Diferencia entre revisiones de «Indice Alimentacion domestica en vasconia/eu»

De Atlas Etnográfico de Vasconia
Saltar a: navegación, buscar
(Página creada con «*Postres_navideños_lntxaursaltza_compota_sopa_cana_turrones_y_mazapanes_almendras_garrapiñadas|Gabonetako postreak: intxaur-saltsa, konpota, kapoi-salda, turroiak eta m...»)
(Página creada con «*Natividad_Eguberri_Nochevieja_Gabonzar_Año_Nuevo_Urteberri_Dia_de_Reyes_Erregena|Natividad/Eguberri, Nochevieja/Gabonzahar, Año Nuevo/Urteberri, Día de Reyes/Errege E...»)
Línea 525: Línea 525:
 
*[[Postres_navideños_lntxaursaltza_compota_sopa_cana_turrones_y_mazapanes_almendras_garrapiñadas|Gabonetako postreak: intxaur-saltsa, konpota, kapoi-salda, turroiak eta mazapanak, almendra almibarreztatuak]]
 
*[[Postres_navideños_lntxaursaltza_compota_sopa_cana_turrones_y_mazapanes_almendras_garrapiñadas|Gabonetako postreak: intxaur-saltsa, konpota, kapoi-salda, turroiak eta mazapanak, almendra almibarreztatuak]]
  
*[[Natividad_Eguberri_Nochevieja_Gabonzar_Año_Nuevo_Urteberri_Dia_de_Reyes_Erregena|Natividad/Eguberri, Nochevieja/Gabonzar, Año Nuevo/Urteberri, Día de Reyes/Erregena]]
+
*[[Natividad_Eguberri_Nochevieja_Gabonzar_Año_Nuevo_Urteberri_Dia_de_Reyes_Erregena|Natividad/Eguberri, Nochevieja/Gabonzahar, Año Nuevo/Urteberri, Día de Reyes/Errege Eguna]]
  
 
=== [[Comidas_del_tiempo_de_Carnaval|Comidas del tiempo de Carnaval]] ===
 
=== [[Comidas_del_tiempo_de_Carnaval|Comidas del tiempo de Carnaval]] ===

Revisión del 06:24 18 sep 2017

Otros idiomas:
Inglés • ‎Español • ‎Euskera • ‎Francés

Contenido de esta página

I. JANARIAREN ANTOLAKETA. OTORDUAK

Etxeko janariak lanegunetan

Etxetik kanpoko jatorduak: artzainak, arrantzaleak eta beste

Igandeetako otorduak

Plateren sekuentzia

Jankideen kokapena

Mahaia

Plater komunetik banakakora

Mahai-tresnak

II. ETXEKO MAHAIKO OTOITZAK

Bedeinkapenaren iraupena

Familia-otoitzak

Mahaia bedeinkatzearen erritua

Bedeinkapen-otoitzak

III. OGIA EGITEKO MODU TRADIZIONALA

Oinarrizko jakingarriak

Labearen prestakuntza. Labesua

Gari-ogia. Ogia

    • Oramahaia
    • Oramahaia garbitzea
    • Irina eralkitzea. Irina eralki
    • Orea egitea
    • Legamiatzea. Ogia jagi
    • Orea bigarrengoz egitea
    • Masa zatitzea eta piezak moldeatzea
    • Egostea. Ogia erre
    • Ogiaren kontserbazioa
    • Masaren ohiko osagaiak
    • Patata egosia gehitzea
    • Ogi gozoa egiteko produktuak
    • Beste irin batzuk: garagarra eta zikiroa
    • Zikiro-ogia. Zikiro ogia
    • Ogia
    • Opila. Pamitxa
    • Ogi integrala. Tremesa
    • Ogi gozoak
    • Umeentzako ogiak
    • Ogia arrautzarekin edo lukainkarekin. Arrautzopila

Artirina

    • Kontsumo-arloa
    • Artoaren izenak eta formak
    • Legamia
    • Artoa egitea
    • Artoa egostea
    • Artoaren kontsumoa
    • Taloaren kontsumoa
    • Taloa egitea
    • Taloa egosteko eta txigortzeko tresnak
    • Taloarekin kontsumitzen ziren jakiak

