Diferencia entre revisiones de «Indice Alimentacion domestica en vasconia/eu»
De Atlas Etnográfico de Vasconia
m (Texto reemplazado: «\*\[\[(.*)\]\]» por «==== $1 ====») |
m (Texto reemplazado: «\*\[\[(.*)\]\]» por «==== $1 ====») |
||
Línea 367: | Línea 367: | ||
*[[Recogida|Bilketa]] | *[[Recogida|Bilketa]] | ||
− | + | ==== [[Descripcion_de_especies|Espezieen deskribapena]] ==== | |
**Kontsumo handieneko perretxikoak | **Kontsumo handieneko perretxikoak |
Revisión del 10:18 21 feb 2019
Contenido de esta página
- 1 I. JANARIAREN ANTOLAKETA. OTORDUAK
- 2 II. ETXEKO MAHAIKO OTOITZAK
- 3 III. OGIA EGITEKO MODU TRADIZIONALA
- 4 IV. ETXEKO ABEREEN HILTZEAK
- 5 V. ESNEA ETA ESNEKIAK
- 6 VI. PRODUKTU BEGETALEN KONTSUMOA ETA KONTSERBAZIOA
- 7 VII. ARRAUTZEN KONTSERBAZIOA ETA PRESTAKETA
- 8 VIII. URETAKO ANIMALIEN KONTSUMOA
- 9 IX. PERRETXIKOEN ETA BARRASKILOEN KONTSUMOA
- 10 X. ETXEKO JANARIEN PRESTAKETA
- 10.1 Sua
- 10.2 Tresnak
- 10.3 Sukaldaritzaren kultura
- 10.4 Saldak eta zopak
- 10.5 Lekaleen egoskariak. Lapikokoak. Eltzekoak
- 10.6 Berdura eta barazkien egoskariak
- 10.7 Patata-egoskariak
- 10.8 Entsaladak
- 10.9 Arroza
- 10.10 Pastak
- 10.11 Okelak
- 10.12 Hegaztiak
- 10.13 Ehizakiak
- 10.14 Frijituak
- 10.15 Arrainak
- 10.16 Postreak
- 10.17 Gozagarriak
- 11 XI. EDARIAK
- 12 XII. TABAKOA
- 13 XIII. ELIKAGAIAK ETA OTORDU ERRITUALAK
- 13.1 Jaiei eta egutegiko aroei lotutako otorduak
- 13.2 Aratusteei lotutako otorduak
- 13.3 Barauak eta abstinentziak
- 13.4 Pazko Garizumakoa
- 13.5 Etxeko banketeak eta otordu kolektiboak, herriko jaietan
- 13.6 Oturuntzak ermita eta santutegietan
- 13.7 Jatorduak, lan kolektiboak amaitzean
- 13.8 Banketeak igarotze-errituetan
- 14 XIV. ETXEKO ELIKADURA ERREGIMENEAN MENDE HONETAN IZANDAKO ALDAKETAK
- 15 XV. ELIKADURA IPAR EUSKAL HERRIAN EDO IPARRALDEN (SINTESIA)
I. JANARIAREN ANTOLAKETA. OTORDUAK
Etxeko janariak lanegunetan
Etxetik kanpoko jatorduak: artzainak, arrantzaleak eta beste
Igandeetako otorduak
Plateren sekuentzia
Jankideen kokapena
Mahaia
Plater komunetik banakakora
Mahai-tresnak
II. ETXEKO MAHAIKO OTOITZAK
Bedeinkapenaren iraupena
Familia-otoitzak
Mahaia bedeinkatzearen erritua
Bedeinkapen-otoitzak
III. OGIA EGITEKO MODU TRADIZIONALA
Oinarrizko jakingarriak
Labearen prestakuntza. Labesua
Gari-ogia. Ogia
- Oramahaia
- Oramahaia garbitzea
- Irina eralkitzea. Irina eralki
- Orea egitea
- Legamiatzea. Ogia jagi
- Orea bigarrengoz egitea
- Masa zatitzea eta piezak moldeatzea
- Egostea. Ogia erre
- Ogiaren kontserbazioa
- Masaren ohiko osagaiak
- Patata egosia gehitzea
- Ogi gozoa egiteko produktuak
- Beste irin batzuk: garagarra eta zikiroa
- Zikiro-ogia. Zikiro ogia
- Ogia
- Opila. Pamitxa
- Ogi integrala. Tremesa
- Ogi gozoak
- Umeentzako ogiak
- Ogia arrautzarekin edo lukainkarekin. Arrautzopila
Artirina
- Kontsumo-arloa
- Artoaren izenak eta formak
- Legamia
- Artoa egitea
- Artoa egostea
- Artoaren kontsumoa
- Taloaren kontsumoa
- Taloa egitea
- Taloa egosteko eta txigortzeko tresnak
- Taloarekin kontsumitzen ziren jakiak
Ogiari lotutako errituak eta sinesmenak
IV. ETXEKO ABEREEN HILTZEAK
Txerri-hiltzea
- Odolkiak: egiteko modua eta motak
- Lukainkak: egiteko modua, motak eta lehortzea
