Diferencia entre revisiones de «Presentacion Agricultura en vasconia/eu»

De Atlas Etnográfico de Vasconia
Saltar a: navegación, buscar
m (Texto reemplazado: «{{#bookTitle:Nekazaritza Euskal Herrian | Agricultura_en_vasconia/eu}}» por «{{#bookTitle:Nekazaritza Euskal Herrian|Agricultura_en_vasconia/eu}}»)
 
(No se muestran 56 ediciones intermedias de 2 usuarios)
Línea 1: Línea 1:
 +
__NOTOC__
 +
<languages></languages>
 +
Ikerketa honek nekazaritza tradizionala eta nekazaritza mota horrek XX. mendearen azken hamarkadetatik aurrera izandako aldaketak ditu gai nagusi; aldaketa horiek nekazaritzaren mekanizazio sakona ekarri dute.
  
<languages></languages>
+
Nekazaritzako paisaiak eta landutako lursailen motak lantzen dira. Laboreak beren alderdi ugarietan; nekazaritzako egutegia, lurra prestatzeko modua, ereintza eta giza kontsumorako zein animalien kontsumorako laboreek behar dituzten zainketak, bai eta horiek jasotzeko eta biltegian gordetzeko behar direnak ere. Belarraren eta beste bazka batzuen inguruan garatutako kultura guztia ere lantzen dira, batez ere isurialde atlantikoan, zeinean abeltzaintzak leku nagusia izan duen. Lihoaren eta kalamuaren antzinako laborantzaren berri ere ematen da.
Euskal Herriko Atlas Etnografikoa, seguruenik, gure artean izan den anbiziorik handieneko proiektuetako bat da, bai informazioa batzeko egin duen bilketa-lan izugarriarengatik, bai bildutako informazio horren antolakuntzak erakusten duen sistematizazio eta mailagatik eta liburuitxuran orain arte argitaratu diren emaitza ikusgarriengatik ere. Atlasaren liburukiak eskutan hartzen dituen edonor konturatuko da, zabaldu orduko, zenbaterainoko lana eta ahalegina dagoen paragrafo bakoitzean, eta nolako indarrez garamatzan orrialde bakoitzak gure hurbileko bizimoduaren historia eta dokumentazioa jasotzera.
 
  
Horren adibide argia da, irakurle, eskuartean duzun obra hau, Euskal Herriko nekazaritzak, bizi-modu eta ogibide modura, gure herrian izan duen eta dituen ohitura, jokabide eta jakintzaren berri ematen diguna. Bere aurkibidearen azaleko errepasoak hainbat informazio ematen digu Atlas Etnografikoaren emaitza berri honek duen anbizioaz eta neurriaz. Bere orrialdeetan murgiltzeak, berriz, testigantza bizia ekarriko digu begietara, ahoz aho eta esperientziaz jasotako ondareaz, eta azken urte hauetan jardun honek gure lurraldeetan izan duen bilakaeraz.
+
Beste bloke bat fruta-arbolek osatzen dute, eta, bereziki, olibondoaren eta mahatsondoaren laborantzak, hain garrantzitsuak isurialde mediterraneoan, eta olioaren eta ardoaren ekoizpenak.
  
Nekazaritzari eskainitako ale berri honekin, Euskal Herriko Atlas Etnografikoak bere zortzigarren urratsa eman du. Joan den mendean On Joxe Miel Barandiaranek informazioa batzeko landu zuen metodologiak, antolatu zituen Etniker lantaldeek eta amestu zuen Atlas Etnografikoak honaino ekarri gaituzte, elikaduran, erritoetan, jokoetan, etxean, familian, abeltzaintzan, artzaintzan edo herri medikuntzan barrena egindako bidaia luze baten emaitza gisa. Gure etniaren gaineko ikerketa osatzeko falta diren pausoek gure ondarea bere luze-zabalean ezagutzeko behar dugun bidelaguna eskainiko digute hurrengo liburukietan. Eta seguru urte asko pasa baino lehen argazki osoagoa izango dugula Euskal Herriko Atlas Etnografikoaren bitartez gizakiak euskal lurraldeetan nolako bizimodua eta ohiturak izan dituen ezagutzeko. Baita ondorengoei uzteko ere.
+
Lurra lantzeko tresnak eta lanabesak ere lantzen dira, neurtzeko unitateak, gizakien esku-lana zein animaliena uztartzen dituen lan-indarra, gurdia eta beste garraio mota batzuk. Mekanizazio gero eta handiagoa ere lantzen da.
<p style="text-align: right;"><span style="font-size:smaller;">'''Bingen Zupiria'''<br/> Eusko Jaurlaritzako Kutura eta Hizkuntza Politikako sailburua</span></p>
 
