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Revisión del 11:20 15 sep 2017 de Labayru (discusión | contribuciones) (Página creada con «=== Etxeko hegaztiak ===»)
Contenido de esta página
I. JANARIAREN ANTOLAKETA. OTORDUAK
Etxeko janariak lanegunetan
Etxetik kanpoko jatorduak: artzainak, arrantzaleak eta beste
Igandeetako otorduak
Plateren sekuentzia
Jankideen kokapena
Mahaia
Plater komunetik banakakora
Mahai-tresnak
II. ETXEKO MAHAIKO OTOITZAK
III. OGIA EGITEKO MODU TRADIZIONALA
Oinarrizko jakingarriak
Labearen prestakuntza. Labesua
Gari-ogia. Ogia
- Oramahaia
- Oramahaia garbitzea
- Irina eralkitzea. Irina eralki
- Orea egitea
- Legamiatzea. Ogia jagi
- Orea bigarrengoz egitea
- Masa zatitzea eta piezak moldeatzea
- Egostea. Ogia erre
- Ogiaren kontserbazioa
- Masaren ohiko osagaiak
- Patata egosia gehitzea
- Ogi gozoa egiteko produktuak
- Beste irin batzuk: garagarra eta zikiroa
- Zikiro-ogia. Zikiro ogia
- Ogia
- Opila. Pamitxa
- Ogi integrala. Tremesa
- Ogi gozoak
- Umeentzako ogiak
- Ogia arrautzarekin edo lukainkarekin. Arrautzopila
Artirina
- Kontsumo-arloa
- Artoaren izenak eta formak
- Legamia
- Artoa egitea
- Artoa egostea
- Artoaren kontsumoa
- Taloaren kontsumoa
- Taloa egitea
- Taloa egosteko eta txigortzeko tresnak
- Taloarekin kontsumitzen ziren jakiak
Ogiari lotutako errituak eta sinesmenak
IV. ETXEKO ABEREEN HILTZEAK
Txerri-hiltzea
- Odolkiak: egiteko modua eta motak
- Lukainkak: egiteko modua, motak eta lehortzea
- Beste hestebete batzuk: saltxitxak, saltxitxoia, butifarra, basurde-burua, buru-gasna
- Urdaiazpikoak
- Urdaia
- Solomoak, saiheskiak, belarriak, hankak eta muturrak
Ardiak eta arkumeak. Ardikia
Ahuntzak eta antxumeak
Azienda larria
Untxiak
Etxeko hegaztiak
Carnes de caza
V. LA LECHE Y SUS DERIVADOS
La leche
- Leche de oveja
- Leche de vaca
- Leche de cabra
- Leche de burra
El queso
- Ordeño
- Filtración de la leche
- Coagulación de la leche
- Batido de la cuajada
- Modelado de la cuajada
- Prensado
- Adición de la sal
Otros derivados lácteos
VI. CONSUMO Y CONSERVACIÓN DE PRODUCTOS VEGETALES
Consumo de productos hortícolas
Métodos domésticos de conservación
Productos conservados
La congelación
VII. PREPARACIÓN Y CONSERVACIÓN DE HUEVOS
VIII. CONSUMO DE ANIMALES ACUÁTICOS
Animales marinos
- Moluscos
- Crustáceos
- Especies de consumo frecuente
- Especies de consumo más restringido
Animales de agua dulce
IX. CONSUMO DE SETAS Y CARACOLES
X. PREPARACIÓN DE LAS COMIDAS DOMÉSTICAS
El fuego
Los utensilios
Cultura culinaria
Caldos y sopas
Cocidos de legumbres. Lapikokoak. Eltzekoak
Cocidos de verduras y hortalizas
Cocidos de patata
Ensaladas
Arroz
Pastas
Carnes
Aves. Egaztiak
Platos de caza
Fritos
Pescados
Postres
Condimentos
XI. BEBIDAS
El agua
La limonada
El vino. Ardoa
- La bodega. Pisado de la uva en el lagar
- Extracción del vino del lago
- Trasiego de vino
Txakolina. El chacolí
Sagardoa. La sidra
La cerveza
Licores: Aguardiente, pacharán y otros
Otras bebidas
El café
Las infusiones
XII. TABACO
Iniciación en el hábito de fumar
Sucedáneos del tabaco
Cultivo y elaboración domésticos del tabaco
Formas de presentación del tabaco
Ventajas atribuidas al tabaco
Pipas y boquillas
Petacas y pitilleras
Encendedores
XIII. ALIMENTOS Y COMIDAS RITUALES
Comidas ligadas a festividades y tiempos del calendario
- Obsequios de alimentos: Colaciones y aguinaldos
- Cuestaciones del aguinaldo
- La cena de nochebuena. Gabon gaba. Olentzero gaba
- Ogi salutadorea. Pan de Nochebuena
- Cena de Nochebuena. Gabon afaria
- La cena de Nochebuena a principios de siglo
- La cena de Nochebuena según las actuales encuestas
Comidas del tiempo de Carnaval
- Noche de Santa Agueda
- Las Marzas
- Las Pascuas
- Basaratostea
- Jueves de Lardero. Eguen Zuri
Ayunos y abstinencias
Pascua de Resurrección. Pazko Eguna
Banquetes domésticos y comidas colectivas en las fiestas patronales
Ágapes en ermitas y santuarios
Comidas al finalizar trabajos colectivos
Banquetes en los ritos de pasaje