Cambios

Saltar a: navegación, buscar

Indice Alimentacion domestica en vasconia/eu

1449 bytes eliminados, 10:18 21 feb 2019
m
Texto reemplazado: «\*\[\[(.*)\]\]» por «==== $1 ====»
=== [[Comidas_domesticas_en_dias_laborables|Etxeko janariak lanegunetan]] ===
==== *[[Distribucion_de_las_comidas|Janarien banaketa]] ====
==== *[[Horarios|Ordutegiak]] ====
==== *[[Composicion_de_cada_comida|Jatordu bakoitzaren osaketa]] ====
==== *[[Refecciones_matutinas_Barausia_Gosaria_Amaiketakoa|Goizeko mokaduak: Barausia. Gosaria. Hamaiketakoa]] ====
==== *[[Comida_Bazkaria|Bazkaria]] ====
==== *[[Merienda|Askaria]] ====
==== *[[Cena_Afaria|Afaria]] ====
=== [[Comidas_fuera_del_hogar_pastores_pescadores_y_otros|Etxetik kanpoko jatorduak: artzainak, arrantzaleak eta beste]] ===
=== [[Plegarias_de_bendicion|Bedeinkapen-otoitzak]] ===
==== *[[Formulas_de_bendicion_en_euskera|Bedeinkapen-formulak euskaraz]] ====
==== *[[Formulas_de_bendicion_en_castellano|Bedeinkapen-formulak gaztelaniaz]] ====
==== *[[Recuerdo_de_los_familiares_difuntos|Hildako ahaideen oroitzapena]] ====
==== *[[Oraciones_despues_de_las_comidas|Jatorduen ondorengo otoitzak]] ====
==== *[[Formulas_de_cortesia|Kortesia-formulak]] ====
==== *[[Bendiciones_jocosas|Bedeinkapen barregarriak]] ====
 
=== [[Generalidades|Oinarrizko jakingarriak]] ===
==== *[[Periodicidad_de_la_hornada|Labealdien maiztasuna]] ====
==== *[[Las_harinas|Irinak]] ====
=== [[Preparacion_del_horno_Labasua|Labearen prestakuntza. Labesua]] ===
==== *[[Utensilios_empleados_y_operaciones_efectuadas_en_el_horno_Carga_encendido_y_limpieza_dispersión_y_acumulación_de_las_brasas_barrido_de_la_solera_introducción_y_extracción_de_los_panes|Labean erabiltzen diren tresnak eta operazioak: kargatzea, piztea eta garbitzea, txingarren sakabanaketa eta metaketa, azpiharria erraztatzea, ogiak sartzea eta ateratzea]] ====
==== *[[El_combustible|Errekina]] ====
==== *[[Otros_usos_del_horno|Labearen beste erabilera batzuk]] ====
=== [[El_pan_de_trigo_Ogia|Gari-ogia. Ogia]] ===
==== *[[La_levadura_Azkarria_Origen_conservacion_y_preparacion|Legamia. Hazkarria: Jatorria, kontserbazioa eta prestaketa]] ====
==== *[[Amasamiento_y_elaboracion_de_las_piezas_de_pan_Ogia_ezarri|Orea egitea eta ogi-piezak egitea. Ogia ezarri]] ====
**Oramahaia
**Ogiaren kontserbazioa
==== *[[Agregados_a_la_harina_de_trigo|Gari-irinari egindako gehikuntzak]] ====
**Masaren ohiko osagaiak
**Zikiro-ogia. Zikiro ogia
==== *[[Forma_y_peso_del_pan_Tipos_de_panes|Ogiaren forma eta pisua. Ogi motak]] ====
**Ogia
**Ogia arrautzarekin edo lukainkarekin. Arrautzopila
==== *[[El_pan_en_la_actualidad|Ogia, gaur egun]] ====
=== [[La_harina_de_maiz|Artirina]] ===
==== *[[El_pan_de_maiz_Artoa|Artoa]] ====
**Kontsumo-arloa
**Artoaren kontsumoa
==== *[[El_talo|Taloa]] ====
**Taloaren kontsumoa
**Taloarekin kontsumitzen ziren jakiak
==== *[[El_morokil_y_papillas_similares|Morokila eta antzeko beste ahi batzuk]] ====
=== [[Ritos_y_creencias_asociados_al_pan|Ogiari lotutako errituak eta sinesmenak]] ===
==== *[[Tratamiento_ritual_del_pan_domestico|Etxeko ogiaren tratamendu errituala]] ====
==== *[[El_pan_ofrecido_a_los_mendigos|Eskaleei emandako ogia]] ====
==== *[[Reparto_de_pan_en_la_iglesia|Ogiaren banaketa elizan]] ====
==== *[[El_pan_de_ofrendas_Olata_En_el_funeral_en_la_sepultura_familiar_en_Todos_los_Santos_y_el_Dia_de_Difuntos|Ofrendetako ogia. Olata: hiletan, familiaren hilobian, Domu Santu egunean eta Hildakoen egunean]] ====
 
