Diferencia entre revisiones de «Indice Alimentacion domestica en vasconia/en»

De Atlas Etnográfico de Vasconia
Saltar a: navegación, buscar
 
Línea 1: Línea 1:
  
 
<languages></languages>
 
<languages></languages>
== I. ORGANISING FOOD INTAKE ==
+
== I. [[ORGANIZACION_DE_LA_INGESTA_OTORDUAK/en|ORGANISING FOOD INTAKE]] ==
  
=== [[Comidas_domesticas_en_dias_laborables|Household meals on working days]] ===
+
=== [[#Comidas_domesticas_en_dias_laborables|Household meals on working days]] ===
  
*[[Distribucion_de_las_comidas|Distribution of the meals]]
+
==== [[#Distribucion_de_las_comidas|Distribution of the meals]] ====
  
*[[Horarios|Times ]]
+
==== [[#Horarios|Times]] ====
  
*[[Composicion_de_cada_comida|Composition of each meal]]
+
==== [[#Composicion_de_cada_comida|Composition of each meal]] ====
  
*[[Refecciones_matutinas_Barausia_Gosaria_Amaiketakoa|Morning refreshments]]
+
==== [[#Refecciones_matutinas_Barausia_Gosaria_Amaiketakoa|Morning refreshments]] ====
  
*[[Comida_Bazkaria|Lunch]]
+
==== [[#Comida_Bazkaria|Lunch]] ====
  
*[[Merienda|Afternoon snack]]
+
==== [[#Merienda|Afternoon snack]] ====
  
*[[Cena_Afaria|Dinner]]
+
==== [[#Cena_Afaria|Dinner]] ====
  
=== [[Comidas_fuera_del_hogar_pastores_pescadores_y_otros|Meals outside the home: shepherds, fishermen and others]] ===
+
=== [[#Comidas_fuera_del_hogar_pastores_pescadores_y_otros|Meals outside the home: shepherds, fishermen and others]] ===
  
=== [[Comidas_de_domingo|Sunday meals]] ===
+
=== [[#Comidas_de_domingo|Sunday meals]] ===
  
=== [[Secuencia_de_los_diversos_platos|Secuencia de los diversos platos]] ===
+
=== [[#Secuencia_de_los_diversos_platos|Sequence of the different dishes]] ===
  
=== [[Colocacion_de_los_comensales|Colocación de los comensales]] ===
+
=== [[#Colocacion_de_los_comensales|Seating arrangements]] ===
  
=== [[La_mesa|La mesa]] ===
+
=== [[#La_mesa|The table]] ===
  
=== [[Del_plato_comun_al_plato_individual|Del plato común al plato individual]] ===
+
=== [[#Del_plato_comun_al_plato_individual|From the communal dish to the individual plate]] ===
  
=== [[Los_cubiertos|Los cubiertos]] ===
+
=== [[#Los_cubiertos|Cutlery]] ===
&emsp;
+
&ensp;
  
== II. PLEGARIAS EN LA MESA FAMILIAR ==
+
== II. [[PLEGARIAS_EN_LA_MESA_FAMILIAR/en|PRAYING AT FAMILY MEALTIMES]] ==
  
=== [[Vigencia_de_la_bendicion|Vigencia de la bendición]] ===
+
=== [[#Vigencia_de_la_bendicion|Effect of the blessing]] ===
  
=== [[Oraciones_familiares|Oraciones familiares]] ===
+
=== [[#Oraciones_familiares|Family prayers]] ===
  
=== [[El_rito_de_la_bendicion_de_la_mesa|El rito de la bendición de la mesa]] ===
+
=== [[#El_rito_de_la_bendicion_de_la_mesa|Rite of blessing the table]] ===
  
=== [[Plegarias_de_bendicion|Plegarias de bendición]] ===
+
=== [[#Plegarias_de_bendicion|Blessing prayers]] ===
  
*[[Formulas_de_bendicion_en_euskera|Fórmulas de bendición en euskera]]
+
==== [[#Formulas_de_bendicion_en_euskera|Blessing formulas in Basque]] ====
  
*[[Formulas_de_bendicion_en_castellano|Fórmulas de bendición en castellano]]
+
==== [[#Formulas_de_bendicion_en_castellano|Blessing formulas in Spanish]] ====
  
*[[Recuerdo_de_los_familiares_difuntos|Recuerdo de los familiares difuntos]]
+
==== [[#Recuerdo_de_los_familiares_difuntos|Remembering dead relatives]] ====
  
*[[Oraciones_despues_de_las_comidas|Oraciones después de las comidas]]
+
==== [[#Oraciones_despues_de_las_comidas|Prayers after meals]] ====
  
*[[Formulas_de_cortesia|Fórmulas de cortesía]]
+
==== [[#Formulas_de_cortesia|Polite forms of address]] ====
  
*[[Bendiciones_jocosas|Bendiciones jocosas]]
+
==== [[#Bendiciones_jocosas|Tongue-in-cheek blessings]] ====
&emsp;
+
&ensp;
  
== III. LA ELABORACIÓN TRADICIONAL DEL PAN ==
+
== III. [[LA_ELABORACION_TRADICIONAL_DEL_PAN/en|TRADITIONAL BREAD MAKING]] ==
  
=== [[Generalidades|Generalidades]] ===
+
=== [[#Generalidades|General points]] ===
  
*[[Periodicidad_de_la_hornada|Periodicidad de la hornada]]
+
==== [[#Periodicidad_de_la_hornada|Frequency of the batch bakes]] ====
  
*[[Las_harinas|Las harinas]]
+
==== [[#Las_harinas|The flours]] ====
  
=== [[Preparacion_del_horno_Labasua|Preparación del horno. Labasua]] ===
+
=== [[#Preparacion_del_horno_Labasua|Preparing the oven]] ===
  
*[[Utensilios_empleados_y_operaciones_efectuadas_en_el_horno_Carga_encendido_y_limpieza_dispersión_y_acumulación_de_las_brasas_barrido_de_la_solera_introducción_y_extracción_de_los_panes|Utensilios empleados y operaciones efectuadas en el horno: Carga, encendido y limpieza, dispersión y acumulación de las brasas, barrido de la solera, introducción y extracción de los panes]]
+
<div class="mw-translate-fuzzy">
 +
==== [[#Utensilios_empleados_y_operaciones_efectuadas_en_el_horno_Carga_encendido_y_limpieza_dispersión_y_acumulación_de_las_brasas_barrido_de_la_solera_introducción_y_extracción_de_los_panes|Utensils used and operations carried out in the oven: Fuelling, lighting and cleaning spreading and building up the embers, sweeping the floor, loading and removing the loaves]] ====
 +
</div>
  
*[[El_combustible|El combustible]]
+
==== [[#El_combustible|The fuel]] ====
  
*[[Otros_usos_del_horno|Otros usos del horno]]
+
==== [[#Otros_usos_del_horno|Other uses of the oven]] ====
  
=== [[El_pan_de_trigo_Ogia|El pan de trigo. Ogia]] ===
+
=== [[#El_pan_de_trigo_Ogia|Wheat bread]] ===
  
*[[La_levadura_Azkarria_Origen_conservacion_y_preparacion|La levadura. Azkarria: Origen, conservación y preparación]]
+
==== [[#La_levadura_Azkarria_Origen_conservacion_y_preparacion|Yeast: Source, storage and preparation]] ====
  
*[[Amasamiento_y_elaboracion_de_las_piezas_de_pan_Ogia_ezarri|Amasamiento y elaboración de las piezas de pan. Ogia ezarri]]
+
==== [[#Amasamiento_y_elaboracion_de_las_piezas_de_pan_Ogia_ezarri|Kneading and preparing the individual loaves]] ====
  
