Diferencia entre revisiones de «Indice Alimentacion domestica en vasconia/eu»

De Atlas Etnográfico de Vasconia
Saltar a: navegación, buscar
(Página creada con «*Afaria. Afaria»)
 
Línea 1: Línea 1:
 +
 
<languages></languages>
 
<languages></languages>
== I. JANARIAREN ANTOLAKETA. OTORDUAK ==
+
== I. [[ORGANIZACION_DE_LA_INGESTA_OTORDUAK/eu|JANARIAREN ANTOLAKETA. OTORDUAK]] ==
 
 
=== [[Comidas_domesticas_en_dias_laborables|Etxeko janariak lanegunetan]] ===
 
 
 
*[[Distribucion_de_las_comidas|Janarien banaketa]]
 
 
 
*[[Horarios|Ordutegiak]]
 
 
 
*[[Composicion_de_cada_comida|Jatordu bakoitzaren osaketa]]
 
 
 
*[[Refecciones_matutinas_Barausia_Gosaria_Amaiketakoa|Goizeko mokaduak: Barausia. Gosaria. Hamaiketakoa]]
 
 
 
*[[Comida_Bazkaria|Bazkaria. Bazkaria]]
 
 
 
*[[Merienda|Askaria]]
 
 
 
*[[Cena_Afaria|Afaria. Afaria]]
 
 
 
=== [[Comidas_fuera_del_hogar_pastores_pescadores_y_otros|Comidas fuera del hogar: pastores, pescadores y otros]] ===
 
 
 
=== [[Comidas_de_domingo|Comidas de domingo]] ===
 
 
 
=== [[Secuencia_de_los_diversos_platos|Secuencia de los diversos platos]] ===
 
  
=== [[Colocacion_de_los_comensales|Colocación de los comensales]] ===
+
=== [[#Comidas_domesticas_en_dias_laborables|Etxeko janariak lanegunetan]] ===
  
=== [[La_mesa|La mesa]] ===
+
==== [[#Distribucion_de_las_comidas|Janarien banaketa]] ====
  
=== [[Del_plato_comun_al_plato_individual|Del plato común al plato individual]] ===
+
==== [[#Horarios|Ordutegiak]] ====
  
=== [[Los_cubiertos|Los cubiertos]] ===
+
==== [[#Composicion_de_cada_comida|Jatordu bakoitzaren osaketa]] ====
&emsp;
 
  
== II. PLEGARIAS EN LA MESA FAMILIAR ==
+
==== [[#Refecciones_matutinas_Barausia_Gosaria_Amaiketakoa|Goizeko mokaduak: Barausia. Gosaria. Hamaiketakoa]] ====
  
=== [[Vigencia_de_la_bendicion|Vigencia de la bendición]] ===
+
==== [[#Comida_Bazkaria|Bazkaria]] ====
  
=== [[Oraciones_familiares|Oraciones familiares]] ===
+
==== [[#Merienda|Askaria]] ====
  
=== [[El_rito_de_la_bendicion_de_la_mesa|El rito de la bendición de la mesa]] ===
+
==== [[#Cena_Afaria|Afaria]] ====
  
=== [[Plegarias_de_bendicion|Plegarias de bendición]] ===
+
=== [[#Comidas_fuera_del_hogar_pastores_pescadores_y_otros|Etxetik kanpoko jatorduak: artzainak, arrantzaleak eta beste]] ===
  
*[[?|Fórmulas de bendición en euskera]]
+
=== [[#Comidas_de_domingo|Igandeetako otorduak]] ===
  
*[[?|Fórmulas de bendición en castellano]]
+
=== [[#Secuencia_de_los_diversos_platos|Plateren sekuentzia]] ===
  
*[[?|Recuerdo de los familiares difuntos]]
+
=== [[#Colocacion_de_los_comensales|Jankideen kokapena]] ===
  
*[[?|Oraciones después de las comidas]]
+
=== [[#La_mesa|Mahaia]] ===
  
*[[?|Fórmulas de cortesía]]
+
=== [[#Del_plato_comun_al_plato_individual|Plater komunetik banakakora]] ===
  
*[[?|Bendiciones jocosas]]
+
=== [[#Los_cubiertos|Mahai-tresnak]] ===
&emsp;
+
&ensp;
  
== III. LA ELABORACIÓN TRADICIONAL DEL PAN ==
+
== II. [[PLEGARIAS_EN_LA_MESA_FAMILIAR/eu|FAMILIAREN MAHAIKO OTOITZAK]] ==
  
=== [[Generalidades|Generalidades]] ===
+
=== [[#Vigencia_de_la_bendicion|Bedeinkapenaren iraupena]] ===
  
*[[?|Periodicidad de la hornada]]
+
=== [[#Oraciones_familiares|Familia-otoitzak]] ===
  
*[[?|Las harinas]]
+
=== [[#El_rito_de_la_bendicion_de_la_mesa|Mahaia bedeinkatzearen erritua]] ===
  
=== [[Preparacion_del_horno_Labasua|Preparación del horno. Labasua]] ===
+
=== [[#Plegarias_de_bendicion|Bedeinkapen-otoitzak]] ===
  
*[[?|Utensilios empleados y operaciones efectuadas en el horno: Carga, encendido y limpieza, dispersión y acumulación de las brasas, barrido de la solera, introducción y extracción de los panes]]
+
==== [[#Formulas_de_bendicion_en_euskera|Bedeinkapen-formulak euskaraz]] ====
  
*[[?|El combustible]]
+
==== [[#Formulas_de_bendicion_en_castellano|Bedeinkapen-formulak gaztelaniaz]] ====
  
*[[?|Otros usos del horno]]
+
==== [[#Recuerdo_de_los_familiares_difuntos|Hildako ahaideen oroitzapena]] ====
  
=== [[El_pan_de_trigo_Ogia|El pan de trigo. Ogia]] ===
+
==== [[#Oraciones_despues_de_las_comidas|Jatorduen ondorengo otoitzak]] ====
  
*[[?|La levadura. Azkarria: Origen, conservación y preparación]]
+
==== [[#Formulas_de_cortesia|Kortesia-formulak]] ====
  
*[[?|Amasamiento y elaboración de las piezas de pan. Ogia ezarri]]
+
==== [[#Bendiciones_jocosas|Bedeinkapen barregarriak]] ====
 +
&ensp;
  
**La artesa
+
== III. [[LA_ELABORACION_TRADICIONAL_DEL_PAN/eu|OGIA EGITEKO MODU TRADIZIONALA]] ==
**Limpieza de la artesa
 
**Tamizado de la harina. Irina eralki
 
**Amasamiento
 
**Fermentación. Ogia jagi
 
**Segundo amasamiento
 
**Fraccionamiento de la masa y modelado de las piezas
 
**Cocción. ogia erre
 
**Conservación del pan
 
  
*[[?|Agregados a la harina de trigo]]
+
=== [[#Generalidades|Oinarrizko jakingarriak]] ===
  
**Ingradientes habituales de la masa
+
==== [[#Periodicidad_de_la_hornada|Labealdien maiztasuna]] ====
**Adición de patata cocida
 
**Productos para la elaboración de panes dulces
 
**Otras harinas: cebada y centeno
 
**El pan de centeno. Zikiro ogia
 
  
*[[?|Forma y peso del pan. Tipos de panes]]
+
==== [[#Las_harinas|Irinak]] ====
  
**El pan. Ogia
+
=== [[#Preparacion_del_horno_Labasua|Labearen prestakuntza. Labesua]] ===
**La torta. Pamitxa
 
**El pan integral. Tremesa
 
**Panes dulces
 
**Panes para niños
 
**Pan con huevo o chorizo. Arrautz opila
 
  
*[[?|El pan en la actualidad]]
+
==== [[#Utensilios_empleados_y_operaciones_efectuadas_en_el_horno_Carga_encendido_y_limpieza_dispersión_y_acumulación_de_las_brasas_barrido_de_la_solera_introducción_y_extracción_de_los_panes|Labean erabiltzen diren tresnak eta operazioak: kargatzea, piztea eta garbitzea, txingarren sakabanaketa eta metaketa, azpiharria erraztatzea, ogiak sartzea eta ateratzea]] ====
  