=== [[Matanza_del_cerdo|Txerri-hiltzea]] ===
==== *[[Engorde|Gizentzea]] ====
==== *[[Tiempo_de_la_matanza_y_creencias_Azeguna|Hilketen garaia eta sinesmenak. Azeguna]] ====
==== *[[Sacrificio_Txerri_hiltzea|Sakrifizioa. Txerri-hiltzea]] ====
==== *[[El_chamuscado|Erreskaldatzea]] ====
==== *[[Vaciamiento|Hustea]] ====
==== *[[Enfriamiento_y_reposo|Hoztea eta uztea]] ====
==== *[[Pesada_y_despiece|Pisatzea eta zatikatzea]] ====
==== *[[Los_embutidos|Hestebeteak]] ====
**Odolkiak: egiteko modua eta motak
**Beste hestebete batzuk: saltxitxak, saltxitxoia, butifarra, basurde-burua, buru-gasna
==== *[[Conservacion_de_otras_partes_del_cerdo|Txerriaren beste atal batzuen kontserbazioa]] ====
**Urdaiazpikoak
**Solomoak, saiheskiak, belarriak, hankak eta muturrak
==== *[[Obsequios_con_ocasion_de_la_matanza|Hiltzearen ondorengo opariak]] ====
==== *[[Transformaciones_en_la_matanza_domestica_del_cerdo|Etxeko txerria hiltzean izandako aldaketak]] ====
=== [[Ovejas_y_corderos_Ardikia|Ardiak eta arkumeak. Ardikia]] ===
==== *[[Sacrificio|Sakrifizioa]] ====
==== *[[Embutidos|Hestebeteak]] ====
=== [[Cabras_y_cabritos|Ahuntzak eta antxumeak]] ===
=== [[Ganado_mayor|Azienda larria]] ===
==== *[[Ganado_vacuno_La_cecina_Arakia|Ganado vacuno. Behi-azienda. Zezina]] ====
==== *[[Caballos|Zaldiak]] ====
=== [[Conejos|Untxiak]] ===
=== [[Aves_domesticas|Etxeko hegaztiak]] ===
==== *[[Gallinas_pollos_capones_y_gallos|Oiloak, oilaskoak, kapoiak eta oilarrak]] ====
==== *[[Pavos|Indioilarrak]] ====
==== *[[Palomas_y_pichones|Usoak eta usakumeak]] ====
==== *[[Patos_y_ocas|Ahateak eta okak]] ====
=== [[Carnes_de_caza|Ehizako okelak]] ===
=== [[La_leche|Esnea]] ===
==== *[[Tipos_consumo_y_comercializacion|Motak, kontsumoa eta komertzializazioa]] ====
**Ardi-esnea
**Asteme-esnea
==== *[[La_leche_perdida|Galdutako esnea]] ====
==== *[[Piedras_rusientes_Esne_arriak|Esne-harriak]] ====
==== *[[La_nata|Esne-gaina]] ====
==== *[[El_calostro_Esne_barria|Esne berria]] ====
=== [[El_queso|Gazta]] ===
==== *[[Los_quesos_en_funcion_del_tipo_de leche|Gaztak, esne motaren arabera]] ====
==== *[[Elaboracion_tradicional_del_queso_de_oveja|Ardi-esnea egiteko modu tradizionala]] ====
**Jeztea
**Gatza gehitzea
==== *[[El_suero_Gazura|Gazura]] ====
==== *[[Maduracion_y_conservacion_de_los_quesos|Gaztak heltzea eta kontserbatzea]] ====
==== *[[Formas_y_tipos_de_queso|Gazta formak eta motak]] ====
==== [[Comercializacion_del_queso|Gaztaren komertzializazioa]] ====
==== *[[Utensilios_empleados_en_la_elaboracion_del_queso|Gazta egiteko erabiltzen diren tresnak]] ====
=== [[Otros_derivados_lacteos|Beste esneki batzuk]] ===
==== *[[Requeson_Zenbera|Zenbera]] ====
==== *[[La_cuajada_Mamia_Gatzatua|Mamia. Gatzatua]] ====
==== *[[Mantequilla|Gurina]] ====
==== *[[Yogur|Jogurta]] ====
 