**La artesa
+
**The trough
**Limpieza de la artesa
+
**Cleaning the trough
**Tamizado de la harina. Irina eralki
+
**Sieving the flour
**Amasamiento
+
**Kneading
**Fermentación. Ogia jagi
+
**Fermentation
**Segundo amasamiento
+
**Second kneading
**Fraccionamiento de la masa y modelado de las piezas
+
**Dividing up the dough and shaping the loaves
**Cocción. ogia erre
+
**Baking
**Conservación del pan
+
**Storing the bread
  
*[[Agregados_a_la_harina_de_trigo|Agregados a la harina de trigo]]
+
==== [[#Agregados_a_la_harina_de_trigo|Additions to the wheat flour]] ====
  
**Ingradientes habituales de la masa
+
**Usual dough ingredients
**Adición de patata cocida
+
**Adding boiled potato
**Productos para la elaboración de panes dulces
+
**Product to make sweet rolls
**Otras harinas: cebada y centeno
+
**Other flours: barley and rye
**El pan de centeno. Zikiro ogia
+
**Rye bread
  
*[[Forma_y_peso_del_pan_Tipos_de_panes|Forma y peso del pan. Tipos de panes]]
+
==== [[#Forma_y_peso_del_pan_Tipos_de_panes|Shape and weight of the bread. Types of bread]] ====
  
**El pan. Ogia
+
**Bread loaf
**La torta. Pamitxa
+
**Torta (Flatbread)
**El pan integral. Tremesa
+
**Wholemeal bread
**Panes dulces
+
**Sweet rolls
**Panes para niños
+
**Rolls for children
**Pan con huevo o chorizo. Arrautz opila
+
**Bread with egg or chorizo sausage
  
*[[El_pan_en_la_actualidad|El pan en la actualidad]]
+
==== [[#El_pan_en_la_actualidad|The bread today]] ====
  
=== [[La_harina_de_maiz|La harina de maíz]] ===
+
=== [[#La_harina_de_maiz|Corn flour]] ===
  
*[[El_pan_de_maiz_Artoa|El pan de maíz. Artoa]]
+
==== [[#El_pan_de_maiz_Artoa|Cornbread]] ====
  
**Area de consumo
+
**Area eaten
**Nombres y formas del pan de maíz
+
**Cornbread names and shapes
**La levadura
+
**Yeast
**Elaboración del pan de maíz
+
**Preparing cornbread
**Cocción del pan de maíz
+
**Baking cornbread
**Consumo del pan de maíz
+
**Eating the cornbread
  
*[[El_talo|El talo]]
+
==== [[#El_talo|''Talo'' (Corn flatbread)]] ====
  
**Consumo de talo
+
**Eating ''talo''
**Elaboración del talo
+
**Preparing ''talo''
**Utensilios para la cocción y tostado del talo
+
**Utensils to bake and toast ''talo''
**Alimentos que se consumían con talo
+
**Food eaten with ''talo''
  
*[[El_morokil_y_papillas_similares|El morokil y papillas similares]]
+
==== [[#El_morokil_y_papillas_similares|''Morokil'' (Corn porridge) and similar cereal porridges]] ====
  
=== [[Ritos_y_creencias_asociados_al_pan|Ritos y creencias asociados al pan]] ===
+
=== [[#Ritos_y_creencias_asociados_al_pan|Rites and beliefs associated with bread]] ===
  
*[[Tratamiento_ritual_del_pan_domestico|Tratamiento ritual del pan doméstico]]
+
==== [[#Tratamiento_ritual_del_pan_domestico|Ritual treatment of household bread]] ====
  
*[[El_pan_ofrecido_a_los_mendigos|El pan ofrecido a los mendigos]]
+
==== [[#El_pan_ofrecido_a_los_mendigos|The bread offered to beggars]] ====
  
*[[Reparto_de_pan_en_la_iglesia|Reparto de pan en la iglesia]]
+
==== [[#Reparto_de_pan_en_la_iglesia|Bread handed out at church]] ====
  
*[[El_pan_de_ofrendas_Olata_En_el_funeral_en_la_sepultura_familiar_en_Todos_los_Santos_y_el_Dia_de_Difuntos|El pan de ofrendas. Olata: En el funeral, en la sepultura familiar, en Todos los Santos y el Día de Difuntos]]
+
==== [[#El_pan_de_ofrendas_Olata_En_el_funeral_en_la_sepultura_familiar_en_Todos_los_Santos_y_el_Dia_de_Difuntos|Offertory bread: During the funeral, at the family grave, on All Saints  and All Souls']] ====
&emsp;
+
&ensp;
  
== IV. MATANZA DOMÉSTICA DE ANIMALES ==
+
== IV. [[MATANZA_DOMESTICA_DE_ANIMALES/en|DOMESTIC SLAUGHTERING OF ANIMALS]] ==
  
=== [[Matanza_del_cerdo|Matanza del cerdo]] ===
+
=== [[#Matanza_del_cerdo|Pig slaughtering]] ===
  
*[[Engorde|Engorde]]
+
==== [[#Engorde|Fattening]] ====
  
*[[Tiempo_de_la_matanza_y_creencias_Azeguna|Tiempo de la matanza y creencias. Azeguna]]
+
==== [[#Tiempo_de_la_matanza_y_creencias_Azeguna|Timing of the slaughter and beliefs]] ====
  
*[[Sacrificio_Txerri_hiltzea|Sacrificio. Txerri-hiltzea]]
+
==== [[#Sacrificio_Txerri_hiltzea|Slaughter]] ====
  
*[[El_chamuscado|El chamuscado]]
+
==== [[#El_chamuscado|Carcass singeing]] ====
  
*[[Vaciamiento|Vaciamiento]]
+
==== [[#Vaciamiento|Gutting]] ====
  
*[[Enfriamiento_y_reposo|Enfriamiento y reposo]]
+
==== [[#Enfriamiento_y_reposo|Cooling and resting]] ====
  
*[[Pesada_y_despiece|Pesada y despiece]]
+
==== [[#Pesada_y_despiece|Weighing and jointing]] ====
  
*[[Los_embutidos|Los embutidos]]
+
==== [[#Los_embutidos|Cured meats]] ====
  
**Las morcillas. Odolkiak: Elaboración y variedades
+
**Black puddings: Preparation and varieties
**Los chorizos. Lukainkak: Elaboración, clases y secado
+
**Chorizo sausages: Preparation, classes and drying
**Otros embutidos: Salchichas, salchichón, butifarra, cabeza de jabalí, buru-gasna
+
**Other cured meats: Sausages, salcichón (cured sausage), butifarra (blood sausage), boar's head (brawn)
  
*[[Conservacion_de_otras_partes_del_cerdo|Conservación de otras partes del cerdo]]
+
==== [[#Conservacion_de_otras_partes_del_cerdo|Preserving others parts of the pig]] ====
  
**Jamones
+
**Hams
**Tocino
+
**Bacon
**Lomos, costillas, orejas, patas y morros
+
**Loins, ribs, ears, legs and snouts
  
*[[Obsequios_con_ocasion_de_la_matanza|Obsequios con ocasión de la matanza]]
+
==== [[#Obsequios_con_ocasion_de_la_matanza|Gifts at slaughter time]] ====
  
*[[Transformaciones_en_la_matanza_domestica_del_cerdo|Transformaciones en la matanza doméstica del cerdo]]
+
==== [[#Transformaciones_en_la_matanza_domestica_del_cerdo|Changes in the domestic slaughtering of the pig]] ====
  