=== [[La_harina_de_maiz|La harina de maíz]] ===
+
==== [[#El_combustible|Errekina]] ====
  
*[[?|El pan de maíz. Artoa]]
+
==== [[#Otros_usos_del_horno|Labearen beste erabilera batzuk]] ====
  
**Area de consumo
+
=== [[#El_pan_de_trigo_Ogia|Gari-ogia. Ogia]] ===
**Nombres y formas del pan de maíz
 
**La levadura
 
**Elaboración del pan de maíz
 
**Cocción del pan de maíz
 
**Consumo del pan de maíz
 
  
*[[?|El talo]]
+
==== [[#La_levadura_Azkarria_Origen_conservacion_y_preparacion|Legamia. Hazkarria: Jatorria, kontserbazioa eta prestaketa]] ====
  
**Consumo de talo
+
==== [[#Amasamiento_y_elaboracion_de_las_piezas_de_pan_Ogia_ezarri|Orea egitea eta ogi-piezak egitea. Ogia ezarri]] ====
**Elaboración del talo
 
**Utensilios para la cocción y tostado del talo
 
**Alimentos que se consumían con talo
 
  
*[[?|El morokil y papillas similares]]
+
**Oramahaia
 +
**Oramahaia garbitzea
 +
**Irina eralkitzea. Irina eralki
 +
**Orea egitea
 +
**Legamiatzea. Ogia jagi
 +
**Orea bigarrengoz egitea
 +
**Masa zatitzea eta piezak moldeatzea
 +
**Egostea. Ogia erre
 +
**Ogiaren kontserbazioa
  
=== [[Ritos_y_creencias_asociados_al_pan|Ritos y creencias asociados al pan]] ===
+
==== [[#Agregados_a_la_harina_de_trigo|Gari-irinari egindako gehikuntzak]] ====
  
*[[?|Tratamiento ritual del pan doméstico]]
+
**Masaren ohiko osagaiak
 +
**Patata egosia gehitzea
 +
**Ogi gozoa egiteko produktuak
 +
**Beste irin batzuk: garagarra eta zikiroa
 +
**Zikiro-ogia. Zikiro ogia
  
*[[?|El pan ofrecido a los mendigos]]
+
==== [[#Forma_y_peso_del_pan_Tipos_de_panes|Ogiaren forma eta pisua. Ogi motak]] ====
  
*[[?|Reparto de pan en la iglesia]]
+
**Ogia
 +
**Opila. Pamitxa
 +
**Ogi integrala. Tremesa
 +
**Ogi gozoak
 +
**Umeentzako ogiak
 +
**Ogia arrautzarekin edo lukainkarekin. Arrautzopila
  
*[[?|El pan de ofrendas. Olata: En el funeral, en la sepultura familiar, en Todos los Santos y el Día de Difuntos]]
+
==== [[#El_pan_en_la_actualidad|Ogia, gaur egun]] ====
&emsp;
 
  
== IV. MATANZA DOMÉSTICA DE ANIMALES ==
+
=== [[#La_harina_de_maiz|Artirina]] ===
  
=== [[Matanza_del_cerdo|Matanza del cerdo]] ===
+
==== [[#El_pan_de_maiz_Artoa|Artoa]] ====
  
*[[?|Engorde]]
+
**Kontsumo-arloa
 +
**Artoaren izenak eta formak
 +
**Legamia
 +
**Artoa egitea
 +
**Artoa egostea
 +
**Artoaren kontsumoa
  
*[[?|Tiempo de la matanza y creencias. Azeguna]]
+
==== [[#El_talo|Taloa]] ====
  
*[[?|Sacrificio. Txerri-hiltzea]]
+
**Taloaren kontsumoa
 +
**Taloa egitea
 +
**Taloa egosteko eta txigortzeko tresnak
 +
**Taloarekin kontsumitzen ziren jakiak
  
*[[?|El chamuscado]]
+
==== [[#El_morokil_y_papillas_similares|Morokila eta antzeko beste ahi batzuk]] ====
  
*[[?|Vaciamiento]]
+
=== [[#Ritos_y_creencias_asociados_al_pan|Ogiari lotutako errituak eta sinesmenak]] ===
  
*[[?|Enfriamiento y reposo]]
+
==== [[#Tratamiento_ritual_del_pan_domestico|Etxeko ogiaren tratamendu errituala]] ====
  
*[[?|Pesada y despiece]]
+
==== [[#El_pan_ofrecido_a_los_mendigos|Eskaleei emandako ogia]] ====
  
*[[?|Los embutidos]]
+
==== [[#Reparto_de_pan_en_la_iglesia|Ogiaren banaketa elizan]] ====
  
**Las morcillas. Odolkiak: Elaboración y variedades
+
==== [[#El_pan_de_ofrendas_Olata_En_el_funeral_en_la_sepultura_familiar_en_Todos_los_Santos_y_el_Dia_de_Difuntos|Ofrendetako ogia. Olata: hiletan, familiaren hilobian, Domu Santu egunean eta Hildakoen egunean]] ====
**Los chorizos. Lukainkak: Elaboración, clases y secado
+
&ensp;
**Otros embutidos: Salchichas, salchichón, butifarra, cabeza de jabalí, buru-gasna
 
  
*[[?|Conservación de otras partes del cerdo]]
+
== IV. [[MATANZA_DOMESTICA_DE_ANIMALES/eu|ETXEKO ABEREEN HILTZEA]] ==
  
**Jamones
+
=== [[#Matanza_del_cerdo|Txerri-hiltzea]] ===
**Tocino
 
**Lomos, costillas, orejas, patas y morros
 
  
*[[?|Obsequios con ocasión de la matanza]]
+
==== [[#Engorde|Gizentzea]] ====
  
*[[?|Transformaciones en la matanza doméstica del cerdo]]
+
==== [[#Tiempo_de_la_matanza_y_creencias_Azeguna|Hilketen garaia eta sinesmenak. Azeguna]] ====
  
=== [[Ovejas_y_corderos_Ardikia|Ovejas y corderos. Ardikia]] ===
+
==== [[#Sacrificio_Txerri_hiltzea|Sakrifizioa. Txerri-hiltzea]] ====
  
*[[?|Sacrificio]]
+
==== [[#El_chamuscado|Erreskaldatzea]] ====
  
*[[?|Embutidos]]
+
==== [[#Vaciamiento|Hustea]] ====
  
=== [[Cabras_y_cabritos|Cabras y cabritos]] ===
+
==== [[#Enfriamiento_y_reposo|Hoztea eta uztea]] ====
  
=== [[Ganado_mayor|Ganado mayor]] ===
+
==== [[#Pesada_y_despiece|Pisatzea eta zatikatzea]] ====
  
*[[?|Ganado vacuno. La cecina. Arakia]]
+
==== [[#Los_embutidos|Hestebeteak]] ====
  
*[[?|Caballos]]
+
**Odolkiak: egiteko modua eta motak
 +
**Lukainkak: egiteko modua, motak eta lehortzea
 +
**Beste hestebete batzuk: saltxitxak, saltxitxoia, butifarra, basurde-burua, buru-gasna
  
=== [[Conejos|Conejos]] ===
+
==== [[#Conservacion_de_otras_partes_del_cerdo|Txerriaren beste atal batzuen kontserbazioa]] ====
  
=== [[Aves_domesticas|Aves domésticas]] ===
+
**Urdaiazpikoak
 +
**Urdaia
 +
**Solomoak, saiheskiak, belarriak, hankak eta muturrak
  
*[[?|Gallinas, pollos, capones y gallos]]
+
==== [[#Obsequios_con_ocasion_de_la_matanza|Hiltzearen ondorengo opariak]] ====
  