=== [[Consumo_de_productos_horticolas|Baratzeko produktuen kontsumoa]] ===
==== *[[Legumbres|Lekaleak]] ====
==== *[[Verduras_y_otros_productos_vegetales|Berdurak eta beste produktu begetal batzuk]] ====
=== [[Metodos_domesticos_de_conservacion|Etxeko kontserbazio-metodoak]] ===
==== *[[Desecacion|Lehortzea]] ====
==== *[[Conservacion_con_azucar|Azukrearekin kontserbatzea]] ====
==== *[[Conservacion_en_vinagre|Ozpinetan kontserbatzea]] ====
==== *[[Envasado|Poteratzea]] ====
==== *[[Conservacion_en_frio|Hotzean kontserbatzea]] ====
=== [[Productos_conservados|Kontserbatutako produktuak]] ===
==== *[[Frutas|Frutak]] ====
==== *[[Frutos_secos|Fruitu lehorrak]] ====
==== *[[Legumbres_Conservacion|Lekaleak]] ====
==== *[[Hortalizas|Barazkiak]] ====
=== [[La_congelacion|Izoztea]] ===
==== *[[Legumbres_Congelacion|Lekaleak]] ====
==== *[[Verduras|Barazkiak]] ====
==== *[[Frutas_Congelacion|Frutak]] ====
==== *[[Setas|Perretxikoak]] ====
==== *[[Otros_productos_no_vegetales|Begetalak ez diren beste produktu batzuk]] ====
==== *[[Alimentos_cocinados|Prestatutako elikagaiak]] ====
==== *[[Alimentos_congelados|Izoztutako elikagaiak]] ====
 
=== [[Preparacion_de_huevos|Arrautzen prestaketa]] ===
==== *[[Asados|Egosiak]] ====
==== *[[Cocinados_en_agua|Uretan prestatuak]] ====
==== *[[Cocinados_en_aceite|Oliotan prestatuak]] ====
==== *[[Acompañando_a_otros_ingredientes|Beste osagai batzuen lagungarri]] ====
==== *[[Otras_aplicaciones|Beste aplikazio batzuk]] ====
=== [[Conservacion_de_huevos|Arrautzen kontserbazioa]] ===
==== *[[Conservacion_en_cal|Karetan kontserbatzea]] ====
==== *[[Conservacion_en_sal|Gatzetan kontserbatzea]] ====
==== *[[Otros_procedimientos_de_conservacion|Beste kontserbazio-prozedura batzuk]] ====
 
=== [[Animales_marinos|Itsasoko animaliak]] ===
==== *[[Mariscos|Itsaskiak]] ====
**Moluskuak
**Krustazeoak
==== *[[Pescados|Arrainak]] ====
**Maiz kontsumitutako espezieak
**Gutxitan kontsumitutako espezieak
==== *[[Las_angulas_Pesca_y_preparacion|Angulak: arrantza eta prestaketa]] ====
=== [[Animales_de_agua_dulce|Ur gezako animaliak]] ===
==== *[[Peces_de_rio|Ibaiko arrainak]] ====
==== *[[Crustaceos|Krustazeoak]] ====
==== *[[Las_ranas|Igelak]] ====
 