=== [[Ovejas_y_corderos_Ardikia|Ovejas y corderos. Ardikia]] ===
+
=== [[#Ovejas_y_corderos_Ardikia|Ewes and lambs]] ===
  
*[[Sacrificio|Sacrificio]]
+
==== [[#Sacrificio|Slaughter]] ====
  
*[[Embutidos|Embutidos]]
+
==== [[#Embutidos|Cured meats]] ====
  
=== [[Cabras_y_cabritos|Cabras y cabritos]] ===
+
=== [[#Cabras_y_cabritos|Nanny goats and kids]] ===
  
=== [[Ganado_mayor|Ganado mayor]] ===
+
=== [[#Ganado_mayor|Large livestock]] ===
  
*[[Ganado_vacuno_La_cecina_Arakia|Ganado vacuno. La cecina. Arakia]]
+
==== [[#Ganado_vacuno_La_cecina_Arakia|Cattle. ''Cecina'' (Cured, air-dried beef)]] ====
  
*[[Caballos|Caballos]]
+
==== [[#Caballos|Horses]] ====
  
=== [[Conejos|Conejos]] ===
+
=== [[#Conejos|Rabbits]] ===
  
=== [[Aves_domesticas|Aves domésticas]] ===
+
=== [[#Aves_domesticas|Poultry]] ===
  
*[[Gallinas_pollos_capones_y_gallos|Gallinas, pollos, capones y gallos]]
+
==== [[#Gallinas_pollos_capones_y_gallos|Hens, chickens, capons and cockerels]] ====
  
*[[Pavos|Pavos]]
+
==== [[#Pavos|Turkeys]] ====
  
*[[Palomas_y_pichones|Palomas y pichones]]
+
==== [[#Palomas_y_pichones|Doves and pigeons]] ====
  
*[[Patos_y_ocas|Patos y ocas]]
+
==== [[#Patos_y_ocas|Ducks and geese]] ====
  
=== [[Carnes_de_caza|Carnes de caza]] ===
+
=== [[#Carnes_de_caza|Game]] ===
&emsp;
+
&ensp;
  
== V. LA LECHE Y SUS DERIVADOS ==
+
== V. [[LA_LECHE_Y_SUS_DERIVADOS/en|MILK AND DAIRY PRODUCTS]] ==
  
=== [[La_leche|La leche]] ===
+
=== [[#La_leche|Milk]] ===
  
*[[Tipos_consumo_y_comercializacion|Tipos, consumo y comercialización]]
+
==== [[#Tipos_consumo_y_comercializacion|Types, consumption and marketing]] ====
  
**Leche de oveja
+
**Ewe's milk
**Leche de vaca
+
**Cow's milk
**Leche de cabra
+
**Goat's milk
**Leche de burra
+
**Ass's milk
  
*[[La_leche_perdida|La leche perdida]]
+
==== [[#La_leche_perdida|Spoiled milk]] ====
  
*[[Piedras_rusientes_Esne_arriak|Piedras rusientes. Esne-arriak]]
+
==== [[#Piedras_rusientes_Esne_arriak|Hot stones]] ====
  
*[[La_nata|La nata]]
+
==== [[#La_nata|Cream]] ====
  
*[[El_calostro_Esne_barria|El calostro. Esne barria]]
+
==== [[#El_calostro_Esne_barria|Colostrum]] ====
  
=== [[El_queso|El queso]] ===
+
=== [[#El_queso|Cheese]] ===
  
*[[Los_quesos_en_funcion_del_tipo_de leche|Los quesos en función del tipo de leche]]
+
==== [[#Los_quesos_en_funcion_del_tipo_de leche|The cheeses depending on the type of milk]] ====
  
*[[Elaboracion_tradicional_del_queso_de_oveja|Elaboración tradicional del queso de oveja]]
+
==== [[#Elaboracion_tradicional_del_queso_de_oveja|Traditional methods for making ewe's cheese]] ====
  
**Ordeño
+
**Milking
**Filtración de la leche
+
**Filtering the milk
**Coagulación de la leche
+
**Coagulating the milk
**Batido de la cuajada
+
**Beating the curds
**Modelado de la cuajada
+
**Shaping the curds
**Prensado
+
**Pressing
**Adición de la sal
+
**Adding salt
  
*[[El_suero_Gazura|El suero. Gazura]]
+
==== [[#El_suero_Gazura|Whey]] ====
  
*[[Maduracion_y_conservacion_de_los_quesos|Maduración y conservación de los quesos]]
+
==== [[#Maduracion_y_conservacion_de_los_quesos|Maturing and storing the cheeses]] ====
  
*[[Formas_y_tipos_de_queso|Formas y tipos de queso]]
+
==== [[#Formas_y_tipos_de_queso|Shapes and types of cheese]] ====
  
*[[Comercializacion_del_queso|Comercialización del queso]]
+
==== [[#Comercializacion_del_queso|Marketing the cheese]] ====
  
*[[Utensilios_empleados_en_la_elaboracion_del_queso|Utensilios empleados en la elaboración del queso]]
+
==== [[#Utensilios_empleados_en_la_elaboracion_del_queso|Utensils used to make the cheese]] ====
  
=== [[Otros_derivados_lacteos|Otros derivados lácteos]] ===
+
=== [[#Otros_derivados_lacteos|Other dairy products]] ===
  
*[[Requeson_Zenbera|Requesón. Zenbera]]
+
==== [[#Requeson_Zenbera|Curd cheese]] ====
  
*[[La_cuajada_Mamia_Gatzatua|La cuajada. Mamia. Gatzatua]]
+
==== [[#La_cuajada_Mamia_Gatzatua|Junket]] ====
  
*[[Mantequilla|Mantequilla]]
+
==== [[#Mantequilla|Butter]] ====
  
*[[Yogur|Yogur]]
+
==== [[#Yogur|Yoghurt]] ====
&emsp;
+
&ensp;
  
== VI. CONSUMO Y CONSERVACIÓN DE PRODUCTOS VEGETALES ==
+
== VI. [[CONSUMO_Y_CONSERVACION_DE_PRODUCTOS_VEGETALES/en|CONSUMING AND PRESERVING VEGETABLE PRODUCTS]] ==
  
=== [[Consumo_de_productos_horticolas|Consumo de productos hortícolas]] ===
+
=== [[#Consumo_de_productos_horticolas|Consumption of horticultural products]] ===
  
*[[Legumbres|Legumbres]]
+
==== [[#Legumbres|Pulses and beans]] ====
  
*[[Verduras_y_otros_productos_vegetales|Verduras y otros productos vegetales]]
+
==== [[#Verduras_y_otros_productos_vegetales|Leafy vegetables and other vegetable products]] ====
  
=== [[Metodos_domesticos_de_conservacion|Métodos domésticos de conservación]] ===
+
=== [[#Metodos_domesticos_de_conservacion|Domestic preserving methods]] ===
  
*[[Desecacion|Desecación]]
+
==== [[#Desecacion|Drying]] ====
  
*[[Conservacion_con_azucar|Conservación con azúcar]]
+
==== [[#Conservacion_con_azucar|Preserving using sugar]] ====
  
*[[Conservacion_en_vinagre|Conservación en vinagre]]
+
==== [[#Conservacion_en_vinagre|Preserving in vinegar]] ====
  
*[[Envasado|Envasado]]
+
==== [[#Envasado|Bottling and canning]] ====
  
*[[Conservacion_en_frio|Conservación en frío]]
+
==== [[#Conservacion_en_frio|Cold preservation]] ====
  
=== [[Productos_conservados|Productos conservados]] ===
+
=== [[#Productos_conservados|Preserved products]] ===
  