Ogiari lotutako errituak eta sinesmenak

IV. ETXEKO ABEREEN HILTZEAK

Txerri-hiltzea

    • Odolkiak: egiteko modua eta motak
    • Lukainkak: egiteko modua, motak eta lehortzea
    • Beste hestebete batzuk: saltxitxak, saltxitxoia, butifarra, basurde-burua, buru-gasna
    • Urdaiazpikoak
    • Urdaia
    • Solomoak, saiheskiak, belarriak, hankak eta muturrak

Ardiak eta arkumeak. Ardikia

Ahuntzak eta antxumeak

Azienda larria

Untxiak

Etxeko hegaztiak

Ehizako okelak

V. ESNEA ETA ESNEKIAK

Esnea

    • Ardi-esnea
    • Behi-esnea
    • Ahuntz-esnea
    • Asteme-esnea

Gazta

    • Jeztea
    • Esnea iragaztea
    • Esnea gatzatzea
    • Gatzatua irabiatzea
    • Gatzatua modelatzea
    • Prentsatzea
    • Gatza gehitzea

Beste esneki batzuk

VI. PRODUKTU BEGETALEN KONTSUMOA ETA KONTSERBAZIOA

Baratzeko produktuen kontsumoa

Etxeko kontserbazio-metodoak

Kontserbatutako produktuak

Izoztea

VII. ARRAUTZEN KONTSERBAZIOA ETA PRESTAKETA

Arrautzen prestaketa

Arrautzen kontserbazioa

VIII. URETAKO ANIMALIEN KONTSUMOA

Itsasoko animaliak

    • Moluskuak
    • Krustazeoak
    • Maiz kontsumitutako espezieak
    • Gutxitan kontsumitutako espezieak

Ur gezako animaliak

IX. PERRETXIKOEN ETA BARRASKILOEN KONTSUMOA

Perretxikoak

    • Kontsumo handieneko perretxikoak
    • Kontsumo murritzeko perretxikoak
    • Zehaztu gabeko perretxikoak

Barraskiloak

X. ETXEKO JANARIEN PRESTAKETA

Sua

Tresnak

Sukaldaritzaren kultura

Saldak eta zopak

Lekaleen egoskariak. Lapikokoak. Eltzekoak

Berdura eta barazkien egoskariak

Patata-egoskariak

Entsaladak

Arroza

Pastak

Okelak

Hegaztiak

Ehizakiak

Frijituak

Arrainak

Postreak

Gozagarriak

XI. EDARIAK

Ura

Limonada

Ardoa

    • Bodega. Mahatsa zapaltzea dolarean
    • Ardoa prentsatik ateratzea
    • Ardoaren ontzi-aldatzea

Txakolina

Sagardoa

Garagardoa

Likoreak: aguardienta, patxarana eta beste batzuk

Beste edari batzuk

Kafea

Infusioak

XII. TABAKOA

Erretzeko ohitura hartzea

Tabakoaren suzedaneoak

Tabakoa etxean landatzea eta egitea

Tabakoa aurkezteko moduak

Tabakoari egotzitako abantailak

Pipak eta ahokoak

Tabako-ontziak eta zigarro-kaxak

Pizkailuak

XIII. ELIKAGAIAK ETA OTORDU ERRITUALAK

Jaiei eta egutegiko aroei lotutako otorduak

    • Elikagaiak oparitzea: kolazioak eta gabonsariak
    • Gabonsarirako diru-bilketa
    • Gabon afaria. Gabon gaua. Olentzero gaua
      • Ogi salutadorea
      • Gabon afaria
      • Gabon afaria mendearen hasieran
      • Gabon afaria gaur egungo inkesten arabera

Comidas del tiempo de Carnaval

    • Noche de Santa Agueda
    • Las Marzas
    • Las Pascuas
    • Basaratostea
    • Jueves de Lardero. Eguen Zuri

Ayunos y abstinencias

Pascua de Resurrección. Pazko Eguna

Banquetes domésticos y comidas colectivas en las fiestas patronales

Ágapes en ermitas y santuarios

Comidas al finalizar trabajos colectivos

Banquetes en los ritos de pasaje

XIV. TRANSFORMACIONES OPERADAS DURANTE EL PRESENTE SIGLO EN EL RÉGIMEN ALIMENTARIO DOMÉSTICO

De la monotonía a la diversidad

XV. L'ALIMENTATION EN PAYS BASQUE NORD OU IPARRALDE (SYNTHESE)

Les grands changements

Organisation des repas

    • Fruits
    • Légumes