=== [[Las_setas|Perretxikoak]] ===
==== *[[Toxicidad|Toxikotasuna]] ====
==== *[[Conservacion1|Kontserbazioa]] ====
==== *[[Cultivo_del_champiñón|Txanpiñoiak landatzea]] ====
==== *[[Preparacion_de_las_setas|Perretxikoak prestatzea]] ====
==== *[[Introduccion_de_nuevas_especies|Espezie berriak jasotzea]] ====
==== *[[Recogida|Bilketa]] ====
==== *[[Descripcion_de_especies|Espezieen deskribapena]] ====
**Kontsumo handieneko perretxikoak
=== [[Los_caracoles|Barraskiloak]] ===
==== *[[Variedades_recogidas|Jasotako motak]] ====
==== *[[Epocas_de_recogida|Biltzeko garaiak]] ====
==== *[[Diferentes_actitudes_ante_el_consumo_de_caracoles|Jokabideak barraskiloen kontsumoan]] ====
==== *[[Mantenimiento_de_los_caracoles_recogidos|Bildutako barraskiloak kontserbatzea]] ====
==== *[[Limpieza_de_los_caracoles|Barraskiloak garbitzea]] ====
==== *[[Coccion_de_los_caracoles|Barraskiloak egostea]] ====
==== *[[Preparacion_de_los_caracoles|Barraskiloak prestatzea]] ====
==== *[[Elaboracion_de_caldo_con_el_agua_de_coccion|Egosketako urarekin salda prestatzea]] ====
 
=== [[Carnes|Okelak]] ===
==== *[[Carnes_de_ganado_porcino_Txarrikia|Txerri-aziendaren okelak. Txerrikia]] ====
==== *[[Carnes_de_ganado_ovino_Ardikia|Ardi-aziendaren okelak. Ardikia]] ====
==== *[[Carnes_de_ganado_bovino_Arakia|Behi-aziendaren okelak. Zezina]] ====
=== [[Aves_Egaztiak|Hegaztiak]] ===
=== [[Condimentos|Gozagarriak]] ===
==== *[[Condimentos_vegetales|Gozagarri begetalak]] ====
==== *[[Aceites|Olioak]] ====
==== *[[Condimentos_de_origen_animal|Animaliengandik eratorritako gozagarriak]] ====
==== *[[Otros_condimentos|Beste gozagarri batzuk]] ====
 
