vacuno_La_cecina_Arakia|Ganado vacuno. Behi-azienda. Zezina]]====
*==== [[Caballos|Zaldiak]]====
=== [[Conejos|Untxiak]] ===
=== [[Aves_domesticas|Etxeko hegaztiak]] ===
*==== [[Gallinas_pollos_capones_y_gallos|Oiloak, oilaskoak, kapoiak eta oilarrak]]====
*==== [[Pavos|Indioilarrak]]====
*==== [[Palomas_y_pichones|Usoak eta usakumeak]]====
*==== [[Patos_y_ocas|Ahateak eta okak]]====
=== [[Carnes_de_caza|Ehizako okelak]] ===
=== [[La_leche|Esnea]] ===
*==== [[Tipos_consumo_y_comercializacion|Motak, kontsumoa eta komertzializazioa]]====
**Ardi-esnea
**Asteme-esnea
*==== [[La_leche_perdida|Galdutako esnea]]====
*==== [[Piedras_rusientes_Esne_arriak|Esne-harriak]]====
*==== [[La_nata|Esne-gaina]]====
*==== [[El_calostro_Esne_barria|Esne berria]]====
=== [[El_queso|Gazta]] ===
*==== [[Los_quesos_en_funcion_del_tipo_de leche|Gaztak, esne motaren arabera]]====
*==== [[Elaboracion_tradicional_del_queso_de_oveja|Ardi-esnea egiteko modu tradizionala]]====
**Jeztea
**Gatza gehitzea
*==== [[El_suero_Gazura|Gazura]]====
*==== [[Maduracion_y_conservacion_de_los_quesos|Gaztak heltzea eta kontserbatzea]]====
*==== [[Formas_y_tipos_de_queso|Gazta formak eta motak]]====
*==== [[Comercializacion_del_queso|Gaztaren komertzializazioa]]====
*==== [[Utensilios_empleados_en_la_elaboracion_del_queso|Gazta egiteko erabiltzen diren tresnak]]====
=== [[Otros_derivados_lacteos|Beste esneki batzuk]] ===
*==== [[Requeson_Zenbera|Zenbera]]====
*==== [[La_cuajada_Mamia_Gatzatua|Mamia. Gatzatua]]====
*==== [[Mantequilla|Gurina]]====
*==== [[Yogur|Jogurta]]====
 
=== [[Consumo_de_productos_horticolas|Baratzeko produktuen kontsumoa]] ===
*==== [[Legumbres|Lekaleak]]====
*==== [[Verduras_y_otros_productos_vegetales|Berdurak eta beste produktu begetal batzuk]]====
=== [[Metodos_domesticos_de_conservacion|Etxeko kontserbazio-metodoak]] ===
*==== [[Desecacion|Lehortzea]]====
*==== [[Conservacion_con_azucar|Azukrearekin kontserbatzea]]====
*==== [[Conservacion_en_vinagre|Ozpinetan kontserbatzea]]====
*==== [[Envasado|Poteratzea]]====
*==== [[Conservacion_en_frio|Hotzean kontserbatzea]]====
=== [[Productos_conservados|Kontserbatutako produktuak]] ===
*==== [[Frutas|Frutak]]====
*==== [[Frutos_secos|Fruitu lehorrak]]====
*==== [[Legumbres_Conservacion|Lekaleak]]====
*==== [[Hortalizas|Barazkiak]]====
=== [[La_congelacion|Izoztea]] ===
*==== [[Legumbres_Congelacion|Lekaleak]]====
*==== [[Verduras|Barazkiak]]====
*==== [[Frutas_Congelacion|Frutak]]====
*==== [[Setas|Perretxikoak]]====
*==== [[Otros_productos_no_vegetales|Begetalak ez diren beste produktu batzuk]]====
*==== [[Alimentos_cocinados|Prestatutako elikagaiak]]====
*==== [[Alimentos_congelados|Izoztutako elikagaiak]]====
 
=== [[Preparacion_de_huevos|Arrautzen prestaketa]] ===
*==== [[Asados|Egosiak]]====
*==== [[Cocinados_en_agua|Uretan prestatuak]]====
*==== [[Cocinados_en_aceite|Oliotan prestatuak]]====
*==== [[Acompañando_a_otros_ingredientes|Beste osagai batzuen lagungarri]]====
*==== [[Otras_aplicaciones|Beste aplikazio batzuk]]====
=== [[Conservacion_de_huevos|Arrautzen kontserbazioa]] ===
*==== [[Conservacion_en_cal|Karetan kontserbatzea]]====
*==== [[Conservacion_en_sal|Gatzetan kontserbatzea]]====
*==== [[Otros_procedimientos_de_conservacion|Beste kontserbazio-prozedura batzuk]]====
 
