Índice de contenidos
Revisión del 06:19 18 sep 2017 de Labayru (discusión | contribuciones) (Página creada con «=== Tabakoa etxean landatzea eta egitea ===»)
Contenido de esta página
I. JANARIAREN ANTOLAKETA. OTORDUAK
Etxeko janariak lanegunetan
Etxetik kanpoko jatorduak: artzainak, arrantzaleak eta beste
Igandeetako otorduak
Plateren sekuentzia
Jankideen kokapena
Mahaia
Plater komunetik banakakora
Mahai-tresnak
II. ETXEKO MAHAIKO OTOITZAK
III. OGIA EGITEKO MODU TRADIZIONALA
Oinarrizko jakingarriak
Labearen prestakuntza. Labesua
Gari-ogia. Ogia
- Oramahaia
- Oramahaia garbitzea
- Irina eralkitzea. Irina eralki
- Orea egitea
- Legamiatzea. Ogia jagi
- Orea bigarrengoz egitea
- Masa zatitzea eta piezak moldeatzea
- Egostea. Ogia erre
- Ogiaren kontserbazioa
- Masaren ohiko osagaiak
- Patata egosia gehitzea
- Ogi gozoa egiteko produktuak
- Beste irin batzuk: garagarra eta zikiroa
- Zikiro-ogia. Zikiro ogia
- Ogia
- Opila. Pamitxa
- Ogi integrala. Tremesa
- Ogi gozoak
- Umeentzako ogiak
- Ogia arrautzarekin edo lukainkarekin. Arrautzopila
Artirina
- Kontsumo-arloa
- Artoaren izenak eta formak
- Legamia
- Artoa egitea
- Artoa egostea
- Artoaren kontsumoa
- Taloaren kontsumoa
- Taloa egitea
- Taloa egosteko eta txigortzeko tresnak
- Taloarekin kontsumitzen ziren jakiak
Ogiari lotutako errituak eta sinesmenak
IV. ETXEKO ABEREEN HILTZEAK
Txerri-hiltzea
- Odolkiak: egiteko modua eta motak
- Lukainkak: egiteko modua, motak eta lehortzea
- Beste hestebete batzuk: saltxitxak, saltxitxoia, butifarra, basurde-burua, buru-gasna
- Urdaiazpikoak
- Urdaia
- Solomoak, saiheskiak, belarriak, hankak eta muturrak
Ardiak eta arkumeak. Ardikia
Ahuntzak eta antxumeak
Azienda larria
Untxiak
Etxeko hegaztiak
Ehizako okelak
V. ESNEA ETA ESNEKIAK
Esnea
- Ardi-esnea
- Behi-esnea
- Ahuntz-esnea
- Asteme-esnea
Gazta
- Jeztea
- Esnea iragaztea
- Esnea gatzatzea
- Gatzatua irabiatzea
- Gatzatua modelatzea
- Prentsatzea
- Gatza gehitzea
Beste esneki batzuk
VI. PRODUKTU BEGETALEN KONTSUMOA ETA KONTSERBAZIOA
VII. ARRAUTZEN KONTSERBAZIOA ETA PRESTAKETA
VIII. URETAKO ANIMALIEN KONTSUMOA
Itsasoko animaliak
- Moluskuak
- Krustazeoak
- Maiz kontsumitutako espezieak
- Gutxitan kontsumitutako espezieak
Ur gezako animaliak
IX. PERRETXIKOEN ETA BARRASKILOEN KONTSUMOA
Perretxikoak
- Kontsumo handieneko perretxikoak
- Kontsumo murritzeko perretxikoak
- Zehaztu gabeko perretxikoak
Barraskiloak
X. ETXEKO JANARIEN PRESTAKETA
Sua
Tresnak
Sukaldaritzaren kultura
Saldak eta zopak
Lekaleen egoskariak. Lapikokoak. Eltzekoak
Berdura eta barazkien egoskariak
Patata-egoskariak
Entsaladak
Arroza
Pastak
Okelak
Hegaztiak
Ehizakiak
Frijituak
Arrainak
Postreak
Gozagarriak
XI. EDARIAK
Ura
Limonada
Ardoa
- Bodega. Mahatsa zapaltzea dolarean
- Ardoa prentsatik ateratzea
- Ardoaren ontzi-aldatzea
Txakolina
Sagardoa
Garagardoa
Likoreak: aguardienta, patxarana eta beste batzuk
Beste edari batzuk
Kafea
Infusioak
XII. TABAKOA
Erretzeko ohitura hartzea
Tabakoaren suzedaneoak
Tabakoa etxean landatzea eta egitea
Formas de presentación del tabaco
Ventajas atribuidas al tabaco
Pipas y boquillas
Petacas y pitilleras
Encendedores
XIII. ALIMENTOS Y COMIDAS RITUALES
Comidas ligadas a festividades y tiempos del calendario
- Obsequios de alimentos: Colaciones y aguinaldos
- Cuestaciones del aguinaldo
- La cena de nochebuena. Gabon gaba. Olentzero gaba
- Ogi salutadorea. Pan de Nochebuena
- Cena de Nochebuena. Gabon afaria
- La cena de Nochebuena a principios de siglo
- La cena de Nochebuena según las actuales encuestas
Comidas del tiempo de Carnaval
- Noche de Santa Agueda
- Las Marzas
- Las Pascuas
- Basaratostea
- Jueves de Lardero. Eguen Zuri
Ayunos y abstinencias
Pascua de Resurrección. Pazko Eguna
Banquetes domésticos y comidas colectivas en las fiestas patronales
Ágapes en ermitas y santuarios
Comidas al finalizar trabajos colectivos
Banquetes en los ritos de pasaje