Diferencia entre revisiones de «Indice Alimentacion domestica en vasconia/eu»
De Atlas Etnográfico de Vasconia
(Página creada con «**Elikagaiak oparitzea: kolazioak eta gabonsariak **Gabonsarirako diru-bilketa **Gabon afaria. Gabon gaua. Olentzero gaua») |
(Página creada con «***Ogi salutadorea ***Gabon afaria ***Gabon afaria mendearen hasieran ***Gabon afaria gaur egungo inkesten arabera») |
||
Línea 518: | Línea 518: | ||
**Gabon afaria. Gabon gaua. Olentzero gaua | **Gabon afaria. Gabon gaua. Olentzero gaua | ||
− | ***Ogi salutadorea | + | ***Ogi salutadorea |
− | *** | + | ***Gabon afaria |
− | *** | + | ***Gabon afaria mendearen hasieran |
− | *** | + | ***Gabon afaria gaur egungo inkesten arabera |
*[[Postres_navideños_lntxaursaltza_compota_sopa_cana_turrones_y_mazapanes_almendras_garrapiñadas|Postres navideños: lntxaursaltza, compota, sopa cana, turrones y mazapanes, almendras garrapiñadas]] | *[[Postres_navideños_lntxaursaltza_compota_sopa_cana_turrones_y_mazapanes_almendras_garrapiñadas|Postres navideños: lntxaursaltza, compota, sopa cana, turrones y mazapanes, almendras garrapiñadas]] |
Revisión del 06:22 18 sep 2017
Contenido de esta página
- 1 I. JANARIAREN ANTOLAKETA. OTORDUAK
- 2 II. ETXEKO MAHAIKO OTOITZAK
- 3 III. OGIA EGITEKO MODU TRADIZIONALA
- 4 IV. ETXEKO ABEREEN HILTZEAK
- 5 V. ESNEA ETA ESNEKIAK
- 6 VI. PRODUKTU BEGETALEN KONTSUMOA ETA KONTSERBAZIOA
- 7 VII. ARRAUTZEN KONTSERBAZIOA ETA PRESTAKETA
- 8 VIII. URETAKO ANIMALIEN KONTSUMOA
- 9 IX. PERRETXIKOEN ETA BARRASKILOEN KONTSUMOA
- 10 X. ETXEKO JANARIEN PRESTAKETA
- 10.1 Sua
- 10.2 Tresnak
- 10.3 Sukaldaritzaren kultura
- 10.4 Saldak eta zopak
- 10.5 Lekaleen egoskariak. Lapikokoak. Eltzekoak
- 10.6 Berdura eta barazkien egoskariak
- 10.7 Patata-egoskariak
- 10.8 Entsaladak
- 10.9 Arroza
- 10.10 Pastak
- 10.11 Okelak
- 10.12 Hegaztiak
- 10.13 Ehizakiak
- 10.14 Frijituak
- 10.15 Arrainak
- 10.16 Postreak
- 10.17 Gozagarriak
- 11 XI. EDARIAK
- 12 XII. TABAKOA
- 13 XIII. ELIKAGAIAK ETA OTORDU ERRITUALAK
- 13.1 Jaiei eta egutegiko aroei lotutako otorduak
- 13.2 Comidas del tiempo de Carnaval
- 13.3 Ayunos y abstinencias
- 13.4 Pascua de Resurrección. Pazko Eguna
- 13.5 Banquetes domésticos y comidas colectivas en las fiestas patronales
- 13.6 Ágapes en ermitas y santuarios
- 13.7 Comidas al finalizar trabajos colectivos
- 13.8 Banquetes en los ritos de pasaje
- 14 XIV. TRANSFORMACIONES OPERADAS DURANTE EL PRESENTE SIGLO EN EL RÉGIMEN ALIMENTARIO DOMÉSTICO
- 15 XV. L'ALIMENTATION EN PAYS BASQUE NORD OU IPARRALDE (SYNTHESE)
I. JANARIAREN ANTOLAKETA. OTORDUAK
Etxeko janariak lanegunetan
Etxetik kanpoko jatorduak: artzainak, arrantzaleak eta beste
Igandeetako otorduak
Plateren sekuentzia
Jankideen kokapena
Mahaia
Plater komunetik banakakora
Mahai-tresnak
II. ETXEKO MAHAIKO OTOITZAK
Bedeinkapenaren iraupena
Familia-otoitzak
Mahaia bedeinkatzearen erritua
Bedeinkapen-otoitzak
III. OGIA EGITEKO MODU TRADIZIONALA
Oinarrizko jakingarriak
Labearen prestakuntza. Labesua
Gari-ogia. Ogia
- Oramahaia
- Oramahaia garbitzea
- Irina eralkitzea. Irina eralki
- Orea egitea
- Legamiatzea. Ogia jagi
- Orea bigarrengoz egitea
- Masa zatitzea eta piezak moldeatzea
- Egostea. Ogia erre
- Ogiaren kontserbazioa
- Masaren ohiko osagaiak
- Patata egosia gehitzea
- Ogi gozoa egiteko produktuak