*[[?|Pavos]]
+
==== [[#Transformaciones_en_la_matanza_domestica_del_cerdo|Etxeko txerria hiltzean izandako aldaketak]] ====
  
*[[?|Palomas y pichones]]
+
=== [[#Ovejas_y_corderos_Ardikia|Ardiak eta arkumeak. Ardikia]] ===
  
*[[?|Patos y ocas]]
+
==== [[#Sacrificio|Sakrifizioa]] ====
  
=== [[Carnes_de_caza|Carnes de caza]] ===
+
==== [[#Embutidos|Hestebeteak]] ====
&emsp;
 
  
== V. LA LECHE Y SUS DERIVADOS ==
+
=== [[#Cabras_y_cabritos|Ahuntzak eta antxumeak]] ===
  
=== [[La_leche|La leche]] ===
+
=== [[#Ganado_mayor|Azienda larria]] ===
  
*[[?|Tipos, consumo y comercialización]]
+
==== [[#Ganado_vacuno_La_cecina_Arakia|Ganado vacuno. Behi-azienda. Zezina]] ====
  
**Leche de oveja
+
==== [[#Caballos|Zaldiak]] ====
**Leche de vaca
 
**Leche de cabra
 
**Leche de burra
 
  
*[[?|La leche perdida]]
+
=== [[#Conejos|Untxiak]] ===
  
*[[?|Piedras rusientes. Esne-arriak]]
+
=== [[#Aves_domesticas|Etxeko hegaztiak]] ===
  
*[[?|La nata]]
+
==== [[#Gallinas_pollos_capones_y_gallos|Oiloak, oilaskoak, kapoiak eta oilarrak]] ====
  
*[[?|El calostro. Esne barria]]
+
==== [[#Pavos|Indioilarrak]] ====
  
=== [[El_queso|El queso]] ===
+
==== [[#Palomas_y_pichones|Usoak eta usakumeak]] ====
  
*[[?|Los quesos en función del tipo de leche]]
+
==== [[#Patos_y_ocas|Ahateak eta okak]] ====
  
*[[?|Elaboración tradicional del queso de oveja]]
+
=== [[#Carnes_de_caza|Ehizako okelak]] ===
 +
&ensp;
  
**Ordeño
+
== V. [[LA_LECHE_Y_SUS_DERIVADOS/eu|ESNEA ETA ESNEKIAK]] ==
**Filtración de la leche
 
**Coagulación de la leche
 
**Batido de la cuajada
 
**Modelado de la cuajada
 
**Prensado
 
**Adición de la sal
 
  
*[[?|El suero. Gazura]]
+
=== [[#La_leche|Esnea]] ===
  
*[[?|Maduración y conservación de los quesos]]
+
==== [[#Tipos_consumo_y_comercializacion|Motak, kontsumoa eta komertzializazioa]] ====
  
*[[?|Formas y tipos de queso]]
+
**Ardi-esnea
 +
**Behi-esnea
 +
**Ahuntz-esnea
 +
**Asteme-esnea
  
*[[?|Comercialización del queso]]
+
==== [[#La_leche_perdida|Galdutako esnea]] ====
  
*[[?|Utensilios empleados en la elaboración del queso]]
+
==== [[#Piedras_rusientes_Esne_arriak|Esne-harriak]] ====
  
=== [[Otros_derivados_lacteos|Otros derivados lácteos]] ===
+
==== [[#La_nata|Esne-gaina]] ====
  
*[[?|Requesón. Zenbera]]
+
==== [[#El_calostro_Esne_barria|Esne berria]] ====
  
*[[?|La cuajada. Mamia. Gatzatua]]
+
=== [[#El_queso|Gazta]] ===
  
*[[?|Mantequilla]]
+
==== [[#Los_quesos_en_funcion_del_tipo_de leche|Gaztak, esne motaren arabera]] ====
  
*[[?|Yogur]]
+
==== [[#Elaboracion_tradicional_del_queso_de_oveja|Ardi-esnea egiteko modu tradizionala]] ====
&emsp;
 
  
== VI. CONSUMO Y CONSERVACIÓN DE PRODUCTOS VEGETALES ==
+
**Jeztea
 +
**Esnea iragaztea
 +
**Esnea gatzatzea
 +
**Gatzatua irabiatzea
 +
**Gatzatua modelatzea
 +
**Prentsatzea
 +
**Gatza gehitzea
  
=== [[Consumo_de_productos_horticolas|Consumo de productos hortícolas]] ===
+
==== [[#El_suero_Gazura|Gazura]] ====
  
*[[?|Legumbres]]
+
==== [[#Maduracion_y_conservacion_de_los_quesos|Gaztak heltzea eta kontserbatzea]] ====
  
*[[?|Verduras y otros productos vegetales]]
+
==== [[#Formas_y_tipos_de_queso|Gazta formak eta motak]] ====
  
=== [[Metodos_domesticos_de_conservacion|Métodos domésticos de conservación]] ===
+
==== [[#Comercializacion_del_queso|Gaztaren komertzializazioa]] ====
  
*[[?|Desecación]]
+
==== [[#Utensilios_empleados_en_la_elaboracion_del_queso|Gazta egiteko erabiltzen diren tresnak]] ====
  
*[[?|Conservación con azúcar]]
+
=== [[#Otros_derivados_lacteos|Beste esneki batzuk]] ===
  
*[[?|Conservación en vinagre]]
+
==== [[#Requeson_Zenbera|Zenbera]] ====
  
*[[?|Envasado]]
+
==== [[#La_cuajada_Mamia_Gatzatua|Mamia. Gatzatua]] ====
  
*[[?|Conservación en frío]]
+
==== [[#Mantequilla|Gurina]] ====
  
=== [[Productos_conservados|Productos conservados]] ===
+
==== [[#Yogur|Jogurta]] ====
 +
&ensp;
  
*[[?|Frutas]]
+
== VI. [[CONSUMO_Y_CONSERVACION_DE_PRODUCTOS_VEGETALES/eu|PRODUKTU BEGETALEN KONTSUMOA ETA KONTSERBAZIOA]] ==
  
*[[?|Frutos secos]]
+
=== [[#Consumo_de_productos_horticolas|Baratzeko produktuen kontsumoa]] ===
  
*[[?|Legumbres]]
+
==== [[#Legumbres|Lekaleak]] ====
  
*[[?|Hortalizas]]
+
==== [[#Verduras_y_otros_productos_vegetales|Berdurak eta beste produktu begetal batzuk]] ====
  
=== [[La_congelacion|La congelación]] ===
+
=== [[#Metodos_domesticos_de_conservacion|Etxeko kontserbazio-metodoak]] ===
  
*[[?|Legumbres]]
+
==== [[#Desecacion|Lehortzea]] ====
  
*[[?|Verduras]]
+
==== [[#Conservacion_con_azucar|Azukrearekin kontserbatzea]] ====
  
*[[?|Frutas]]
+
==== [[#Conservacion_en_vinagre|Ozpinetan kontserbatzea]] ====
  
*[[?|Setas]]
+
==== [[#Envasado|Poteratzea]] ====
  
*[[?|Otros productos no vegetales]]
+
==== [[#Conservacion_en_frio|Hotzean kontserbatzea]] ====
  
*[[?|Alimentos cocinados]]
+
=== [[#Productos_conservados|Kontserbatutako produktuak]] ===
  
*[[?|Alimentos congelados]]
+
==== [[#Frutas|Frutak]] ====
&emsp;
 
  
== VII. PREPARACIÓN Y CONSERVACIÓN DE HUEVOS ==
+
==== [[#Frutos_secos|Fruitu lehorrak]] ====
  
=== [[Preparacion_de_huevos|Preparación de huevos]] ===
+
==== [[#Legumbres_Conservacion|Lekaleak]] ====
  