{{DISPLAYTITLE: Aurkezpena}}
 
  
Contenidos de la Presentación:
+
Norberarentzako aprobetxamendua eta nekazaritzako merkataritza lantzen da, bai eta jabetza-erregimena ere. Azkenik, laboreak babesteko praktikatutako sineskeriak eta errituak lantzen dira.
<div class="subindice">
 
=== [[Prologo_Agricultura_en_vasconia/eu|Berbaurrea]] ===
 
  
=== [[Prefacio_Agricultura_en_vasconia/eu|Atarikoa (2)]] ===
+
<div align="center"><nowiki>* * *</nowiki></div>&nbsp;
  
=== [[Introduccion_Agricultura_en_vasconia/eu|Sarrera]] ===
+
58 herritan egindako landa lana (Araba: 13; Bizkaia: 13; Gipuzkoa: 7; Nafarroa: 20; Euskal Herri kontinentala: 5). 2002 eta 2003an egindako ikerketa kanpainak. Liburukiaren argitalpena: 2017.
 +
<div class="subindice">
 +
== [[Introduccion_Agricultura_en_vasconia/eu|Sarrera]] ==
  
=== [[El_medio_natural_y_humano_Agricultura_en_vasconia|Ingurune naturala eta giza ingurunea]] ===
+
<div style="margin-left:0cm;"></div>
  
=== [[Consideraciones_generales_sobre_la_agricultura_Agricultura_en_vasconia/eu|Nekazaritzari buruz oro har kontuan hartu beharrekoak]] ===
+
== [[Consideraciones_generales_sobre_la_agricultura_Agricultura_en_vasconia/eu|Nekazaritzari buruz oro har kontuan hartu beharrekoak]] ==
</div>
+
{{DISPLAYTITLE: Aurkezpena}} {{#bookTitle:Nekazaritza Euskal Herrian|Agricultura_en_vasconia/eu}}
{{#bookTitle:Nekazaritza Euskal Herrian | Agricultura_en_vasconia}}
 

Revisión actual del 07:48 25 jun 2019

Otros idiomas:
Inglés • ‎Español • ‎Euskera • ‎Francés

Ikerketa honek nekazaritza tradizionala eta nekazaritza mota horrek XX. mendearen azken hamarkadetatik aurrera izandako aldaketak ditu gai nagusi; aldaketa horiek nekazaritzaren mekanizazio sakona ekarri dute.

Nekazaritzako paisaiak eta landutako lursailen motak lantzen dira. Laboreak beren alderdi ugarietan; nekazaritzako egutegia, lurra prestatzeko modua, ereintza eta giza kontsumorako zein animalien kontsumorako laboreek behar dituzten zainketak, bai eta horiek jasotzeko eta biltegian gordetzeko behar direnak ere. Belarraren eta beste bazka batzuen inguruan garatutako kultura guztia ere lantzen dira, batez ere isurialde atlantikoan, zeinean abeltzaintzak leku nagusia izan duen. Lihoaren eta kalamuaren antzinako laborantzaren berri ere ematen da.

Beste bloke bat fruta-arbolek osatzen dute, eta, bereziki, olibondoaren eta mahatsondoaren laborantzak, hain garrantzitsuak isurialde mediterraneoan, eta olioaren eta ardoaren ekoizpenak.

Lurra lantzeko tresnak eta lanabesak ere lantzen dira, neurtzeko unitateak, gizakien esku-lana zein animaliena uztartzen dituen lan-indarra, gurdia eta beste garraio mota batzuk. Mekanizazio gero eta handiagoa ere lantzen da.

Norberarentzako aprobetxamendua eta nekazaritzako merkataritza lantzen da, bai eta jabetza-erregimena ere. Azkenik, laboreak babesteko praktikatutako sineskeriak eta errituak lantzen dira.

* * *
 

58 herritan egindako landa lana (Araba: 13; Bizkaia: 13; Gipuzkoa: 7; Nafarroa: 20; Euskal Herri kontinentala: 5). 2002 eta 2003an egindako ikerketa kanpainak. Liburukiaren argitalpena: 2017.