- Beste irin batzuk: garagarra eta zikiroa
- Zikiro-ogia. Zikiro ogia
- Ogia
- Opila. Pamitxa
- Ogi integrala. Tremesa
- Ogi gozoak
- Umeentzako ogiak
- Ogia arrautzarekin edo lukainkarekin. Arrautzopila
Artirina
- Kontsumo-arloa
- Artoaren izenak eta formak
- Legamia
- Artoa egitea
- Artoa egostea
- Artoaren kontsumoa
- Taloaren kontsumoa
- Taloa egitea
- Taloa egosteko eta txigortzeko tresnak
- Taloarekin kontsumitzen ziren jakiak
Ogiari lotutako errituak eta sinesmenak
IV. ETXEKO ABEREEN HILTZEAK
Txerri-hiltzea
- Odolkiak: egiteko modua eta motak
- Lukainkak: egiteko modua, motak eta lehortzea
- Beste hestebete batzuk: saltxitxak, saltxitxoia, butifarra, basurde-burua, buru-gasna
- Urdaiazpikoak
- Urdaia
- Solomoak, saiheskiak, belarriak, hankak eta muturrak
Ardiak eta arkumeak. Ardikia
Ahuntzak eta antxumeak
Azienda larria
Untxiak
Etxeko hegaztiak
Ehizako okelak
V. ESNEA ETA ESNEKIAK
Esnea
- Ardi-esnea
- Behi-esnea
- Ahuntz-esnea
- Asteme-esnea
Gazta
- Jeztea
- Esnea iragaztea
- Esnea gatzatzea
- Gatzatua irabiatzea
- Gatzatua modelatzea
- Prentsatzea
- Gatza gehitzea
Beste esneki batzuk
VI. PRODUKTU BEGETALEN KONTSUMOA ETA KONTSERBAZIOA
Baratzeko produktuen kontsumoa
Etxeko kontserbazio-metodoak
Kontserbatutako produktuak
Izoztea
VII. ARRAUTZEN KONTSERBAZIOA ETA PRESTAKETA
Arrautzen prestaketa
Arrautzen kontserbazioa
VIII. URETAKO ANIMALIEN KONTSUMOA
Itsasoko animaliak
- Moluskuak
- Krustazeoak
- Maiz kontsumitutako espezieak
- Gutxitan kontsumitutako espezieak
Ur gezako animaliak
IX. PERRETXIKOEN ETA BARRASKILOEN KONTSUMOA
Perretxikoak
- Kontsumo handieneko perretxikoak
- Kontsumo murritzeko perretxikoak
- Zehaztu gabeko perretxikoak
Barraskiloak
X. ETXEKO JANARIEN PRESTAKETA
Sua
Tresnak
Sukaldaritzaren kultura
Saldak eta zopak
Lekaleen egoskariak. Lapikokoak. Eltzekoak
Berdura eta barazkien egoskariak
Patata-egoskariak
Entsaladak
Arroza
Pastak
Okelak
Hegaztiak
Ehizakiak
Frijituak
Arrainak
Postreak
Gozagarriak
XI. EDARIAK
Ura
Limonada
Ardoa
- Bodega. Mahatsa zapaltzea dolarean
- Ardoa prentsatik ateratzea
- Ardoaren ontzi-aldatzea
Txakolina
Sagardoa
Garagardoa
Likoreak: aguardienta, patxarana eta beste batzuk
Beste edari batzuk
Kafea
Infusioak
XII. TABAKOA
Erretzeko ohitura hartzea
Tabakoaren suzedaneoak
Tabakoa etxean landatzea eta egitea
Tabakoa aurkezteko moduak
Tabakoari egotzitako abantailak
Pipak eta ahokoak
Tabako-ontziak eta zigarro-kaxak
Pizkailuak
XIII. ELIKAGAIAK ETA OTORDU ERRITUALAK
Jaiei eta egutegiko aroei lotutako otorduak
- Elikagaiak oparitzea: kolazioak eta gabonsariak
- Gabonsarirako diru-bilketa
- Gabon afaria. Gabon gaua. Olentzero gaua
- Ogi salutadorea
- Gabon afaria
- Gabon afaria mendearen hasieran
- Gabon afaria gaur egungo inkesten arabera
Comidas del tiempo de Carnaval
- Noche de Santa Agueda
- Las Marzas
- Las Pascuas
- Basaratostea
- Jueves de Lardero. Eguen Zuri
Ayunos y abstinencias
Pascua de Resurrección. Pazko Eguna
Banquetes domésticos y comidas colectivas en las fiestas patronales
Ágapes en ermitas y santuarios
Comidas al finalizar trabajos colectivos
Banquetes en los ritos de pasaje
XIV. TRANSFORMACIONES OPERADAS DURANTE EL PRESENTE SIGLO EN EL RÉGIMEN ALIMENTARIO DOMÉSTICO
De la monotonía a la diversidad
XV. L'ALIMENTATION EN PAYS BASQUE NORD OU IPARRALDE (SYNTHESE)
Les grands changements
Organisation des repas
- Fruits
- Légumes