*[[?|Asados]]
+
==== [[#Hortalizas|Barazkiak]] ====
  
*[[?|Cocinados en agua]]
+
=== [[#La_congelacion|Izoztea]] ===
  
*[[?|Cocinados en aceite]]
+
==== [[#Legumbres_Congelacion|Lekaleak]] ====
  
*[[?|Acompañando a otros ingredientes]]
+
==== [[#Verduras|Barazkiak]] ====
  
*[[?|Otras aplicaciones]]
+
==== [[#Frutas_Congelacion|Frutak]] ====
  
=== [[Conservacion_de_huevos|Conservación de huevos]] ===
+
==== [[#Setas|Perretxikoak]] ====
  
*[[?|Conservación en cal]]
+
==== [[#Otros_productos_no_vegetales|Begetalak ez diren beste produktu batzuk]] ====
  
*[[?|Conservación en sal]]
+
==== [[#Alimentos_cocinados|Prestatutako elikagaiak]] ====
  
*[[?|Otros procedimientos de conservación]]
+
==== [[#Alimentos_congelados|Izoztutako elikagaiak]] ====
&emsp;
+
&ensp;
  
== VIII. CONSUMO DE ANIMALES ACUÁTICOS ==
+
== VII. [[PREPARACION_Y_CONSERVACION_DE_HUEVOS/eu|ARRAUTZEN  PRESTAKETA ETA KONTSERBAZIOA]] ==
  
=== [[Animales_marinos|Animales marinos]] ===
+
=== [[#Preparacion_de_huevos|Arrautzen prestaketa]] ===
  
*[[?|Mariscos]]
+
==== [[#Asados|Egosiak]] ====
  
**Moluscos
+
==== [[#Cocinados_en_agua|Uretan prestatuak]] ====
**Crustáceos
 
  
*[[?|Pescados]]
+
==== [[#Cocinados_en_aceite|Oliotan prestatuak]] ====
  
**Especies de consumo frecuente
+
==== [[#Acompañando_a_otros_ingredientes|Beste osagai batzuen lagungarri]] ====
**Especies de consumo más restringido
 
  
*[[?|Las angulas: Pesca y preparación]]
+
==== [[#Otras_aplicaciones|Beste aplikazio batzuk]] ====
  
=== [[Animales_de_agua_dulce|Animales de agua dulce]] ===
+
=== [[#Conservacion_de_huevos|Arrautzen kontserbazioa]] ===
  
*[[?|Peces de río]]
+
==== [[#Conservacion_en_cal|Karetan kontserbatzea]] ====
  
*[[?|Crustáceos]]
+
==== [[#Conservacion_en_sal|Gatzetan kontserbatzea]] ====
  
*[[?|Las ranas]]
+
==== [[#Otros_procedimientos_de_conservacion|Beste kontserbazio-prozedura batzuk]] ====
&emsp;
+
&ensp;
  
== IX. CONSUMO DE SETAS Y CARACOLES ==
+
== VIII. [[CONSUMO_DE_ANIMALES_ACUATICOS/eu|URETAKO ANIMALIEN KONTSUMOA]] ==
  
=== [[Las_setas|Las setas]] ===
+
=== [[#Animales_marinos|Itsasoko animaliak]] ===
  
*[[?|Toxicidad]]
+
==== [[#Mariscos|Itsaskiak]] ====
  
*[[?|Conservación]]
+
**Moluskuak
 +
**Krustazeoak
  
*[[?|Cultivo del champiñón]]
+
==== [[#Pescados|Arrainak]] ====
  
*[[?|Preparación de las setas]]
+
**Maiz kontsumitutako espezieak
 +
**Gutxitan kontsumitutako espezieak
  
*[[?|Introducción de nuevas especies]]
+
==== [[#Las_angulas_Pesca_y_preparacion|Angulak: arrantza eta prestaketa]] ====
  
*[[?|Recogida]]
+
=== [[#Animales_de_agua_dulce|Ur gezako animaliak]] ===
  
*[[?|Descripción de especies]]
+
==== [[#Peces_de_rio|Ibaiko arrainak]] ====
  
**Setas más consumidas
+
==== [[#Crustaceos|Krustazeoak]] ====
**Especies de consumo restringido
 
**Setas sin determinar
 
  
=== [[Los_caracoles|Los caracoles]] ===
+
==== [[#Las_ranas|Igelak]] ====
 +
&ensp;
  
*[[?|Variedades recogidas]]
+
== IX. [[CONSUMO_DE_SETAS_Y_CARACOLES/eu|PERRETXIKOEN ETA BARRASKILOEN KONTSUMOA]] ==
  
*[[?|Epocas de recogida]]
+
=== [[#Las_setas|Perretxikoak]] ===
  
*[[?|Diferentes actitudes ante el consumo de caracoles]]
+
==== [[#Toxicidad|Toxikotasuna]] ====
  
*[[?|Mantenimiento de los caracoles recogidos]]
+
==== [[#Conservacion1|Kontserbazioa]] ====
  
*[[?|Limpieza de los caracoles]]
+
==== [[#Cultivo_del_champiñón|Txanpiñoiak landatzea]] ====
  
*[[?|Cocción de los caracoles]]
+
==== [[#Preparacion_de_las_setas|Perretxikoak prestatzea]] ====
  
*[[?|Preparación de los caracoles]]
+
==== [[#Introduccion_de_nuevas_especies|Espezie berriak jasotzea]] ====
  
*[[?|Elaboración de caldo con el agua de cocción]]
+
==== [[#Recogida|Bilketa]] ====
&emsp;
 
  
== X. PREPARACIÓN DE LAS COMIDAS DOMÉSTICAS  ==
+
==== [[#Descripcion_de_especies|Espezieen deskribapena]] ====
  
=== [[El_fuego|El fuego]] ===
+
**Kontsumo handieneko perretxikoak
 +
**Kontsumo murritzeko perretxikoak
 +
**Zehaztu gabeko perretxikoak
  
=== [[Los_utensilios|Los utensilios]] ===
+
=== [[#Los_caracoles|Barraskiloak]] ===
  
=== [[Cultura_culinaria|Cultura culinaria]] ===
+
==== [[#Variedades_recogidas|Jasotako motak]] ====
  
=== [[Caldos_y_sopas|Caldos y sopas]] ===
+
==== [[#Epocas_de_recogida|Biltzeko garaiak]] ====
  
=== [[Cocidos_de_legumbres_Lapikokoak_Eltzekoak|Cocidos de legumbres. Lapikokoak. Eltzekoak]] ===
+
==== [[#Diferentes_actitudes_ante_el_consumo_de_caracoles|Jokabideak barraskiloen kontsumoan]] ====
  
=== [[Cocidos_de_verduras_y_hortalizas|Cocidos de verduras y hortalizas]] ===
+
==== [[#Mantenimiento_de_los_caracoles_recogidos|Bildutako barraskiloak kontserbatzea]] ====
  
=== [[Cocidos_de_patata|Cocidos de patata]] ===
+
==== [[#Limpieza_de_los_caracoles|Barraskiloak garbitzea]] ====
  
=== [[Ensaladas|Ensaladas]] ===
+
==== [[#Coccion_de_los_caracoles|Barraskiloak egostea]] ====
  
=== [[Arroz|Arroz]] ===
+
==== [[#Preparacion_de_los_caracoles|Barraskiloak prestatzea]] ====
  
=== [[Pastas|Pastas]] ===
+
==== [[#Elaboracion_de_caldo_con_el_agua_de_coccion|Egosketako urarekin salda prestatzea]] ====
 +
&ensp;
  
=== [[Carnes|Carnes]] ===
+
== X. [[PREPARACION_DE_LAS_COMIDAS_DOMESTICAS/eu|ETXEKO JANARIEN PRESTAKETA]] ==
  
*[[?|Carnes de ganado porcino. Txarrikia]]
+
=== [[#El_fuego|Sua]] ===
  
*[[?|Carnes de ganado ovino. Ardikia]]
+
=== [[#Los_utensilios|Tresnak]] ===
  
*[[?|Carnes de ganado bovino . Arakia]]
+
=== [[#Cultura_culinaria|Sukaldaritzaren kultura]] ===
  