=== [[Animales_marinos|Itsasoko animaliak]] ===
*==== [[Mariscos|Itsaskiak]]====
**Moluskuak
**Krustazeoak
*==== [[Pescados|Arrainak]]====
**Maiz kontsumitutako espezieak
**Gutxitan kontsumitutako espezieak
*==== [[Las_angulas_Pesca_y_preparacion|Angulak: arrantza eta prestaketa]]====
=== [[Animales_de_agua_dulce|Ur gezako animaliak]] ===
*==== [[Peces_de_rio|Ibaiko arrainak]]====
*==== [[Crustaceos|Krustazeoak]]====
*==== [[Las_ranas|Igelak]]====
 
=== [[Las_setas|Perretxikoak]] ===
*==== [[Toxicidad|Toxikotasuna]]====
*==== [[Conservacion1|Kontserbazioa]]====
*==== [[Cultivo_del_champiñón|Txanpiñoiak landatzea]]====
*==== [[Preparacion_de_las_setas|Perretxikoak prestatzea]]====
*==== [[Introduccion_de_nuevas_especies|Espezie berriak jasotzea]]====
*==== [[Recogida|Bilketa]]====
*==== [[Descripcion_de_especies|Espezieen deskribapena]]====
**Kontsumo handieneko perretxikoak
=== [[Los_caracoles|Barraskiloak]] ===
*==== [[Variedades_recogidas|Jasotako motak]]====
*==== [[Epocas_de_recogida|Biltzeko garaiak]]====
*==== [[Diferentes_actitudes_ante_el_consumo_de_caracoles|Jokabideak barraskiloen kontsumoan]]====
*==== [[Mantenimiento_de_los_caracoles_recogidos|Bildutako barraskiloak kontserbatzea]]====
*==== [[Limpieza_de_los_caracoles|Barraskiloak garbitzea]]====
*==== [[Coccion_de_los_caracoles|Barraskiloak egostea]]====
*==== [[Preparacion_de_los_caracoles|Barraskiloak prestatzea]]====
*==== [[Elaboracion_de_caldo_con_el_agua_de_coccion|Egosketako urarekin salda prestatzea]]====
 
=== [[Carnes|Okelak]] ===
*==== [[Carnes_de_ganado_porcino_Txarrikia|Txerri-aziendaren okelak. Txerrikia]]====
*==== [[Carnes_de_ganado_ovino_Ardikia|Ardi-aziendaren okelak. Ardikia]]====
*==== [[Carnes_de_ganado_bovino_Arakia|Behi-aziendaren okelak. Zezina]]====
=== [[Aves_Egaztiak|Hegaztiak]] ===
=== [[Condimentos|Gozagarriak]] ===
*==== [[Condimentos_vegetales|Gozagarri begetalak]]====
*==== [[Aceites|Olioak]]====
*==== [[Condimentos_de_origen_animal|Animaliengandik eratorritako gozagarriak]]====
*==== [[Otros_condimentos|Beste gozagarri batzuk]]====
 