=== [[El_vino_Ardoa|Ardoa]] ===
==== *[[Consumo|Kontsumoa]] ====
==== *[[Area_de_produccion_y_clases_de_uva|Produkzio-arloa eta mahats motak]] ====
==== *[[Elaboracion_del_vino|Ardoa egitea]] ====
**Bodega. Mahatsa zapaltzea dolarean
**Ardoaren ontzi-aldatzea
==== *[[Clases_de_vino|Ardo motak]] ====
=== [[Txakolina_El_chacoli|Txakolina]] ===
==== *[[Elaboracion_del_txakoli|Txakolina egitea]] ====
=== [[Sagardoa_La_sidra|Sagardoa]] ===
==== *[[Recogida_de_la_manzana|Sagar-biltzea]] ====
==== *[[El_lagar_Dolara|Dolarea]] ====
==== *[[Elaboracion_de_la_sidra|Sagardoa egitea]] ====
==== *[[Consumo_y_embotellado|Kontsumoa eta botilaratzea]] ====
==== *[[Pitarra|Pitarra]] ====
=== [[La_cerveza|Garagardoa]] ===
=== [[Comidas_ligadas_a_festividades_y_tiempos_del_calendario|Jaiei eta egutegiko aroei lotutako otorduak]] ===
==== *[[El_ciclo_de_la_Navidad|Gabonetako zikloa]] ====
**Elikagaiak oparitzea: kolazioak eta gabonsariak
***Gabon afaria gaur egungo inkesten arabera
==== *[[Postres_navideños_lntxaursaltza_compota_sopa_cana_turrones_y_mazapanes_almendras_garrapiñadas|Gabonetako postreak: intxaur-saltsa, konpota, kapoi-salda, turroiak eta mazapanak, almendra almibarreztatuak]] ====
==== *[[Natividad_Eguberri_Nochevieja_Gabonzar_Año_Nuevo_Urteberri_Dia_de_Reyes_Erregena|Natividad/Eguberri, Nochevieja/Gabonzahar, Año Nuevo/Urteberri, Día de Reyes/Errege Eguna]] ====
=== [[Comidas_del_tiempo_de_Carnaval|Aratusteei lotutako otorduak]] ===
==== *[[Candelaria_Tostadas|Kandelario. Ogi txigortuak]] ====
==== *[[San_Blas_Bendicion_de_alimentos|San Blas. Jakien bedeinkapena]] ====
==== *[[Postulaciones_y_comidas_colectivas|Postulazioak eta otordu kolektiboak]] ====
**Santa Ageda gaua
**Ostegun larderoa. Ostegun Zuri
==== *[[Carnavales_Ihauteriak|Inauteriak]] ====
==== *[[Platos_tradicionales_de_Carnaval|Inauterietako plater tradizionalak]] ====
=== [[Ayunos_y_abstinencias|Barauak eta abstinentziak]] ===
==== *[[Legislacion_ canonica|Legedi kanonikoa]] ====
==== *[[La_alimentacion_en_los_dias_de_ayuno_y_abstinencia|Elikadura, barau eta abstinentzia egunetan]] ====
=== [[Pascua_de_Resurreccion_Pazko_Eguna|Pazko Garizumakoa]] ===
==== *[[Ritos_con_el_pan_y_el_agua|Ogiarekin eta urarekin egindako errituak]] ====
==== *[[La_torta_pascual_Paskopilla_morrokoa_ranzopil|Pazko-opila. Paskopilla, morrokoa, ranzopila]] ====
=== [[Banquetes_domesticos_y_comidas_colectivas_en_las_fiestas_patronales|Etxeko banketeak eta otordu kolektiboak, herriko jaietan]] ===
=== [[Agapes_en_ermitas_y_santuarios|Oturuntzak ermita eta santutegietan]] ===
==== *[[Refaccion_a_la_conclusion_de_la_misa|Mokadua meza-irteeran]] ====
==== *[[Comidas_de_romeria|Erromerietako jatorduak]] ====
==== *[[Bendicion_de_alimentos_en_ermitas|Jakien bedeinkapena ermitetan]] ====
==== *[[Banquetes_de_Cofradias_y_Hermandades|Kofradia eta Ermandadeen banketeak]] ====
=== [[Comidas_al_finalizar_trabajos_colectivos|Jatorduak, lan kolektiboak amaitzean]] ===
==== *[[Txarriboda_Matanza_del_cerdo|Txarriboda]] ====
==== *[[Bizkar_festa_Remate_del_tejado_de_una_casa|Bizkar-festa. Etxe baten teilatuaren errematea]] ====
==== *[[Comidas_de_auzolan_Trabajos_comunitarios|Auzolaneko otorduak. Auzolanak]] ====
==== *[[Comidas_a_la_conclusion_de_trabajos_de_colaboracion|Auzolanen amaierako otorduak]] ====
=== [[Banquetes_en_los_ritos_de_pasaje|Banketeak igarotze-errituetan]] ===
==== *[[Parto_y_nacimiento|Erditzea eta jaiotza]] ====
==== *[[Bautizo|Bataioa]] ====
==== *[[Fiestas_de_cumpleaños_Urtebetetzeak|Urtebetetzeak]] ====
==== *[[Primeras_comuniones|Jaunartzeak]] ====
==== *[[Bodas_Ezteguak|Ezteiak. Ezteguak]] ====
==== *[[Agapes_funerarios|Hiletako oturuntzak]] ====
 
=== [[De_la_monotonia_a_la_diversidad|Monotoniatik aniztasunera]] ===
==== *[[Perdida_de_la_autarquia|Autarkia galtzea]] ====
==== *[[Elaboraciones_domesticas|Etxean egindakoak]] ====
==== *[[Modificaciones_en_la_dieta_cotidiana|Aldaketak jateko ohituretan]] ====
==== *[[Actitudes_ante_a_la_alimentacion|Elikaduraren gaineko jarrera]] ====
==== *[[Transformaciones_del_contexto_social|Testuinguru sozialean aldaketak]] ====
==== *[[Nuevos_equipamientos|Ekipamendu berriak]] ====
==== *[[Transiciones_mas_recientes|Oraintsuagoko trantsizioak]] ====
 
127 728
ediciones