=== [[Aves_Egaztiak|Aves. Egaztiak]] ===
+
=== [[#Caldos_y_sopas|Saldak eta zopak]] ===
  
=== [[Platos_de_caza|Platos de caza]] ===
+
=== [[#Cocidos_de_legumbres_Lapikokoak_Eltzekoak|Lekaleen egoskariak. Lapikokoak. Eltzekoak]] ===
  
=== [[Fritos|Fritos]] ===
+
=== [[#Cocidos_de_verduras_y_hortalizas|Berdura eta barazkien egoskariak]] ===
  
=== [[Pescados|Pescados]] ===
+
=== [[#Cocidos_de_patata|Patata-egoskariak]] ===
  
=== [[Postres|Postres]] ===
+
=== [[#Ensaladas|Entsaladak]] ===
  
=== [[Condimentos|Condimentos]] ===
+
=== [[#Arroz|Arroza]] ===
  
*[[?|Condimentos vegetales]]
+
=== [[#Pastas|Pastak]] ===
  
*[[?|Aceites]]
+
=== [[#Carnes|Okelak]] ===
  
*[[?|Condimentos de origen animal]]
+
==== [[#Carnes_de_ganado_porcino_Txarrikia|Txerri-aziendaren okelak. Txerrikia]] ====
  
*[[?|Otros condimentos]]
+
==== [[#Carnes_de_ganado_ovino_Ardikia|Ardi-aziendaren okelak. Ardikia]] ====
&emsp;
 
  
== XI. BEBIDAS ==
+
==== [[#Carnes_de_ganado_bovino_Arakia|Behi-aziendaren okelak. Zezina]] ====
  
=== [[El_agua|El agua]] ===
+
=== [[#Aves_Egaztiak|Hegaztiak]] ===
  
=== [[La_limonada|La limonada]] ===
+
=== [[#Platos_de_caza|Ehizakiak]] ===
  
=== [[El_vino_Ardoa|El vino. Ardoa]] ===
+
=== [[#Fritos|Frijituak]] ===
  
*[[?|Consumo]]
+
=== [[#Pescados1|Arrainak]] ===
  
*[[?|Area de producción y clases de uva]]
+
=== [[#Postres|Postreak]] ===
  
*[[?|Elaboración del vino]]
+
=== [[#Condimentos|Gozagarriak]] ===
  
**La bodega. Pisado de la uva en el lagar
+
==== [[#Condimentos_vegetales|Gozagarri begetalak]] ====
**Extracción del vino del lago
 
**Trasiego de vino
 
  
*[[?|Clases de vino]]
+
==== [[#Aceites|Olioak]] ====
  
=== [[Txakolina_El_chacoli|Txakolina. El chacolí]] ===
+
==== [[#Condimentos_de_origen_animal|Animaliengandik eratorritako gozagarriak]] ====
  
*[[?|Elaboración del txakoli]]
+
==== [[#Otros_condimentos|Beste gozagarri batzuk]] ====
 +
&ensp;
  
=== [[Sagardoa_La_sidra|Sagardoa. La sidra]] ===
+
== XI. [[BEBIDAS/eu|EDARIAK]] ==
  
*[[?|Recogida de la manzana]]
+
=== [[#El_agua|Ura]] ===
  
*[[?|El lagar. Dolara]]
+
=== [[#La_limonada|Limonada]] ===
  
*[[?|Elaboración de la sidra]]
+
=== [[#El_vino_Ardoa|Ardoa]] ===
  
*[[?|Consumo y embotellado]]
+
==== [[#Consumo|Kontsumoa]] ====
  
*[[?|Pitarra]]
+
==== [[#Area_de_produccion_y_clases_de_uva|Produkzio-arloa eta mahats motak]] ====
  
=== [[La_cerveza|La cerveza]] ===
+
==== [[#Elaboracion_del_vino|Ardoa egitea]] ====
  
=== [[Licores_Aguardiente_pacharan_y_otros|Licores: Aguardiente, pacharán y otros]] ===
+
**Bodega. Mahatsa zapaltzea dolarean
 +
**Ardoa prentsatik ateratzea
 +
**Ardoaren ontzi-aldatzea
  
=== [[Otras_bebidas|Otras bebidas]] ===
+
==== [[#Clases_de_vino|Ardo motak]] ====
  
=== [[El_cafe|El café]] ===
+
=== [[#Txakolina_El_chacoli|Txakolina]] ===
  
=== [[Las_infusiones|Las infusiones]] ===
+
==== [[#Elaboracion_del_txakoli|Txakolina egitea]] ====
&emsp;
 
  
== XII. TABACO ==
+
=== [[#Sagardoa_La_sidra|Sagardoa]] ===
  
=== [[Iniciacion_en_el_habito_de_fumar|Iniciación en el hábito de fumar]] ===
+
==== [[#Recogida_de_la_manzana|Sagar-biltzea]] ====
  
=== [[Sucedaneos_del_tabaco|Sucedáneos del tabaco]] ===
+
==== [[#El_lagar_Dolara|Dolarea]] ====
  
=== [[Cultivo_y_elaboracion_domesticos_del_tabaco|Cultivo y elaboración domésticos del tabaco]] ===
+
==== [[#Elaboracion_de_la_sidra|Sagardoa egitea]] ====
  
=== [[Formas_de_presentacion_del_tabaco|Formas de presentación del tabaco]] ===
+
==== [[#Consumo_y_embotellado|Kontsumoa eta botilaratzea]] ====
  
=== [[Ventajas_atribuidas_al_tabaco|Ventajas atribuidas al tabaco]] ===
+
==== [[#Pitarra|Pitarra]] ====
  
=== [[Pipas_y_boquillas|Pipas y boquillas]] ===
+
=== [[#La_cerveza|Garagardoa]] ===
  
=== [[Petacas_y_pitilleras|Petacas y pitilleras]] ===
+
=== [[#Licores_Aguardiente_pacharan_y_otros|Likoreak: aguardienta, patxarana eta beste batzuk]] ===
  
=== [[Encendedores|Encendedores]] ===
+
=== [[#Otras_bebidas1|Beste edari batzuk]] ===
&emsp;
 
  
== XIII. ALIMENTOS Y COMIDAS RITUALES ==
+
=== [[#El_cafe|Kafea]] ===
  
=== [[Comidas_ligadas_a_festividades_y_tiempos_del_calendario|Comidas ligadas a festividades y tiempos del calendario]] ===
+
=== [[#Las_infusiones|Infusioak]] ===
 +
&ensp;
  
*[[?|El ciclo de la Navidad]]
+
== XII. [[TABACO/eu|TABAKOA]] ==
  
**Obsequios de alimentos: Colaciones y aguinaldos
+
=== [[#Iniciacion_en_el_habito_de_fumar|Erretzeko ohitura hartzea]] ===
**Cuestaciones del aguinaldo
 
**La cena de nochebuena. Gabon gaba. Olentzero gaba
 
  
***Ogi salutadorea. Pan de Nochebuena
+
=== [[#Sucedaneos_del_tabaco|Tabakoaren suzedaneoak]] ===
***Cena de Nochebuena. Gabon afaria
 
***La cena de Nochebuena a principios de siglo
 
***La cena de Nochebuena según las actuales encuestas
 
  
*[[?|Postres navideños: lntxaursaltza, compota, sopa cana, turrones y mazapanes, almendras garrapiñadas]]
+
=== [[#Cultivo_y_elaboracion_domesticos_del_tabaco|Tabakoa etxean landatzea eta egitea]] ===
  
*[[?|Natividad/Eguberri, Nochevieja/Gabonzar, Año Nuevo/Urteberri, Día de Reyes/Erregena]]
+
=== [[#Formas_de_presentacion_del_tabaco|Tabakoa aurkezteko moduak]] ===
  