*[[Frutas|Frutas]]
+
==== [[#Frutas|Fruit]] ====
  
*[[Frutos_secos|Frutos secos]]
+
==== [[#Frutos_secos|Dried fruit and nuts]] ====
  
*[[Legumbres|Legumbres]]
+
==== [[#Legumbres_Conservacion|Pulses and beans]] ====
  
*[[Hortalizas|Hortalizas]]
+
==== [[#Hortalizas|Vegetables]] ====
  
=== [[La_congelacion|La congelación]] ===
+
=== [[#La_congelacion|Freezing]] ===
  
*[[Legumbres|Legumbres]]
+
==== [[#Legumbres_Congelacion|Pulses and beans]] ====
  
*[[Verduras|Verduras]]
+
==== [[#Verduras|Leafy vegetables]] ====
  
*[[Frutas|Frutas]]
+
==== [[#Frutas_Congelacion|Fruit]] ====
  
*[[Setas|Setas]]
+
==== [[#Setas|Mushroom]] ====
  
*[[Otros_productos_no_vegetales|Otros productos no vegetales]]
+
==== [[#Otros_productos_no_vegetales|Other non-plant products]] ====
  
*[[Alimentos_cocinados|Alimentos cocinados]]
+
==== [[#Alimentos_cocinados|Cooked food]] ====
  
*[[Alimentos_congelados|Alimentos congelados]]
+
==== [[#Alimentos_congelados|Frozen food]] ====
&emsp;
+
&ensp;
  
== VII. PREPARACIÓN Y CONSERVACIÓN DE HUEVOS ==
+
== VII. [[PREPARACION_Y_CONSERVACION_DE_HUEVOS/en|PREPARING AND PRESERVING EGGS]] ==
  
=== [[Preparacion_de_huevos|Preparación de huevos]] ===
+
=== [[#Preparacion_de_huevos|Preparing eggs]] ===
  
*[[Asados|Asados]]
+
==== [[#Asados|Baked]] ====
  
*[[Cocinados_en_agua|Cocinados en agua]]
+
==== [[#Cocinados_en_agua|Cooked in water]] ====
  
*[[Cocinados_en_aceite|Cocinados en aceite]]
+
==== [[#Cocinados_en_aceite|Cooked in oil]] ====
  
*[[Acompañando_a_otros_ingredientes|Acompañando a otros ingredientes]]
+
==== [[#Acompañando_a_otros_ingredientes|Added to other ingredients]] ====
  
*[[Otras_aplicaciones|Otras aplicaciones]]
+
==== [[#Otras_aplicaciones|Other applications]] ====
  
=== [[Conservacion_de_huevos|Conservación de huevos]] ===
+
=== [[#Conservacion_de_huevos|Preserving eggs]] ===
  
*[[Conservacion_en_cal|Conservación en cal]]
+
==== [[#Conservacion_en_cal|Preserving in lime]] ====
  
*[[Conservación_en_sal|Conservación en sal]]
+
==== [[#Conservacion_en_sal|Preserving in salt]] ====
  
*[[Otros_procedimientos_de_conservacion|Otros procedimientos de conservación]]
+
==== [[#Otros_procedimientos_de_conservacion|Other preserving procedures ]] ====
&emsp;
+
&ensp;
  
== VIII. CONSUMO DE ANIMALES ACUÁTICOS ==
+
== VIII. [[CONSUMO_DE_ANIMALES_ACUATICOS/en|EATING AQUATIC LIFE]] ==
  
=== [[Animales_marinos|Animales marinos]] ===
+
=== [[#Animales_marinos|Marine life]] ===
  
*[[Mariscos|Mariscos]]
+
==== [[#Mariscos|Shellfish]] ====
  
**Moluscos
+
**Molluscs
**Crustáceos
+
**Crustaceans
  
*[[Pescados|Pescados]]
+
==== [[#Pescados|Fish]] ====
  
**Especies de consumo frecuente
+
**Most frequently eaten species
**Especies de consumo más restringido
+
**Species eaten less frequently
  
*[[Las_angulas_Pesca_y_preparacion|Las angulas: Pesca y preparación]]
+
==== [[#Las_angulas_Pesca_y_preparacion|Elvers: Fishing and preparation]] ====
  
=== [[Animales_de_agua_dulce|Animales de agua dulce]] ===
+
=== [[#Animales_de_agua_dulce|Fresh water life]] ===
  
*[[Peces_de_rio|Peces de río]]
+
==== [[#Peces_de_rio|River fish]] ====
  
*[[Crustaceos|Crustáceos]]
+
==== [[#Crustaceos|Crustaceans]] ====
  
*[[Las_ranas|Las ranas]]
+
==== [[#Las_ranas|Frogs]] ====
&emsp;
+
&ensp;
  
== IX. CONSUMO DE SETAS Y CARACOLES ==
+
== IX. [[CONSUMO_DE_SETAS_Y_CARACOLES/en|EATING MUSHROOMS AND SNAILS]] ==
  
=== [[Las_setas|Las setas]] ===
+
=== [[#Las_setas|Mushrooms]] ===
  
*[[Toxicidad|Toxicidad]]
+
==== [[#Toxicidad|Toxicity]] ====
  
*[[Conservacion|Conservación]]
+
==== [[#Conservacion1|Preserving]] ====
  
*[[Cultivo_del_champiñón|Cultivo del champiñón]]
+
==== [[#Cultivo_del_champiñón|Growing button mushrooms]] ====
  
*[[Preparacion_de_las_setas|Preparación de las setas]]
+
==== [[#Preparacion_de_las_setas|Preparing mushrooms]] ====
  
*[[Introduccion_de_nuevas_especies|Introducción de nuevas especies]]
+
==== [[#Introduccion_de_nuevas_especies|Introducing new species]] ====
  
*[[Recogida|Recogida]]
+
==== [[#Recogida|Harvesting]] ====
  
*[[Descripcion_de_especies|Descripción de especies]]
+
==== [[#Descripcion_de_especies|Species description]] ====
  
**Setas más consumidas
+
**Most consumed mushrooms
**Especies de consumo restringido
+
**Restricted consumption species
**Setas sin determinar
+
**Unspecified mushrooms
  
=== [[Los_caracoles|Los caracoles]] ===
+
=== [[#Los_caracoles|Snails]] ===
  
*[[Variedades_recogidas|Variedades recogidas]]
+
==== [[#Variedades_recogidas|Varieties harvested]] ====
  
*[[Epocas_de_recogida|Epocas de recogida]]
+
==== [[#Epocas_de_recogida|Harvest periods]] ====
  
*[[Diferentes_actitudes_ante_el_consumo_de_caracoles|Diferentes actitudes ante el consumo de caracoles]]
+
==== [[#Diferentes_actitudes_ante_el_consumo_de_caracoles|Different attitudes to eating snails]] ====
  
*[[Mantenimiento_de_los_caracoles_recogidos|Mantenimiento de los caracoles recogidos]]
+
==== [[#Mantenimiento_de_los_caracoles_recogidos|Keeping the harvested snails]] ====
  
*[[Limpieza_de_los_caracoles|Limpieza de los caracoles]]
+
==== [[#Limpieza_de_los_caracoles|Cleaning the snails]] ====
  
*[[Coccion_de_los_caracoles|Cocción de los caracoles]]
+
==== [[#Coccion_de_los_caracoles|Cooking the snails]] ====
  
*[[Preparacion_de_los_caracoles|Preparación de los caracoles]]
+
==== [[#Preparacion_de_los_caracoles|Preparing the snails]] ====
  