- Beste hestebete batzuk: saltxitxak, saltxitxoia, butifarra, basurde-burua, buru-gasna
- Urdaiazpikoak
- Urdaia
- Solomoak, saiheskiak, belarriak, hankak eta muturrak
Ardiak eta arkumeak. Ardikia
Ahuntzak eta antxumeak
Azienda larria
Untxiak
Etxeko hegaztiak
Ehizako okelak
V. ESNEA ETA ESNEKIAK
Esnea
- Ardi-esnea
- Behi-esnea
- Ahuntz-esnea
- Asteme-esnea
Gazta
- Jeztea
- Esnea iragaztea
- Esnea gatzatzea
- Gatzatua irabiatzea
- Gatzatua modelatzea
- Prentsatzea
- Gatza gehitzea
Gaztaren komertzializazioa
Gazta egiteko erabiltzen diren tresnak
Beste esneki batzuk
Zenbera
Mamia. Gatzatua
Gurina
Jogurta
VI. PRODUKTU BEGETALEN KONTSUMOA ETA KONTSERBAZIOA
Baratzeko produktuen kontsumoa
Lekaleak
Berdurak eta beste produktu begetal batzuk
Etxeko kontserbazio-metodoak
Lehortzea
Azukrearekin kontserbatzea
Ozpinetan kontserbatzea
Poteratzea
Kontserbatutako produktuak
Lekaleak
Izoztea
Lekaleak
Frutak
Perretxikoak
Begetalak ez diren beste produktu batzuk
VII. ARRAUTZEN KONTSERBAZIOA ETA PRESTAKETA
Arrautzen prestaketa
Uretan prestatuak
Beste osagai batzuen lagungarri
Arrautzen kontserbazioa
Gatzetan kontserbatzea
Beste kontserbazio-prozedura batzuk
VIII. URETAKO ANIMALIEN KONTSUMOA
Itsasoko animaliak
- Moluskuak
- Krustazeoak
- Maiz kontsumitutako espezieak
- Gutxitan kontsumitutako espezieak
Ur gezako animaliak
Ibaiko arrainak
Krustazeoak
IX. PERRETXIKOEN ETA BARRASKILOEN KONTSUMOA
Perretxikoak
Toxikotasuna
Espezie berriak jasotzea
Espezieen deskribapena
- Kontsumo handieneko perretxikoak
- Kontsumo murritzeko perretxikoak
- Zehaztu gabeko perretxikoak
Barraskiloak
Barraskiloak egostea
X. ETXEKO JANARIEN PRESTAKETA
Sua
Tresnak
Sukaldaritzaren kultura
Saldak eta zopak
Lekaleen egoskariak. Lapikokoak. Eltzekoak
Berdura eta barazkien egoskariak
Patata-egoskariak
Entsaladak
Arroza
Pastak
Okelak
Behi-aziendaren okelak. Zezina
Hegaztiak
Ehizakiak
Frijituak
Arrainak
Postreak
Gozagarriak
Olioak
XI. EDARIAK
Ura
Limonada
Ardoa
- Bodega. Mahatsa zapaltzea dolarean
- Ardoa prentsatik ateratzea
- Ardoaren ontzi-aldatzea
Txakolina
Txakolina egitea
Sagardoa
Sagardoa egitea
Kontsumoa eta botilaratzea
Garagardoa
Likoreak: aguardienta, patxarana eta beste batzuk
Beste edari batzuk
Kafea
Infusioak
XII. TABAKOA
Erretzeko ohitura hartzea
Tabakoaren suzedaneoak
Tabakoa etxean landatzea eta egitea
Tabakoa aurkezteko moduak
Tabakoari egotzitako abantailak
Pipak eta ahokoak
Tabako-ontziak eta zigarro-kaxak
Pizkailuak
XIII. ELIKAGAIAK ETA OTORDU ERRITUALAK
Jaiei eta egutegiko aroei lotutako otorduak
- Elikagaiak oparitzea: kolazioak eta gabonsariak
- Gabonsarirako diru-bilketa
- Gabon afaria. Gabon gaua. Olentzero gaua
- Ogi salutadorea
- Gabon afaria
- Gabon afaria mendearen hasieran
- Gabon afaria gaur egungo inkesten arabera
Aratusteei lotutako otorduak
- Santa Ageda gaua
- Martzak
- Pazkoak
- Basaratostea
- Ostegun larderoa. Ostegun Zuri
Barauak eta abstinentziak
Pazko Garizumakoa
Etxeko banketeak eta otordu kolektiboak, herriko jaietan
Oturuntzak ermita eta santutegietan
Jatorduak, lan kolektiboak amaitzean
Banketeak igarotze-errituetan
XIV. ETXEKO ELIKADURA ERREGIMENEAN MENDE HONETAN IZANDAKO ALDAKETAK
Monotoniatik aniztasunera