Índice de contenidos

Revisión del 06:39 23 oct 2017 de Admin (discusión | contribuciones) (Página creada con «*Varieties harvested»)
Otros idiomas:
Inglés • ‎Español • ‎Euskera • ‎Francés

Contenido de esta página

I. ORGANISING FOOD INTAKE

Household meals on working days

Meals outside the home: shepherds, fishermen and others

Sunday meals

Sequence of the different dishes

Seating arrangements

The table

From the communal dish to the individual plate

Cutlery

II. PRAYING AT FAMILY MEALTIMES

III. TRADITIONAL BREAD MAKING

General points

Preparing the oven

Wheat bread

    • The trough
    • Cleaning the trough
    • Sieving the flour
    • Kneading
    • Fermentation
    • Second kneading
    • Dividing up the dough and shaping the loaves
    • Baking
    • Storing the bread
    • Usual dough ingredients
    • Adding boiled potato
    • Product to make sweet rolls
    • Other flours: barley and rye
    • Rye bread
    • Bread loaf
    • Torta (Flatbread)
    • Wholemeal bread
    • Sweet rolls
    • Rolls for children
    • Bread with egg or chorizo sausage

Corn flour

    • Area eaten
    • Cornbread names and shapes
    • Yeast
    • Preparing cornbread
    • Baking cornbread
    • Eating the cornbread
    • Eating talo
    • Preparing talo
    • Utensils to bake and toast talo
    • Food eaten with talo

Rites and beliefs associated with bread

IV. DOMESTIC SLAUGHTERING OF ANIMALS

Pig slaughtering

    • Black puddings: Preparation and varieties
    • Chorizo sausages: Preparation, classes and drying
    • Other cured meats: Sausages, salcichón (cured sausage), butifarra (blood sausage), boar's head (brawn)
    • Hams
    • Bacon
    • Loins, ribs, ears, legs and snouts

Ewes and lambs

Nanny goats and kids

Large livestock

Rabbits

Poultry

Game

V. MILK AND DAIRY PRODUCTS

VI. CONSUMING AND PRESERVING VEGETABLE PRODUCTS

VII. PREPARING AND PRESERVING EGGS

VIII. CONSUMPTION OF AQUATIC LIFE

Marine life

    • Molluscs
    • Crustaceans
    • Frequently consumed species
    • More restricted consumption species

Fresh water life

IX. CONSUMPTION OF MUSHROOMS AND SNAILS

X. PREPARACIÓN DE LAS COMIDAS DOMÉSTICAS

El fuego

Los utensilios

Cultura culinaria

Caldos y sopas

Cocidos de legumbres. Lapikokoak. Eltzekoak

Cocidos de verduras y hortalizas

Cocidos de patata

Ensaladas

Arroz

Pastas

Carnes

Aves. Egaztiak

Platos de caza

Fritos

Pescados

Postres

Condimentos

XI. BEBIDAS

El agua

La limonada

El vino. Ardoa

    • La bodega. Pisado de la uva en el lagar
    • Extracción del vino del lago
    • Trasiego de vino

Txakolina. El chacolí

Sagardoa. La sidra

La cerveza

Licores: Aguardiente, pacharán y otros

Otras bebidas

El café

Las infusiones

XII. TABACO

Iniciación en el hábito de fumar

Sucedáneos del tabaco

Cultivo y elaboración domésticos del tabaco

Formas de presentación del tabaco

Ventajas atribuidas al tabaco

Pipas y boquillas

Petacas y pitilleras

Encendedores

XIII. ALIMENTOS Y COMIDAS RITUALES

Comidas ligadas a festividades y tiempos del calendario

    • Obsequios de alimentos: Colaciones y aguinaldos
    • Cuestaciones del aguinaldo
    • La cena de nochebuena. Gabon gaba. Olentzero gaba
      • Ogi salutadorea. Pan de Nochebuena
      • Cena de Nochebuena. Gabon afaria
      • La cena de Nochebuena a principios de siglo
      • La cena de Nochebuena según las actuales encuestas

Comidas del tiempo de Carnaval

    • Noche de Santa Agueda
    • Las Marzas
    • Las Pascuas
    • Basaratostea
    • Jueves de Lardero. Eguen Zuri

Ayunos y abstinencias

Pascua de Resurrección. Pazko Eguna

Banquetes domésticos y comidas colectivas en las fiestas patronales

Ágapes en ermitas y santuarios

Comidas al finalizar trabajos colectivos

Banquetes en los ritos de pasaje

XIV. TRANSFORMACIONES OPERADAS DURANTE EL PRESENTE SIGLO EN EL RÉGIMEN ALIMENTARIO DOMÉSTICO

XV. L'ALIMENTATION EN PAYS BASQUE NORD OU IPARRALDE (SYNTHESE)