*[[Elaboracion_de_caldo_con_el_agua_de_coccion|Elaboración de caldo con el agua de cocción]]
+
==== [[#Elaboracion_de_caldo_con_el_agua_de_coccion|Making stock using the cooking water]] ====
&emsp;
+
&ensp;
  
== X. PREPARACIÓN DE LAS COMIDAS DOMÉSTICAS ==
+
== X. [[PREPARACION_DE_LAS_COMIDAS_DOMESTICAS/en|PREPARING THE MEALS FOR THE HOUSEHOLD]] ==
  
=== [[El_fuego|El fuego]] ===
+
=== [[#El_fuego|The Hearth]] ===
  
=== [[Los_utensilios|Los utensilios]] ===
+
=== [[#Los_utensilios|Utensils]] ===
  
=== [[Cultura_culinaria|Cultura culinaria]] ===
+
=== [[#Cultura_culinaria|Culinary culture]] ===
  
=== [[Caldos_y_sopas|Caldos y sopas]] ===
+
=== [[#Caldos_y_sopas|Stocks and soups]] ===
  
=== [[Cocidos_de_legumbres_Lapikokoak_Eltzekoak|Cocidos de legumbres. Lapikokoak. Eltzekoak]] ===
+
=== [[#Cocidos_de_legumbres_Lapikokoak_Eltzekoak|Pulse and bean stews]] ===
  
=== [[Cocidos_de_verduras_y_hortalizas|Cocidos de verduras y hortalizas]] ===
+
=== [[#Cocidos_de_verduras_y_hortalizas|Vegetable stews]] ===
  
=== [[Cocidos_de_patata|Cocidos de patata]] ===
+
=== [[#Cocidos_de_patata|Potato stews]] ===
  
=== [[Ensaladas|Ensaladas]] ===
+
=== [[#Ensaladas|Salads]] ===
  
=== [[Arroz|Arroz]] ===
+
=== [[#Arroz|Rice]] ===
  
=== [[Pastas|Pastas]] ===
+
=== [[#Pastas|Pasta]] ===
  
=== [[Carnes|Carnes]] ===
+
=== [[#Carnes|Meat]] ===
  
*[[Carnes_de_ganado_porcino_Txarrikia|Carnes de ganado porcino. Txarrikia]]
+
==== [[#Carnes_de_ganado_porcino_Txarrikia|Pork]] ====
  
*[[Carnes_de_ganado_ovino_Ardikia|Carnes de ganado ovino. Ardikia]]
+
==== [[#Carnes_de_ganado_ovino_Ardikia|Mutton and lamb]] ====
  
*[[Carnes_de_ganado_bovino_Arakia|Carnes de ganado bovino . Arakia]]
+
==== [[#Carnes_de_ganado_bovino_Arakia|Beef and veal]] ====
  
=== [[Aves_Egaztiak|Aves. Egaztiak]] ===
+
=== [[#Aves_Egaztiak|Poultry]] ===
  
=== [[Platos_de_caza|Platos de caza]] ===
+
=== [[#Platos_de_caza|Game dishes]] ===
  
=== [[Fritos|Fritos]] ===
+
=== [[#Fritos|Fried dishes]] ===
  
=== [[Pescados|Pescados]] ===
+
=== [[#Pescados1|Fish]] ===
  
=== [[Postres|Postres]] ===
+
=== [[#Postres|Desserts]] ===
  
=== [[Condimentos|Condimentos]] ===
+
=== [[#Condimentos|Condiments]] ===
  
*[[Condimentos_vegetales|Condimentos vegetales]]
+
==== [[#Condimentos_vegetales|Vegetable seasonings]] ====
  
*[[Aceites|Aceites]]
+
==== [[#Aceites|Oil]] ====
  
*[[Condimentos_de_origen_animal|Condimentos de origen animal]]
+
==== [[#Condimentos_de_origen_animal|Animal-based seasonings]] ====
  
*[[Otros_condimentos|Otros condimentos]]
+
==== [[#Otros_condimentos|Other condiments]] ====
&emsp;
+
&ensp;
  
== XI. BEBIDAS ==
+
== XI. [[BEBIDAS/en|BEVERAGES]] ==
  
=== [[El_agua|El agua]] ===
+
=== [[#El_agua|Water]] ===
  
=== [[La_limonada|La limonada]] ===
+
=== [[#La_limonada|Lemonade]] ===
  
=== [[El_vino_Ardoa|El vino. Ardoa]] ===
+
=== [[#El_vino_Ardoa|Wine]] ===
  
*[[Consumo|Consumo]]
+
==== [[#Consumo|Consumption]] ====
  
*[[Area_de_produccion_y_clases_de_uva|Area de producción y clases de uva]]
+
==== [[#Area_de_produccion_y_clases_de_uva|Production area and types of grape]] ====
  
*[[Elaboracion_del_vino|Elaboración del vino]]
+
==== [[#Elaboracion_del_vino|Wine making]] ====
  
**La bodega. Pisado de la uva en el lagar
+
**The winery. Treading grapes in the winepress
**Extracción del vino del lago
+
**Extracting wine from the press
**Trasiego de vino
+
**Decanting the wine
  
*[[Clases_de_vino|Clases de vino]]
+
==== [[#Clases_de_vino|Types of wine]] ====
  
=== [[Txakolina_El_chacoli|Txakolina. El chacolí]] ===
+
=== [[#Txakolina_El_chacoli|Txakoli wine]] ===
  
*[[Elaboracion_del_txakoli|Elaboración del txakoli]]
+
==== [[#Elaboracion_del_txakoli|Making Txakoli]] ====
  
=== [[Sagardoa_La_sidra|Sagardoa. La sidra]] ===
+
=== [[#Sagardoa_La_sidra|Cider]] ===
  
*[[Recogida_de_la_manzana|Recogida de la manzana]]
+
==== [[#Recogida_de_la_manzana|Harvesting the apples]] ====
  
*[[El_lagar_Dolara|El lagar. Dolara]]
+
==== [[#El_lagar_Dolara|The press]] ====
  
*[[Elaboracion_de_la_sidra|Elaboración de la sidra]]
+
==== [[#Elaboracion_de_la_sidra|Cider making]] ====
  
*[[Consumo_y_embotellado|Consumo y embotellado]]
+
==== [[#Consumo_y_embotellado|Drinking and bottling]] ====
  
*[[Pitarra|Pitarra]]
+
==== [[#Pitarra|''Pitarra'' (apple must)]] ====
  
=== [[La_cerveza|La cerveza]] ===
+
=== [[#La_cerveza|Beer]] ===
  
=== [[Licores_Aguardiente_pacharan_y_otros|Licores: Aguardiente, pacharán y otros]] ===
+
=== [[#Licores_Aguardiente_pacharan_y_otros|Spirits: Eau-de-vie, Pacharán (liqueur made from fermented sloes) and others]] ===
  
=== [[Otras_bebidas|Otras bebidas]] ===
+
=== [[#Otras_bebidas1|Other beverages]] ===
  
=== [[El_cafe|El café]] ===
+
=== [[#El_cafe|Coffee]] ===
  
=== [[Las_infusiones|Las infusiones]] ===
+
=== [[#Las_infusiones|Herbal teas]] ===
&emsp;
+
&ensp;
  
== XII. TABACO ==
+
== XII. [[TABACO/en|TOBACCO]] ==
  
=== [[Iniciacion_en_el_habito_de_fumar|Iniciación en el hábito de fumar]] ===
+
=== [[#Iniciacion_en_el_habito_de_fumar/en|Starting smoking]] ===
  
=== [[Sucedaneos_del_tabaco|Sucedáneos del tabaco]] ===
+
=== [[#Sucedaneos_del_tabaco|Tobacco substitutes]] ===
  