=== [[El_vino_Ardoa|Ardoa]] ===
*==== [[Consumo|Kontsumoa]]====
*==== [[Area_de_produccion_y_clases_de_uva|Produkzio-arloa eta mahats motak]]====
*==== [[Elaboracion_del_vino|Ardoa egitea]]====
**Bodega. Mahatsa zapaltzea dolarean
**Ardoaren ontzi-aldatzea
*==== [[Clases_de_vino|Ardo motak]]====
=== [[Txakolina_El_chacoli|Txakolina]] ===
*==== [[Elaboracion_del_txakoli|Txakolina egitea]]====
=== [[Sagardoa_La_sidra|Sagardoa]] ===
*==== [[Recogida_de_la_manzana|Sagar-biltzea]]====
*==== [[El_lagar_Dolara|Dolarea]]====
*==== [[Elaboracion_de_la_sidra|Sagardoa egitea]]====
*==== [[Consumo_y_embotellado|Kontsumoa eta botilaratzea]]====
*==== [[Pitarra|Pitarra]]====
=== [[La_cerveza|Garagardoa]] ===
=== [[Comidas_ligadas_a_festividades_y_tiempos_del_calendario|Jaiei eta egutegiko aroei lotutako otorduak]] ===
*==== [[El_ciclo_de_la_Navidad|Gabonetako zikloa]]====
**Elikagaiak oparitzea: kolazioak eta gabonsariak
***Gabon afaria gaur egungo inkesten arabera
*==== [[Postres_navideños_lntxaursaltza_compota_sopa_cana_turrones_y_mazapanes_almendras_garrapiñadas|Gabonetako postreak: intxaur-saltsa, konpota, kapoi-salda, turroiak eta mazapanak, almendra almibarreztatuak]]====
*==== [[Natividad_Eguberri_Nochevieja_Gabonzar_Año_Nuevo_Urteberri_Dia_de_Reyes_Erregena|Natividad/Eguberri, Nochevieja/Gabonzahar, Año Nuevo/Urteberri, Día de Reyes/Errege Eguna]]====
=== [[Comidas_del_tiempo_de_Carnaval|Aratusteei lotutako otorduak]] ===
*==== [[Candelaria_Tostadas|Kandelario. Ogi txigortuak]]====
*==== [[San_Blas_Bendicion_de_alimentos|San Blas. Jakien bedeinkapena]]====
*==== [[Postulaciones_y_comidas_colectivas|Postulazioak eta otordu kolektiboak]]====
**Santa Ageda gaua
**Ostegun larderoa. Ostegun Zuri
*==== [[Carnavales_Ihauteriak|Inauteriak]]====
*==== [[Platos_tradicionales_de_Carnaval|Inauterietako plater tradizionalak]]====
=== [[Ayunos_y_abstinencias|Barauak eta abstinentziak]] ===
*==== [[Legislacion_ canonica|Legedi kanonikoa]]====
*==== [[La_alimentacion_en_los_dias_de_ayuno_y_abstinencia|Elikadura, barau eta abstinentzia egunetan]]====
=== [[Pascua_de_Resurreccion_Pazko_Eguna|Pazko Garizumakoa]] ===
*==== [[Ritos_con_el_pan_y_el_agua|Ogiarekin eta urarekin egindako errituak]]====
*==== [[La_torta_pascual_Paskopilla_morrokoa_ranzopil|Pazko-opila. Paskopilla, morrokoa, ranzopila]]====
=== [[Banquetes_domesticos_y_comidas_colectivas_en_las_fiestas_patronales|Etxeko banketeak eta otordu kolektiboak, herriko jaietan]] ===
=== [[Agapes_en_ermitas_y_santuarios|Oturuntzak ermita eta santutegietan]] ===
*==== [[Refaccion_a_la_conclusion_de_la_misa|Mokadua meza-irteeran]]====
*==== [[Comidas_de_romeria|Erromerietako jatorduak]]====
*==== [[Bendicion_de_alimentos_en_ermitas|Jakien bedeinkapena ermitetan]]====
*==== [[Banquetes_de_Cofradias_y_Hermandades|Kofradia eta Ermandadeen banketeak]]====
=== [[Comidas_al_finalizar_trabajos_colectivos|Jatorduak, lan kolektiboak amaitzean]] ===
*==== [[Txarriboda_Matanza_del_cerdo|Txarriboda]]====
*==== [[Bizkar_festa_Remate_del_tejado_de_una_casa|Bizkar-festa. Etxe baten teilatuaren errematea]]====
*==== [[Comidas_de_auzolan_Trabajos_comunitarios|Auzolaneko otorduak. Auzolanak]]====
*==== [[Comidas_a_la_conclusion_de_trabajos_de_colaboracion|Auzolanen amaierako otorduak]]====
=== [[Banquetes_en_los_ritos_de_pasaje|Banketeak igarotze-errituetan]] ===
*==== [[Parto_y_nacimiento|Erditzea eta jaiotza]]====
*==== [[Bautizo|Bataioa]]====
*==== [[Fiestas_de_cumpleaños_Urtebetetzeak|Urtebetetzeak]]====
*==== [[Primeras_comuniones|Jaunartzeak]]====
*==== [[Bodas_Ezteguak|Ezteiak. Ezteguak]]====
*==== [[Agapes_funerarios|Hiletako oturuntzak]]====
 
=== [[De_la_monotonia_a_la_diversidad|Monotoniatik aniztasunera]] ===
*==== [[Perdida_de_la_autarquia|Autarkia galtzea]]====
*==== [[Elaboraciones_domesticas|Etxean egindakoak]]====
*==== [[Modificaciones_en_la_dieta_cotidiana|Aldaketak jateko ohituretan]]====
*==== [[Actitudes_ante_a_la_alimentacion|Elikaduraren gaineko jarrera]]====
*==== [[Transformaciones_del_contexto_social|Testuinguru sozialean aldaketak]]====
*==== [[Nuevos_equipamientos|Ekipamendu berriak]]====
*==== [[Transiciones_mas_recientes|Oraintsuagoko trantsizioak]]====
 
127 728
ediciones