=== [[Comidas_del_tiempo_de_Carnaval|Comidas del tiempo de Carnaval]] ===
+
=== [[#Ventajas_atribuidas_al_tabaco|Tabakoari egotzitako abantailak]] ===
  
*[[?|Candelaria. Tostadas]]
+
=== [[#Pipas_y_boquillas|Pipak eta ahokoak]] ===
  
*[[?|San Blas. Bendición de alimentos]]
+
=== [[#Petacas_y_pitilleras|Tabako-ontziak eta zigarro-kaxak]] ===
  
*[[?|Postulaciones y comidas colectivas]]
+
=== [[#Encendedores|Pizkailuak]] ===
 +
&ensp;
  
**Noche de Santa Agueda
+
== XIII. [[ALIMENTOS_Y_COMIDAS_RITUALES/eu|ELIKAGAIAK ETA JATORDU ERRITUALAK]] ==
**Las Marzas
 
**Las Pascuas
 
**Basaratostea
 
**Jueves de Lardero. Eguen Zuri
 
  
*[[?|Carnavales. Ihauteriak]]
+
=== [[#Comidas_ligadas_a_festividades_y_tiempos_del_calendario|Jaiei eta egutegiko aroei lotutako otorduak]] ===
  
*[[?|Platos tradicionales de Carnaval]]
+
==== [[#El_ciclo_de_la_Navidad|Gabonetako zikloa]] ====
  
=== [[Ayunos_y_abstinencias|Ayunos y abstinencias]] ===
+
**Elikagaiak oparitzea: kolazioak eta gabonsariak
 +
**Gabonsarirako diru-bilketa
 +
**Gabon afaria. Gabon gaua. Olentzero gaua
  
*[[?|Legislación canónica]]
+
***Ogi salutadorea
 +
***Gabon afaria
 +
***Gabon afaria mendearen hasieran
 +
***Gabon afaria gaur egungo inkesten arabera
  
*[[?|La alimentación en los días de ayuno y abstinencia]]
+
==== [[#Postres_navideños_lntxaursaltza_compota_sopa_cana_turrones_y_mazapanes_almendras_garrapiñadas|Gabonetako postreak: intxaur-saltsa, konpota, kapoi-salda, turroiak eta mazapanak, almendra almibarreztatuak]] ====
  
=== [[Pascua_de_Resurreccion_Pazko_Eguna|Pascua de Resurrección. Pazko Eguna]] ===
+
==== [[#Natividad_Eguberri_Nochevieja_Gabonzar_Año_Nuevo_Urteberri_Dia_de_Reyes_Erregena|Natividad/Eguberri, Nochevieja/Gabonzahar, Año Nuevo/Urteberri, Día de Reyes/Errege Eguna]] ====
  
*[[?|Ritos con el pan y el agua]]
+
=== [[#Comidas_del_tiempo_de_Carnaval|Aratusteei lotutako otorduak]] ===
  
*[[?|La torta pascual. Paskopilla, morrokoa, ranzopil]]
+
==== [[#Candelaria_Tostadas|Kandelario. Ogi txigortuak]] ====
  
=== [[Banquetes_domesticos_y_comidas_colectivas_en_las_fiestas_patronales|Banquetes domésticos y comidas colectivas en las fiestas patronales]] ===
+
==== [[#San_Blas_Bendicion_de_alimentos|San Blas. Jakien bedeinkapena]] ====
  
=== [[Agapes_en_ermitas_y_santuarios|Ágapes en ermitas y santuarios]] ===
+
==== [[#Postulaciones_y_comidas_colectivas|Postulazioak eta otordu kolektiboak]] ====
  
*[[?|Refacción a la conclusión de la misa]]
+
**Santa Ageda gaua
 +
**Martzak
 +
**Pazkoak
 +
**Basaratostea
 +
**Ostegun larderoa. Ostegun Zuri
  
*[[?|Comidas de romería]]
+
==== [[#Carnavales_Ihauteriak|Inauteriak]] ====
  
*[[?|Bendición de alimentos en ermitas]]
+
==== [[#Platos_tradicionales_de_Carnaval|Inauterietako plater tradizionalak]] ====
  
*[[?|Banquetes de Cofradías y Hermandades]]
+
=== [[#Ayunos_y_abstinencias|Barauak eta abstinentziak]] ===
  
=== [[Comidas_al_finalizar_trabajos_colectivos|Comidas al finalizar trabajos colectivos]] ===
+
==== [[#Legislacion_ canonica|Legedi kanonikoa]] ====
  
*[[?|Txarriboda. Matanza del cerdo]]
+
==== [[#La_alimentacion_en_los_dias_de_ayuno_y_abstinencia|Elikadura, barau eta abstinentzia egunetan]] ====
  
*[[?|Bizkar-festa. Remate del tejado de una casa]]
+
=== [[#Pascua_de_Resurreccion_Pazko_Eguna|Pazko Garizumakoa]] ===
  
*[[?|Comidas de auzolan. Trabajos comunitarios]]
+
==== [[#Ritos_con_el_pan_y_el_agua|Ogiarekin eta urarekin egindako errituak]] ====
  
*[[?|Comidas a la conclusión de trabajos de colaboración]]
+
==== [[#La_torta_pascual_Paskopilla_morrokoa_ranzopil|Pazko-opila. Paskopilla, morrokoa, ranzopila]] ====
  
=== [[Banquetes_en_los_ritos_de_pasaje|Banquetes en los ritos de pasaje]] ===
+
=== [[#Banquetes_domesticos_y_comidas_colectivas_en_las_fiestas_patronales|Etxeko banketeak eta otordu kolektiboak, herriko jaietan]] ===
  
*[[?|Parto y nacimiento]]
+
=== [[#Agapes_en_ermitas_y_santuarios|Oturuntzak ermita eta santutegietan]] ===
  
*[[?|Bautizo]]
+
==== [[#Refaccion_a_la_conclusion_de_la_misa|Mokadua meza-irteeran]] ====
  
*[[?|Fiestas de cumpleaños. Urtebetetzeak]]
+
==== [[#Comidas_de_romeria|Erromerietako jatorduak]] ====
  
*[[?|Primeras comuniones]]
+
==== [[#Bendicion_de_alimentos_en_ermitas|Jakien bedeinkapena ermitetan]] ====
  
*[[?|Bodas. Ezteguak]]
+
==== [[#Banquetes_de_Cofradias_y_Hermandades|Kofradia eta Ermandadeen banketeak]] ====
  
*[[?|Agapes funerarios]]
+
=== [[#Comidas_al_finalizar_trabajos_colectivos|Jatorduak, lan kolektiboak amaitzean]] ===
&emsp;
 
  
== XIV. TRANSFORMACIONES OPERADAS DURANTE EL PRESENTE SIGLO EN EL RÉGIMEN ALIMENTARIO DOMÉSTICO ==
+
==== [[#Txarriboda_Matanza_del_cerdo|Txarriboda]] ====
  
=== [[De_la_monotonía_a_la_diversidad|De la monotonía a la diversidad]] ===
+
==== [[#Bizkar_festa_Remate_del_tejado_de_una_casa|Bizkar-festa. Etxe baten teilatuaren errematea]] ====
  
*[[Perdida_de_la_autarquia|Pérdida de la autarquía]]
+
==== [[#Comidas_de_auzolan_Trabajos_comunitarios|Auzolaneko otorduak. Auzolanak]] ====
  
*[[Elaboraciones_domesticas|Elaboraciones domésticas]]
+
==== [[#Comidas_a_la_conclusion_de_trabajos_de_colaboracion|Auzolanen amaierako otorduak]] ====
  
*[[Modificaciones_en_la_dieta_cotidiana|Modificaciones en la dieta cotidiana]]
+
=== [[#Banquetes_en_los_ritos_de_pasaje|Banketeak igarotze-errituetan]] ===
  