=== [[Cultivo_y_elaboracion_domesticos_del_tabaco|Cultivo y elaboración domésticos del tabaco]] ===
+
=== [[#Cultivo_y_elaboracion_domesticos_del_tabaco|Growing and producing tobacco at home]] ===
  
=== [[Formas_de_presentacion_del_tabaco|Formas de presentación del tabaco]] ===
+
=== [[#Formas_de_presentacion_del_tabaco|Tobacco forms of presentation]] ===
  
=== [[Ventajas_atribuidas_al_tabaco|Ventajas atribuidas al tabaco]] ===
+
=== [[#Ventajas_atribuidas_al_tabaco|Benefits attributed to tobacco]] ===
  
=== [[Pipas_y_boquillas|Pipas y boquillas]] ===
+
=== [[#Pipas_y_boquillas|Pipes and cigarette holders]] ===
  
=== [[Petacas_y_pitilleras|Petacas y pitilleras]] ===
+
=== [[#Petacas_y_pitilleras|Pouches and cases]] ===
  
=== [[Encendedores|Encendedores]] ===
+
=== [[#Encendedores|Lighters]] ===
&emsp;
+
&ensp;
  
== XIII. ALIMENTOS Y COMIDAS RITUALES ==
+
== XIII. [[ALIMENTOS_Y_COMIDAS_RITUALES/en|RITUAL MEALS AND FOOD]] ==
  
=== [[Comidas_ligadas_a_festividades_y_tiempos_del_calendario|Comidas ligadas a festividades y tiempos del calendario]] ===
+
=== [[#Comidas_ligadas_a_festividades_y_tiempos_del_calendario|Meals connected with festivities and times of the year]] ===
  
*[[El_ciclo_de_la_Navidad|El ciclo de la Navidad]]
+
==== [[#El_ciclo_de_la_Navidad|The Christmas cycle]] ====
  
**Obsequios de alimentos: Colaciones y aguinaldos
+
**Food gifts: Snacks and treats
**Cuestaciones del aguinaldo
+
**''El Aguinaldo'' -  carol singing for treats
**La cena de nochebuena. Gabon gaba. Olentzero gaba
+
**Christmas Eve dinner. ''Gabon gaba. Olentzero gaba''
  
***Ogi salutadorea. Pan de Nochebuena
+
***''Ogi salutadorea''. Christmas Eve bread
***Cena de Nochebuena. Gabon afaria
+
***Christmas Eve dinner. ''Gabon afaria''
***La cena de Nochebuena a principios de siglo
+
***Christmas Eve dinner at the start of the century
***La cena de Nochebuena según las actuales encuestas
+
***Christmas Eve dinner according to current surveys
  
*[[Postres_navideños_lntxaursaltza_compota_sopa_cana_turrones_y_mazapanes_almendras_garrapiñadas|Postres navideños: lntxaursaltza, compota, sopa cana, turrones y mazapanes, almendras garrapiñadas]]
+
==== [[#Postres_navideños_lntxaursaltza_compota_sopa_cana_turrones_y_mazapanes_almendras_garrapiñadas|Christmas desserts: ''Intxaursaltza'' (Nut Sauce), compote, cinnamon soup, nougat and marzipan, sugared almonds]] ====
  
*[[Natividad_Eguberri_Nochevieja_Gabonzar_Año_Nuevo_Urteberri_Dia_de_Reyes_Erregena|Natividad/Eguberri, Nochevieja/Gabonzar, Año Nuevo/Urteberri, Día de Reyes/Erregena]]
+
==== [[#Natividad_Eguberri_Nochevieja_Gabonzar_Año_Nuevo_Urteberri_Dia_de_Reyes_Erregena|Christmas Day, New Year's Eve, New Year's Day, Epiphany ]] ====
  
=== [[Comidas_del_tiempo_de_Carnaval|Comidas del tiempo de Carnaval]] ===
+
=== [[#Comidas_del_tiempo_de_Carnaval|Meals at Carnival time]] ===
  
*[[Candelaria_Tostadas|Candelaria. Tostadas]]
+
==== [[#Candelaria_Tostadas|Candlemas. Cinnamon French Toast]] ====
  
*[[San_Blas_Bendicion_de_alimentos|San Blas. Bendición de alimentos]]
+
==== [[#San_Blas_Bendicion_de_alimentos|San Blas. Blessing of food]] ====
  
*[[Postulaciones_y_comidas_colectivas|Postulaciones y comidas colectivas]]
+
==== [[#Postulaciones_y_comidas_colectivas|Postulations and communal meals]] ====
  
**Noche de Santa Agueda
+
**St. Agatha's Eve
**Las Marzas
+
**Las Marzas (groups  of young people singing  to welcome March)
**Las Pascuas
+
**Las Pascuas (groups of young people singing to celebrate Easter)
**Basaratostea
+
**Basaratostea (Sunday after St. Agatha's Day)
**Jueves de Lardero. Eguen Zuri
+
**Fat Thursday
  
*[[Carnavales_Ihauteriak|Carnavales. Ihauteriak]]
+
==== [[#Carnavales_Ihauteriak|Carnival]] ====
  
*[[Platos_tradicionales_de_Carnaval|Platos tradicionales de Carnaval]]
+
==== [[#Platos_tradicionales_de_Carnaval|Traditional Carnival dishes]] ====
  
=== [[Ayunos_y_abstinencias|Ayunos y abstinencias]] ===
+
=== [[#Ayunos_y_abstinencias|Fasting and abstinence]] ===
  
*[[Legislacion_ canonica|Legislación canónica]]
+
==== [[#Legislacion_ canonica|Canon law]] ====
  
*[[La_alimentacion_en_los_dias_de_ayuno_y_abstinencia|La alimentación en los días de ayuno y abstinencia]]
+
==== [[#La_alimentacion_en_los_dias_de_ayuno_y_abstinencia|Food on fasting and abstinence days]] ====
  
=== [[Pascua_de_Resurreccion_Pazko_Eguna|Pascua de Resurrección. Pazko Eguna]] ===
+
=== [[#Pascua_de_Resurreccion_Pazko_Eguna|Easter Sunday]] ===
  
*[[Ritos_con_el_pan_y_el_agua|Ritos con el pan y el agua]]
+
==== [[#Ritos_con_el_pan_y_el_agua|Rites with bread and water]] ====
  
*[[La_torta_pascual_Paskopilla_morrokoa_ranzopil|La torta pascual. Paskopilla, morrokoa, ranzopil]]
+
==== [[#La_torta_pascual_Paskopilla_morrokoa_ranzopil|Easter cake]] ====
  
=== [[Banquetes_domesticos_y_comidas_colectivas_en_las_fiestas_patronales|Banquetes domésticos y comidas colectivas en las fiestas patronales]] ===
+
=== [[#Banquetes_domesticos_y_comidas_colectivas_en_las_fiestas_patronales|Household celebratory meals and communal meals to mark the patron saints' festivities]] ===
  
=== [[Agapes_en_ermitas_y_santuarios|Ágapes en ermitas y santuarios]] ===
+
=== [[#Agapes_en_ermitas_y_santuarios|Celebrations at chapels and shrines]] ===
  
*[[Refaccion_a_la_conclusion_de_la_misa|Refacción a la conclusión de la misa]]
+
==== [[#Refaccion_a_la_conclusion_de_la_misa|Light refreshments at the end of mass]] ====
  
*[[Comidas_de_romeria|Comidas de romería]]
+
==== [[#Comidas_de_romeria|Pilgrimage meals]] ====
  
