Otros idiomas:
Inglés • ‎Español • ‎Euskera • ‎Francés

Contenido de esta página

I. JANARIAREN ANTOLAKETA. OTORDUAK

Etxeko janariak lanegunetan

Etxetik kanpoko jatorduak: artzainak, arrantzaleak eta beste

Igandeetako otorduak

Plateren sekuentzia

Jankideen kokapena

Mahaia

Plater komunetik banakakora

Mahai-tresnak

II. ETXEKO MAHAIKO OTOITZAK

III. OGIA EGITEKO MODU TRADIZIONALA

Oinarrizko jakingarriak

Labearen prestakuntza. Labesua

Gari-ogia. Ogia

    • Oramahaia
    • Oramahaia garbitzea
    • Irina eralkitzea. Irina eralki
    • Orea egitea
    • Legamiatzea. Ogia jagi
    • Orea bigarrengoz egitea
    • Masa zatitzea eta piezak moldeatzea
    • Egostea. Ogia erre
    • Ogiaren kontserbazioa
    • Masaren ohiko osagaiak
    • Patata egosia gehitzea
    • Ogi gozoa egiteko produktuak
    • Beste irin batzuk: garagarra eta zikiroa
    • Zikiro-ogia. Zikiro ogia
    • Ogia
    • Opila. Pamitxa
    • Ogi integrala. Tremesa
    • Ogi gozoak
    • Umeentzako ogiak
    • Ogia arrautzarekin edo lukainkarekin. Arrautzopila

Artirina

    • Kontsumo-arloa
    • Artoaren izenak eta formak
    • Legamia
    • Artoa egitea
    • Artoa egostea
    • Artoaren kontsumoa
    • Taloaren kontsumoa
    • Taloa egitea
    • Taloa egosteko eta txigortzeko tresnak
    • Taloarekin kontsumitzen ziren jakiak

Ogiari lotutako errituak eta sinesmenak

IV. ETXEKO ABEREEN HILTZEAK

Txerri-hiltzea

    • Odolkiak: egiteko modua eta motak
    • Lukainkak: egiteko modua, motak eta lehortzea
    • Beste hestebete batzuk: saltxitxak, saltxitxoia, butifarra, basurde-burua, buru-gasna
    • Urdaiazpikoak
    • Urdaia
    • Solomoak, saiheskiak, belarriak, hankak eta muturrak

Ardiak eta arkumeak. Ardikia

Ahuntzak eta antxumeak

Azienda larria

Untxiak

Etxeko hegaztiak

Ehizako okelak

V. ESNEA ETA ESNEKIAK

VI. PRODUKTU BEGETALEN KONTSUMOA ETA KONTSERBAZIOA

VII. ARRAUTZEN KONTSERBAZIOA ETA PRESTAKETA

VIII. URETAKO ANIMALIEN KONTSUMOA

Itsasoko animaliak

    • Moluskuak
    • Krustazeoak
    • Maiz kontsumitutako espezieak
    • Gutxitan kontsumitutako espezieak

Ur gezako animaliak

IX. PERRETXIKOEN ETA BARRASKILOEN KONTSUMOA

X. ETXEKO JANARIEN PRESTAKETA

Sua

Tresnak

Sukaldaritzaren kultura

Saldak eta zopak

Lekaleen egoskariak. Lapikokoak. Eltzekoak

Berdura eta barazkien egoskariak

Patata-egoskariak

Entsaladak

Arroza

Pastak

Okelak

Hegaztiak

Ehizakiak

Frijituak

Arrainak

Postreak

Gozagarriak

XI. EDARIAK

Ura

Limonada

Ardoa

    • Bodega. Mahatsa zapaltzea dolarean
    • Ardoa prentsatik ateratzea
    • Ardoaren ontzi-aldatzea

Txakolina

Sagardoa

Garagardoa

Likoreak: aguardienta, patxarana eta beste batzuk

Beste edari batzuk

Kafea

Infusioak

XII. TABAKOA

Erretzeko ohitura hartzea

Tabakoaren suzedaneoak

Tabakoa etxean landatzea eta egitea

Tabakoa aurkezteko moduak

Tabakoari egotzitako abantailak

Pipak eta ahokoak

Tabako-ontziak eta zigarro-kaxak

Pizkailuak

XIII. ELIKAGAIAK ETA OTORDU ERRITUALAK

Jaiei eta egutegiko aroei lotutako otorduak

    • Elikagaiak oparitzea: kolazioak eta gabonsariak
    • Gabonsarirako diru-bilketa
    • Gabon afaria. Gabon gaua. Olentzero gaua
      • Ogi salutadorea
      • Gabon afaria
      • Gabon afaria mendearen hasieran
      • Gabon afaria gaur egungo inkesten arabera

Aratusteei lotutako otorduak

    • Santa Ageda gaua
    • Martzak
    • Pazkoak
    • Basaratostea
    • Ostegun larderoa. Ostegun Zuri

Barauak eta abstinentziak

Pazko Garizumakoa

Etxeko banketeak eta otordu kolektiboak, herriko jaietan

Oturuntzak ermita eta santutegietan

Jatorduak, lan kolektiboak amaitzean

Banketeak igarotze-errituetan

XIV. ETXEKO ELIKADURA ERREGIMENEAN MENDE HONETAN IZANDAKO ALDAKETAK

XV. ELIKADURA IPAR EUSKAL HERRIAN EDO IPARRALDEN (SINTESIA)