*[[Actitudes_ante_a_la_alimentacion|Actitudes ante a la alimentación]]
+
==== [[#Parto_y_nacimiento|Erditzea eta jaiotza]] ====
  
*[[Transformaciones_del_contexto_social|Transformaciones del contexto social]]
+
==== [[#Bautizo|Bataioa]] ====
  
*[[Nuevos_equipamientos|Nuevos equipamientos]]
+
==== [[#Fiestas_de_cumpleaños_Urtebetetzeak|Urtebetetzeak]] ====
  
*[[Transiciones_mas_recientes|Transiciones más recientes]]
+
==== [[#Primeras_comuniones|Jaunartzeak]] ====
&emsp;
 
  
== XV. L'ALIMENTATION EN PAYS BASQUE NORD OU IPARRALDE (SYNTHESE) ==
+
==== [[#Bodas_Ezteguak|Ezteiak. Ezteguak]] ====
  
=== [[Les_grands_changements|Les grands changements]] ===
+
==== [[#Agapes_funerarios|Hiletako oturuntzak]] ====
+
&ensp;
=== [[Organisation_des_repas|Organisation des repas]] ===
 
 
*[[Organisation_de_la_table|Organisation de la table]]
 
  
*[[Les_repas_particuliers_au_cours_de_la_vie_tout_au_long_de_l_annee|Les repas particuliers au cours de la vie, tout au long de l'année]]
+
<div style="margin-left:0cm;"></div>
  
*[[Les_productions_fruitieres_et_vegetables|Les productions fruitières et végetables]]
+
== XIV. [[TRANSFORMACIONES_OPERADAS_DURANTE_EL_PRESENTE_SIGLO_EN_EL_REGIMEN_ALIMENTARIO_DOMESTICO/eu|ETXEKO ELIKADURA ERREGIMENEAN MENDE HONETAN IZANDAKO ALDAKETAK]] ==
  
**Fruits
+
=== [[#De_la_monotonia_a_la_diversidad|Monotoniatik aniztasunera]] ===
**Légumes
 
  
*[[Les_rites_avant_et_pendant_le_repas|Les rites avant et pendant le repas]]
+
==== [[#Perdida_de_la_autarquia|Autarkia galtzea]] ====
  
*[[Le_pain|Le pain]]
+
==== [[#Elaboraciones_domesticas|Etxean egindakoak]] ====
  
*[[Le_lait|Le lait]]
+
==== [[#Modificaciones_en_la_dieta_cotidiana|Aldaketak jateko ohituretan]] ====
  
*[[La_viande|La viande]]
+
==== [[#Actitudes_ante_a_la_alimentacion|Elikaduraren gaineko jarrera]] ====
  
*[[Les_oeufs_Les_poissons_Les_escargots|Les oeufs - Les poissons - Les escargots]]
+
==== [[#Transformaciones_del_contexto_social|Testuinguru sozialean aldaketak]] ====
  
*[[Le_miel|Le miel]]
+
==== [[#Nuevos_equipamientos|Ekipamendu berriak]] ====
  
*[[Les_assaisonnements|Les assaisonnements]]
+
==== [[#Transiciones_mas_recientes|Oraintsuagoko trantsizioak]] ====
 +
&ensp;
  
*[[Les_boissons_vin_cidre_alcool_cafe_eau_tisane|Les boissons: vin - cidre - alcool - café - eau – tisane]]
+
== XV. [[LA_ALIMENTACION_EN_IPARRALDE/eu|ELIKADURA IPARRALDEN]] ==
  
*[[Le_tabac|Le tabac]]
+
{{#bookTitle:Etxeko Elikadura Euskal Herrian | Alimentacion_domestica_en_vasconia/eu}} {{DISPLAYTITLE: Eduki-taula}}
{{#bookTitle:Alimentación doméstica en Vasconia | Alimentacion_domestica_en_vasconia}} {{DISPLAYTITLE: Índice de contenidos}}
 

Revisión actual del 11:31 6 feb 2020

Otros idiomas:
Inglés • ‎Español • ‎Euskera • ‎Francés

Contenido de esta página

I. JANARIAREN ANTOLAKETA. OTORDUAK

Etxeko janariak lanegunetan

Janarien banaketa

Ordutegiak

Jatordu bakoitzaren osaketa

Goizeko mokaduak: Barausia. Gosaria. Hamaiketakoa

Bazkaria

Askaria

Afaria

Etxetik kanpoko jatorduak: artzainak, arrantzaleak eta beste

Igandeetako otorduak

Plateren sekuentzia

Jankideen kokapena

Mahaia

Plater komunetik banakakora

Mahai-tresnak

II. FAMILIAREN MAHAIKO OTOITZAK

Bedeinkapenaren iraupena

Familia-otoitzak

Mahaia bedeinkatzearen erritua

Bedeinkapen-otoitzak

Bedeinkapen-formulak euskaraz

Bedeinkapen-formulak gaztelaniaz

Hildako ahaideen oroitzapena

Jatorduen ondorengo otoitzak

Kortesia-formulak

Bedeinkapen barregarriak

III. OGIA EGITEKO MODU TRADIZIONALA

Oinarrizko jakingarriak

Labealdien maiztasuna

Irinak

Labearen prestakuntza. Labesua

Labean erabiltzen diren tresnak eta operazioak: kargatzea, piztea eta garbitzea, txingarren sakabanaketa eta metaketa, azpiharria erraztatzea, ogiak sartzea eta ateratzea

Errekina

Labearen beste erabilera batzuk

Gari-ogia. Ogia

Legamia. Hazkarria: Jatorria, kontserbazioa eta prestaketa

Orea egitea eta ogi-piezak egitea. Ogia ezarri

    • Oramahaia
    • Oramahaia garbitzea
    • Irina eralkitzea. Irina eralki
    • Orea egitea
    • Legamiatzea. Ogia jagi
    • Orea bigarrengoz egitea
    • Masa zatitzea eta piezak moldeatzea
    • Egostea. Ogia erre
    • Ogiaren kontserbazioa

Gari-irinari egindako gehikuntzak

    • Masaren ohiko osagaiak
    • Patata egosia gehitzea
    • Ogi gozoa egiteko produktuak
    • Beste irin batzuk: garagarra eta zikiroa
    • Zikiro-ogia. Zikiro ogia

Ogiaren forma eta pisua. Ogi motak

    • Ogia
    • Opila. Pamitxa
    • Ogi integrala. Tremesa
    • Ogi gozoak
    • Umeentzako ogiak
    • Ogia arrautzarekin edo lukainkarekin. Arrautzopila

Ogia, gaur egun

Artirina

Artoa

    • Kontsumo-arloa
    • Artoaren izenak eta formak
    • Legamia
    • Artoa egitea
    • Artoa egostea
    • Artoaren kontsumoa

Taloa

    • Taloaren kontsumoa
    • Taloa egitea
    • Taloa egosteko eta txigortzeko tresnak
    • Taloarekin kontsumitzen ziren jakiak

Morokila eta antzeko beste ahi batzuk

Ogiari lotutako errituak eta sinesmenak

Etxeko ogiaren tratamendu errituala

Eskaleei emandako ogia

Ogiaren banaketa elizan

Ofrendetako ogia. Olata: hiletan, familiaren hilobian, Domu Santu egunean eta Hildakoen egunean

IV. ETXEKO ABEREEN HILTZEA

Txerri-hiltzea

Gizentzea

Hilketen garaia eta sinesmenak. Azeguna

Sakrifizioa. Txerri-hiltzea

Erreskaldatzea

Hustea

Hoztea eta uztea

Pisatzea eta zatikatzea

Hestebeteak

    • Odolkiak: egiteko modua eta motak
    • Lukainkak: egiteko modua, motak eta lehortzea
    • Beste hestebete batzuk: saltxitxak, saltxitxoia, butifarra, basurde-burua, buru-gasna