*[[Bendicion_de_alimentos_en_ermitas|Bendición de alimentos en ermitas]]
+
==== [[#Bendicion_de_alimentos_en_ermitas|Blessing food at shrines]] ====
  
*[[Banquetes_de_Cofradias_y_Hermandades|Banquetes de Cofradías y Hermandades]]
+
==== [[#Banquetes_de_Cofradias_y_Hermandades|Brotherhood celebratory meals]] ====
  
=== [[Comidas_al_finalizar_trabajos_colectivos|Comidas al finalizar trabajos colectivos]] ===
+
=== [[#Comidas_al_finalizar_trabajos_colectivos|Meals at the end of collective work]] ===
  
*[[Txarriboda_Matanza_del_cerdo|Txarriboda. Matanza del cerdo]]
+
==== [[#Txarriboda_Matanza_del_cerdo|Pig slaughtering]] ====
  
*[[Bizkar_festa_Remate_del_tejado_de_una_casa|Bizkar-festa. Remate del tejado de una casa]]
+
==== [[#Bizkar_festa_Remate_del_tejado_de_una_casa|Finishing the roofing of a house]] ====
  
*[[Comidas_de_auzolan_Trabajos_comunitarios|Comidas de auzolan. Trabajos comunitarios]]
+
==== [[#Comidas_de_auzolan_Trabajos_comunitarios|''Auzolan'' (neighbourhood labour) meals Community work]] ====
  
*[[Comidas_a_la_conclusion_de_trabajos_de_colaboracion|Comidas a la conclusión de trabajos de colaboración]]
+
==== [[#Comidas_a_la_conclusion_de_trabajos_de_colaboracion|Meals at the end of collaborative work]] ====
  
=== [[Banquetes_en_los_ritos_de_pasaje|Banquetes en los ritos de pasaje]] ===
+
=== [[#Banquetes_en_los_ritos_de_pasaje|Meals to celebrate the rites of passage]] ===
  
*[[Parto_y_nacimiento|Parto y nacimiento]]
+
==== [[#Parto_y_nacimiento|Delivery and birth]] ====
  
*[[Bautizo|Bautizo]]
+
==== [[#Bautizo|Baptism]] ====
  
*[[Fiestas_de_cumpleaños_Urtebetetzeak|Fiestas de cumpleaños. Urtebetetzeak]]
+
==== [[#Fiestas_de_cumpleaños_Urtebetetzeak|Birthday parties]] ====
  
*[[Primeras_comuniones|Primeras comuniones]]
+
==== [[#Primeras_comuniones|First Holy Communions]] ====
  
*[[Bodas_Ezteguak|Bodas. Ezteguak]]
+
==== [[#Bodas_Ezteguak|Weddings]] ====
  
*[[Agapes_funerarios|Agapes funerarios]]
+
==== [[#Agapes_funerarios|Funeral wakes]] ====
&emsp;
+
&ensp;
  
== XIV. TRANSFORMACIONES OPERADAS DURANTE EL PRESENTE SIGLO EN EL RÉGIMEN ALIMENTARIO DOMÉSTICO ==
+
<div style="margin-left:0cm;"></div>
  
=== [[De_la_monotonía_a_la_diversidad|De la monotonía a la diversidad]] ===
+
== XIV. [[TRANSFORMACIONES_OPERADAS_DURANTE_EL_PRESENTE_SIGLO_EN_EL_REGIMEN_ALIMENTARIO_DOMESTICO/en|CHANGES TO THE HOUSEHOLD DIETARY REGIME DURING THE 20TH CENTURY]] ==
  
*[[Perdida_de_la_autarquia|Pérdida de la autarquía]]
+
=== [[#De_la_monotonia_a_la_diversidad|From monotony to diversity]] ===
  
*[[Elaboraciones_domesticas|Elaboraciones domésticas]]
+
==== [[#Perdida_de_la_autarquia|End of autarky]] ====
  
*[[Modificaciones_en_la_dieta_cotidiana|Modificaciones en la dieta cotidiana]]
+
==== [[#Elaboraciones_domesticas|Home-made products]] ====
  
*[[Actitudes_ante_a_la_alimentacion|Actitudes ante a la alimentación]]
+
==== [[#Modificaciones_en_la_dieta_cotidiana|Changes in daily diet]] ====
  
*[[Transformaciones_del_contexto_social|Transformaciones del contexto social]]
+
==== [[#Actitudes_ante_a_la_alimentacion|Attitudes towards food]] ====
  
*[[Nuevos_equipamientos|Nuevos equipamientos]]
+
==== [[#Transformaciones_del_contexto_social|Changes in social context]] ====
  
*[[Transiciones_mas_recientes|Transiciones más recientes]]
+
==== [[#Nuevos_equipamientos|New equipment]] ====
&emsp;
 
  
== XV. L'ALIMENTATION EN PAYS BASQUE NORD OU IPARRALDE (SYNTHESE) ==
+
==== [[#Transiciones_mas_recientes|More recent transitions]] ====
 +
&ensp;
  
=== [[Les_grands_changements|Les grands changements]] ===
+
== XV. [[LA_ALIMENTACION_EN_IPARRALDE/en|FOOD IN THE NORTHERN BASQUE COUNTRY]] ==
  
 
+
{{#bookTitle:Family Diet in the Basque Country | Alimentacion_domestica_en_vasconia/en}} {{DISPLAYTITLE: Table of contents}}
=== [[Organisation_des_repas|Organisation des repas]] ===
 
 
 
*[[Organisation_de_la_table|Organisation de la table]]
 
 
 
*[[Les_repas_particuliers_au_cours_de_la_vie_tout_au_long_de_l_annee|Les repas particuliers au cours de la vie, tout au long de l'année]]
 
 
 
*[[Les_productions_fruitieres_et_vegetables|Les productions fruitières et végetables]]
 
 
 
**Fruits
 
**Légumes
 
 
 
*[[Les_rites_avant_et_pendant_le_repas|Les rites avant et pendant le repas]]
 
 
 
*[[Le_pain|Le pain]]
 
 
 
*[[Le_lait|Le lait]]
 
 
 
*[[La_viande|La viande]]
 
 
 
*[[Les_oeufs_Les_poissons_Les_escargots|Les oeufs - Les poissons - Les escargots]]
 
 
 
*[[Le_miel|Le miel]]
 
 
 
*[[Les_assaisonnements|Les assaisonnements]]
 
 
 
*[[Les_boissons_vin_cidre_alcool_cafe_eau_tisane|Les boissons: vin - cidre - alcool - café - eau – tisane]]
 
 
 
*[[Le_tabac|Le tabac]]
 
 
 
{{#bookTitle:Alimentación doméstica en Vasconia | Alimentacion_domestica_en_vasconia}} {{DISPLAYTITLE: Índice de contenidos}}
 

Revisión actual del 12:08 8 jul 2019

Otros idiomas:
Inglés • ‎Español • ‎Euskera • ‎Francés

Contenido de esta página

I. ORGANISING FOOD INTAKE

Household meals on working days

Distribution of the meals

Times

Composition of each meal

Morning refreshments

Lunch

Afternoon snack

Dinner

Meals outside the home: shepherds, fishermen and others

Sunday meals

Sequence of the different dishes

Seating arrangements

The table

From the communal dish to the individual plate

Cutlery

II. PRAYING AT FAMILY MEALTIMES

Effect of the blessing

Family prayers

Rite of blessing the table

Blessing prayers

Blessing formulas in Basque

Blessing formulas in Spanish

Remembering dead relatives

Prayers after meals

Polite forms of address

Tongue-in-cheek blessings

III. TRADITIONAL BREAD MAKING

General points

Frequency of the batch bakes

The flours

Preparing the oven

The fuel

Other uses of the oven

Wheat bread

Yeast: Source, storage and preparation

Kneading and preparing the individual loaves

    • The trough
    • Cleaning the trough
    • Sieving the flour
    • Kneading
    • Fermentation
    • Second kneading
    • Dividing up the dough and shaping the loaves
    • Baking
    • Storing the bread