Txerriaren beste atal batzuen kontserbazioa

    • Urdaiazpikoak
    • Urdaia
    • Solomoak, saiheskiak, belarriak, hankak eta muturrak

Hiltzearen ondorengo opariak

Etxeko txerria hiltzean izandako aldaketak

Ardiak eta arkumeak. Ardikia

Sakrifizioa

Hestebeteak

Ahuntzak eta antxumeak

Azienda larria

Ganado vacuno. Behi-azienda. Zezina

Zaldiak

Untxiak

Etxeko hegaztiak

Oiloak, oilaskoak, kapoiak eta oilarrak

Indioilarrak

Usoak eta usakumeak

Ahateak eta okak

Ehizako okelak

V. ESNEA ETA ESNEKIAK

Esnea

Motak, kontsumoa eta komertzializazioa

    • Ardi-esnea
    • Behi-esnea
    • Ahuntz-esnea
    • Asteme-esnea

Galdutako esnea

Esne-harriak

Esne-gaina

Esne berria

Gazta

Gaztak, esne motaren arabera

Ardi-esnea egiteko modu tradizionala

    • Jeztea
    • Esnea iragaztea
    • Esnea gatzatzea
    • Gatzatua irabiatzea
    • Gatzatua modelatzea
    • Prentsatzea
    • Gatza gehitzea

Gazura

Gaztak heltzea eta kontserbatzea

Gazta formak eta motak

Gaztaren komertzializazioa

Gazta egiteko erabiltzen diren tresnak

Beste esneki batzuk

Zenbera

Mamia. Gatzatua

Gurina

Jogurta

VI. PRODUKTU BEGETALEN KONTSUMOA ETA KONTSERBAZIOA

Baratzeko produktuen kontsumoa

Lekaleak

Berdurak eta beste produktu begetal batzuk

Etxeko kontserbazio-metodoak

Lehortzea

Azukrearekin kontserbatzea

Ozpinetan kontserbatzea

Poteratzea

Hotzean kontserbatzea

Kontserbatutako produktuak

Frutak

Fruitu lehorrak

Lekaleak

Barazkiak

Izoztea

Lekaleak

Barazkiak

Frutak

Perretxikoak

Begetalak ez diren beste produktu batzuk

Prestatutako elikagaiak

Izoztutako elikagaiak

VII. ARRAUTZEN PRESTAKETA ETA KONTSERBAZIOA

Arrautzen prestaketa

Egosiak

Uretan prestatuak

Oliotan prestatuak

Beste osagai batzuen lagungarri

Beste aplikazio batzuk

Arrautzen kontserbazioa

Karetan kontserbatzea

Gatzetan kontserbatzea

Beste kontserbazio-prozedura batzuk

VIII. URETAKO ANIMALIEN KONTSUMOA

Itsasoko animaliak

Itsaskiak

    • Moluskuak
    • Krustazeoak

Arrainak

    • Maiz kontsumitutako espezieak
    • Gutxitan kontsumitutako espezieak

Angulak: arrantza eta prestaketa

Ur gezako animaliak

Ibaiko arrainak

Krustazeoak

Igelak

IX. PERRETXIKOEN ETA BARRASKILOEN KONTSUMOA

Perretxikoak

Toxikotasuna

Kontserbazioa

Txanpiñoiak landatzea

Perretxikoak prestatzea

Espezie berriak jasotzea

Bilketa

Espezieen deskribapena

    • Kontsumo handieneko perretxikoak
    • Kontsumo murritzeko perretxikoak
    • Zehaztu gabeko perretxikoak

Barraskiloak

Jasotako motak

Biltzeko garaiak

Jokabideak barraskiloen kontsumoan

Bildutako barraskiloak kontserbatzea

Barraskiloak garbitzea

Barraskiloak egostea

Barraskiloak prestatzea

Egosketako urarekin salda prestatzea

X. ETXEKO JANARIEN PRESTAKETA

Sua

Tresnak

Sukaldaritzaren kultura

Saldak eta zopak

Lekaleen egoskariak. Lapikokoak. Eltzekoak

Berdura eta barazkien egoskariak

Patata-egoskariak

Entsaladak

Arroza

Pastak

Okelak

Txerri-aziendaren okelak. Txerrikia

Ardi-aziendaren okelak. Ardikia

Behi-aziendaren okelak. Zezina

Hegaztiak

Ehizakiak

Frijituak

Arrainak

Postreak

Gozagarriak

Gozagarri begetalak

Olioak

Animaliengandik eratorritako gozagarriak

Beste gozagarri batzuk

XI. EDARIAK

Ura

Limonada

Ardoa

Kontsumoa

Produkzio-arloa eta mahats motak

Ardoa egitea

    • Bodega. Mahatsa zapaltzea dolarean
    • Ardoa prentsatik ateratzea
    • Ardoaren ontzi-aldatzea

Ardo motak

Txakolina

Txakolina egitea

Sagardoa

Sagar-biltzea

Dolarea

Sagardoa egitea

Kontsumoa eta botilaratzea

Pitarra

Garagardoa

Likoreak: aguardienta, patxarana eta beste batzuk

Beste edari batzuk

Kafea

Infusioak

XII. TABAKOA

Erretzeko ohitura hartzea

Tabakoaren suzedaneoak

Tabakoa etxean landatzea eta egitea

Tabakoa aurkezteko moduak

Tabakoari egotzitako abantailak

Pipak eta ahokoak

Tabako-ontziak eta zigarro-kaxak

Pizkailuak

XIII. ELIKAGAIAK ETA JATORDU ERRITUALAK

Jaiei eta egutegiko aroei lotutako otorduak

Gabonetako zikloa

    • Elikagaiak oparitzea: kolazioak eta gabonsariak
    • Gabonsarirako diru-bilketa
    • Gabon afaria. Gabon gaua. Olentzero gaua
      • Ogi salutadorea
      • Gabon afaria
      • Gabon afaria mendearen hasieran
      • Gabon afaria gaur egungo inkesten arabera

Gabonetako postreak: intxaur-saltsa, konpota, kapoi-salda, turroiak eta mazapanak, almendra almibarreztatuak

Natividad/Eguberri, Nochevieja/Gabonzahar, Año Nuevo/Urteberri, Día de Reyes/Errege Eguna

Aratusteei lotutako otorduak

Kandelario. Ogi txigortuak

San Blas. Jakien bedeinkapena

Postulazioak eta otordu kolektiboak

    • Santa Ageda gaua
    • Martzak
    • Pazkoak
    • Basaratostea
    • Ostegun larderoa. Ostegun Zuri

Inauteriak

Inauterietako plater tradizionalak

Barauak eta abstinentziak

Legedi kanonikoa

Elikadura, barau eta abstinentzia egunetan

Pazko Garizumakoa

Ogiarekin eta urarekin egindako errituak

Pazko-opila. Paskopilla, morrokoa, ranzopila

Etxeko banketeak eta otordu kolektiboak, herriko jaietan

Oturuntzak ermita eta santutegietan

Mokadua meza-irteeran

Erromerietako jatorduak

Jakien bedeinkapena ermitetan

Kofradia eta Ermandadeen banketeak

Jatorduak, lan kolektiboak amaitzean

Txarriboda

Bizkar-festa. Etxe baten teilatuaren errematea

Auzolaneko otorduak. Auzolanak

Auzolanen amaierako otorduak

Banketeak igarotze-errituetan

Erditzea eta jaiotza

Bataioa

Urtebetetzeak

Jaunartzeak

Ezteiak. Ezteguak

Hiletako oturuntzak

XIV. ETXEKO ELIKADURA ERREGIMENEAN MENDE HONETAN IZANDAKO ALDAKETAK

Monotoniatik aniztasunera

Autarkia galtzea

Etxean egindakoak

Aldaketak jateko ohituretan

Elikaduraren gaineko jarrera

Testuinguru sozialean aldaketak

Ekipamendu berriak

Oraintsuagoko trantsizioak

XV. ELIKADURA IPARRALDEN