Additions to the wheat flour

    • Usual dough ingredients
    • Adding boiled potato
    • Product to make sweet rolls
    • Other flours: barley and rye
    • Rye bread

Shape and weight of the bread. Types of bread

    • Bread loaf
    • Torta (Flatbread)
    • Wholemeal bread
    • Sweet rolls
    • Rolls for children
    • Bread with egg or chorizo sausage

The bread today

Corn flour

Cornbread

    • Area eaten
    • Cornbread names and shapes
    • Yeast
    • Preparing cornbread
    • Baking cornbread
    • Eating the cornbread

Talo (Corn flatbread)

    • Eating talo
    • Preparing talo
    • Utensils to bake and toast talo
    • Food eaten with talo

Morokil (Corn porridge) and similar cereal porridges

Rites and beliefs associated with bread

Ritual treatment of household bread

The bread offered to beggars

Bread handed out at church

Offertory bread: During the funeral, at the family grave, on All Saints and All Souls'

IV. DOMESTIC SLAUGHTERING OF ANIMALS

Pig slaughtering

Fattening

Timing of the slaughter and beliefs

Slaughter

Carcass singeing

Gutting

Cooling and resting

Weighing and jointing

Cured meats

    • Black puddings: Preparation and varieties
    • Chorizo sausages: Preparation, classes and drying
    • Other cured meats: Sausages, salcichón (cured sausage), butifarra (blood sausage), boar's head (brawn)

Preserving others parts of the pig

    • Hams
    • Bacon
    • Loins, ribs, ears, legs and snouts

Gifts at slaughter time

Changes in the domestic slaughtering of the pig

Ewes and lambs

Slaughter

Cured meats

Nanny goats and kids

Large livestock

Cattle. Cecina (Cured, air-dried beef)

Horses

Rabbits

Poultry

Hens, chickens, capons and cockerels

Turkeys

Doves and pigeons

Ducks and geese

Game

V. MILK AND DAIRY PRODUCTS

Milk

Types, consumption and marketing

    • Ewe's milk
    • Cow's milk
    • Goat's milk
    • Ass's milk

Spoiled milk

Hot stones

Cream

Colostrum

Cheese

The cheeses depending on the type of milk

Traditional methods for making ewe's cheese

    • Milking
    • Filtering the milk
    • Coagulating the milk
    • Beating the curds
    • Shaping the curds
    • Pressing
    • Adding salt

Whey

Maturing and storing the cheeses

Shapes and types of cheese

Marketing the cheese

Utensils used to make the cheese

Other dairy products

Curd cheese

Junket

Butter

Yoghurt

VI. CONSUMING AND PRESERVING VEGETABLE PRODUCTS

Consumption of horticultural products

Pulses and beans

Leafy vegetables and other vegetable products

Domestic preserving methods

Drying

Preserving using sugar

Preserving in vinegar

Bottling and canning

Cold preservation

Preserved products

Fruit

Dried fruit and nuts

Pulses and beans

Vegetables

Freezing

Pulses and beans

Leafy vegetables

Fruit

Mushroom

Other non-plant products

Cooked food

Frozen food

VII. PREPARING AND PRESERVING EGGS

Preparing eggs

Baked

Cooked in water

Cooked in oil

Added to other ingredients

Other applications

Preserving eggs

Preserving in lime

Preserving in salt

Other preserving procedures

VIII. EATING AQUATIC LIFE

Marine life

Shellfish

    • Molluscs
    • Crustaceans

Fish

    • Most frequently eaten species
    • Species eaten less frequently

Elvers: Fishing and preparation

Fresh water life

River fish

Crustaceans

Frogs

IX. EATING MUSHROOMS AND SNAILS

Mushrooms

Toxicity

Preserving

Growing button mushrooms

Preparing mushrooms

Introducing new species

Harvesting

Species description

    • Most consumed mushrooms
    • Restricted consumption species
    • Unspecified mushrooms

Snails

Varieties harvested

Harvest periods

Different attitudes to eating snails

Keeping the harvested snails

Cleaning the snails

Cooking the snails

Preparing the snails

Making stock using the cooking water

X. PREPARING THE MEALS FOR THE HOUSEHOLD

The Hearth

Utensils

Culinary culture

Stocks and soups

Pulse and bean stews

Vegetable stews

Potato stews

Salads

Rice

Pasta

Meat

Pork

Mutton and lamb

Beef and veal

Poultry

Game dishes

Fried dishes

Fish

Desserts

Condiments

Vegetable seasonings

Oil

Animal-based seasonings

Other condiments

XI. BEVERAGES

Water

Lemonade

Wine

Consumption

Production area and types of grape

Wine making

    • The winery. Treading grapes in the winepress
    • Extracting wine from the press
    • Decanting the wine

Types of wine

Txakoli wine

Making Txakoli

Cider

Harvesting the apples

The press

Cider making

Drinking and bottling

Pitarra (apple must)

Beer

Spirits: Eau-de-vie, Pacharán (liqueur made from fermented sloes) and others

Other beverages

Coffee

Herbal teas

XII. TOBACCO

Starting smoking

Tobacco substitutes

Growing and producing tobacco at home

Tobacco forms of presentation

Benefits attributed to tobacco

Pipes and cigarette holders

Pouches and cases

Lighters

XIII. RITUAL MEALS AND FOOD

Meals connected with festivities and times of the year

The Christmas cycle

    • Food gifts: Snacks and treats
    • El Aguinaldo - carol singing for treats
    • Christmas Eve dinner. Gabon gaba. Olentzero gaba
      • Ogi salutadorea. Christmas Eve bread
      • Christmas Eve dinner. Gabon afaria
      • Christmas Eve dinner at the start of the century
      • Christmas Eve dinner according to current surveys

Christmas desserts: Intxaursaltza (Nut Sauce), compote, cinnamon soup, nougat and marzipan, sugared almonds

Christmas Day, New Year's Eve, New Year's Day, Epiphany

Meals at Carnival time

Candlemas. Cinnamon French Toast

San Blas. Blessing of food

Postulations and communal meals

    • St. Agatha's Eve
    • Las Marzas (groups of young people singing to welcome March)
    • Las Pascuas (groups of young people singing to celebrate Easter)
    • Basaratostea (Sunday after St. Agatha's Day)
    • Fat Thursday

Carnival

Traditional Carnival dishes

Fasting and abstinence

Canon law

Food on fasting and abstinence days

Easter Sunday

Rites with bread and water

Easter cake

Household celebratory meals and communal meals to mark the patron saints' festivities

Celebrations at chapels and shrines

Light refreshments at the end of mass

Pilgrimage meals

Blessing food at shrines

Brotherhood celebratory meals

Meals at the end of collective work

Pig slaughtering

Finishing the roofing of a house

Auzolan (neighbourhood labour) meals Community work

Meals at the end of collaborative work

Meals to celebrate the rites of passage

Delivery and birth

Baptism

Birthday parties

First Holy Communions

Weddings

Funeral wakes

XIV. CHANGES TO THE HOUSEHOLD DIETARY REGIME DURING THE 20TH CENTURY

From monotony to diversity

End of autarky

Home-made products

Changes in daily diet

Attitudes towards food

Changes in social context

New equipment

More recent transitions

XV. FOOD IN THE NORTHERN BASQUE COUNTRY